Uhud Savaşı’nda kadınlar, kendilerine namahrem...

Haberin Devamı

Uhud Savaşı’nda kadınlar, kendilerine namahrem olan hasta ve yaralı erkeklere hemşirelik görevi yapmışlar. Bu doğru mu? Peygamberimiz bu konuda ne buyurmuş?

Hüseyin DİLBEROĞLU/ TRABZON

Uhud ve diğer savaşlarda kadınların sakalık ve hemşirelik görevi yaptıkları tarihi bir vakadır. Peygamberimiz, bu faaliyete izin vermiştir. Bundan hareketle, günümüzde de hasta bir erkeğe namahrem bir kadının hemşirelik görevi yapmasında dini açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.

Sahur ve iftarın fazileti hakkında bilgi verir misiniz?

Berrin BUMİN/ANKARA

Sahurda kalkıp yemek müstehaptır. Peygamberimiz, "Sahurda yemek yiyiniz, çünkü sahur yemeğinde bereket vardır" buyurmuştur. Sahur yemeği, oruca dayanma gücü verir. Duaların kabul edildiği vakitlerden biri de sahur zamanıdır. Oruçlu sahura kalktığı zaman, dilekleri için dua etmeli ve Allah’tan günahlarının bağışlanmasını istemelidir. Oruç ibadetini tamamlayıp iftar vaktine yetişen kimse, bundan büyük bir mutluluk ve sevinç duyar. Tuttuğu orucun mükáfatını almak üzere, kıyamet gününde Allah’ın huzuruna vardığı zaman en büyük sevinci tadacaktır. Peygamberimiz şöyle buyuruyor: "Oruçlunun iki sevinci vardır: Biri iftar ettiği vakit, diğeri de Allah’a kavuştuğu zamandır." İftar vakti yapılan dualar kabul edilir. Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurmuştur: "Üç kimsenin duası geri çevrilmez, kabul edilir: Oruçlunun iftar vaktindeki duası, adaletli hükümdarın duası, mazlumun duası."

Haberin Devamı

Kuran-ı Kerim’in Nebe Suresi 31/34’te "Doğrusu Allah’a karşı gelmekten sakınanlara kurtuluş, bahçeler, bağlar, göğüsleri tomurcuklaşmış yaşıt kızlar ve dolu kadehler vardır" demekle ne kastediliyor? Kuran’ın İngilizce tercümelerinden birisini okudum, bu kısımlara rastlamadım. Eksik çevrilmiş. Acaba çeviren bunu münasebetsiz bulup tercüme etmek mi istememiş?

İlhami İZMİRLİ

Gerek sözünü ettiğiniz ayetlerde gerekse başka ayetlerde anlatılan, cennet tasvirlerdir. Bu tasvirlerde bağlardan, bahçelerden, altlarından ırmak akan yerlerden, yiyeceklerden, içeceklerden bahsedildiği gibi cinsellikten de söz edilmektedir. Ancak bunların mahiyetini Allah bilir. Diğer dinlerin kutsal metinlerinde de bu tür tasvirlere mübalağalı bir şekilde rastlanmaktadır. Kuran’ın çevirilerine gelince; yabancılar tarafından yazıldığı için bazen kasıtlı çeviriler yapıldığı gibi, eksik ifadelere de rastlanabilmektedir. Doğrusu, uzman kişilerce incelenip yayımlanan tercümeleri okumaktır.

Yazarın Tüm Yazıları