Yargı hep hoyrattı, siz şimdi farkına vardınız

Türk eliti yeni yeni yargıyı keşfediyor. Sanki eskiden yargıda herşey güllük gülistanlıkmış, İsviçre saati gibi işlermiş de, şimdi yeni savcı ve yargıçlar ortaya çıkmış ve herşey altüst olmuş gibi bir hava esiyor. Oysa, bugün şikayetçi olan elit kesim dün halkın yaşadıklarını bilmiyordu. Şimdi, kendi kurdukları bir sistemin tuzağına düştüler.

Haberin Devamı

Önce Ergenekon, ardından Balyoz soruşturmaları kamuoyunun önemli bir kesiminde tepki çekti. Tepkilerin bir bölümü, askerin soruşturulmasına yönelik. Ak Parti’nin tamamen ideolojik (dincilik) nedenlerle TSK’yı yıpratmak ve süngüsünü düşürmek için hareket ettiği, kendinden yana savcı ve polisleri kullanarak bu kampanyayı açtığına inanılıyor. Ancak toplumun büyük bir bölümü, soruşturmasırasında askere ve diğer sanıklara yönelik muameleye tepki duyuyor.

 

Televizyonlardaki tartışmalara bakın, gazetelerdeki yorumları veya açıklamaları okuyun, hep aynı noktalara dikkat çekiliyor.

 

Cinayet sanığı gibi, sabaha karşı evinden alıp götürüyorlar. Davet edemezler miydi?

Haberin Devamı

 

“Gösteri yapar gibi gözaltına alıyorlar, basınınönünden geçiriyorlar...”

 

“10 ay içerde tutuyorlar, sonra serbest bırakılıyorlar...”

 

“İnsanlar neyle suçlandıklarını dahi bilmiyorlar...”

 

“Komplo teorilerinden, soyut hayali senaryolardan, köşe yazıları veya gazete haberlerinden hareket edip dava açıyorlar...”

 

Daha neler neler...

 

Ancak bu eleştirilerin büyük bölümü yargı mekanizmasının işlemesinden kaynaklanıyor.

 

Polisin kişileri gözaltına alma yöntemleri, izlediği prosedür, muamele...

 

Savcının, “delil” diye nitelediği veriler,dosyayı oluşturması, yargıya hazırlama süreci...

 

Yargıçın iş yükü veya olayın genişliği karşısında davayı zorunlu uzatması, istediği belgelere hızla ulaşamaması...

 

HEP AYNI YAKLAŞIM, DEĞİŞEN BİRŞEY YOK...

 

Haberin Devamı

Bizler, Ergenekon ile başlayanve Balyoz ile devam eden süreçte yaşanan soruşturma, gözaltı ve tutuklama olaylarından gördüklerimize bakıp, sanki yargı eskidençok duyarlı, son derece dikkatli ve Avrupalı meslekdaşları gibi hareketedermişte, şimdi değişmiş sanıyoruz.

 

Oysa, tam aksine...

 

Yargı eskiden de, böyle hoyratça hareket ederdi. Sanığın dahi insan hakkı olduğunu umursamazdı. İnsanlar sürüklenerekgözaltına alınır, yine aylarca sorgusuz sualsiz tutulur, yine gazete haber ve yorumlarından veya hayali senaryorlardan iddianameler hazırlanırdı.

 

Dün ile bugün arasındaki tek fark nedir bilir misiniz?

 

Dün yargı büyüklere dokunmazdı.

 

Etkinler” suç işleseler dahi onlara farklı muamele yapılırdı. Onlar, yargının ve polisin bir başka yüzünü görürlerdi.

 

Haberin Devamı

Ne olursa, normal vatandaşa olurdu. İtilir kakılır, zamanında dayak yer,suçsuz olmasına rağmen yıllarca hapis yatsa dahi sesini çıkaramazdı.

 

Bugün eleştirdiğimiz yargının yeni bir yanı yok. İktidardan direktif almalarına, veya iktidarın direktifiyle tutum değiştirmeyede ihtiyacı yok.  

 

Yargımız hep aynı.

 

İşte, şimdi eskiye oranla dahpa fazla reform çığlıkları atılmasının nedeni de bu... İlk defa yargı sistemimizin ve çağ dışı uygulama yöntemlerinin farkına vardık.

                                             *                               *                               *

 

TUTUKSUZ YARGILAMA ZAMANI GELDİ...

 

Acaba tutuksuz yargılama zamanı gelmedi mi?

 

Haberin Devamı

Neden, tutuklu yargılama tercih ediliyor?

 

Bu iki soruya yanıt aramak istiyorum. Daha açıkçası, yargı sistemini “tutuksuz yargılamayı” düşünmeye, bu yönde cesaretlendirmeye çalışmak istiyorum.

 

Safbir şekilde tutuklamanın tümüyle kaldırılmasını önermiyorum. Gayet tabii “kaçma veya delilleri karartma olasılığı yüksek kişiler” tutuklanacak. Bunda hiçbir kuşku yok.

 

Benim işaret etmek istediğim “gereksiz tutuklamalar”, daha doğrusu tutuklanmasına gerek olmayan sanıkların durumu.

Bizim yargı sisteminde her önüne geleni tutuklamak yoktur, ancak son yıllarda moda oldu. Kimi zaman işin kolayına kaçılıyor, kimi zaman show yapma niyetine, kaçma ihtimali olmayan kişiler de tutuklanıyor.

 

Haberin Devamı

Özellikle Ergenekon davasında bunun örnekleri çoktu. Mustafa Balbay en tipik örneğidir. Hurşit Tolonve daha nicelerinin, aynı şekilde ne kaçma ne de delil karartma olanakları vardır. Buna rağmen, aylardır içerdeler. Kimbilir daha ne kadar tutuklu yaşayacaklarve birgün beraat edipçıktıklarında, çektikleri yanlarında kalacak.

 

Yazık değil mi?

 

Günah değil mi?

 

Gelin bu hoyratlıktanartık vazgeçelim. Tutuksuz yargılama dönemine girelim...

Yazarın Tüm Yazıları