Paylaş
Cumhurbaşkanı Gül, geçenlerde gazetecilerle konuşurken çok kimsenin dikkatini çeken bir cümle kullandı.
“2009 yılında, Künrt sorununda sevindirici gelişmeler yaşanacak” dedi.
Bende çok merak ettim.
Cumhurbaşkanı ne demek istemişti?
Önceki gün küçük bir grup gazeteci, Gül’ün ne demek istediğini, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile konuşurken daha iyi anladık.
Türkiye’nin hem Bağdat, hem de Erbil ile yepyeni bir ilişki düzenine girmeye hazırlandığı yani gerek bölgesel gerekse iki ülke ilişkilerinde yepyeni bir ‘açılıma’ hazırlandığı anlaşılıyor.
Celal Talabani, her zamanki neşesi ve esprisiyle gelişmeleri öylesine renkli bir şekilde yansıttı ki, Gül’ün “sevindirici gelişmelerden” neyi kastettiği çok net şekilde ortaya çıktı.
Önce yol haritasıyla başlayalım.
EN ÖNEMLİ ADIM: GÜL’ÜN BAĞDAT ZİYARETİ
Cumhurbaşkanı Gül, önümüzdeki hafta, kulak rahatsızlığı nedeniyle ertelediği resmi devletziyareti için Bağdat’a gidecek.
Talabani bu ziyareti anlatırken, “Bizim açımızdan son derece önemli. Türkiye bu şekilde yeni hükümeti desteklediğini gösterecek” dedi.
Baktım, karşımda eski bir Kürtdireniş lideri değil, yılların birikimiylekonuşan bir akil adam konuşuyordu.
“PKK hala eskilerde yaşıyor.Sorunları silahla çözemeyeceğini tam anlamıyla göremiyor. İçlerinden bazıları görüyor, ancak bir bölümü hala silahtan yana” dedikten sonra ekledi“Artık sorunlar politikayla çözülüyor. PKK silahı bıraktığı taktirde, temsil ettiği halkın sorunlarını daha kolaylıkla çözebilecektir”.
Konuşmamız sırasında, Irak Cumhurbaşkanı önümüzdeki sürece dikkat çekti.
Bu sürecin sonunda, Türkiye ile Irak’ın son derece sıkı bir ekonomik ve siyasi işbirliği yöntemi ile Türkiye’nin arasına giren PKK faktörü “yaşanabilir” bir noktaya indirgenecek ve en önemlisi, Ankara ile Erbil arasındaki ilişkiler rayına oturtulacak.
Bu, uzun bir süreç. Karşılıklı çok ince bir politika ve cesur adımlar atılmasını gerektiriyor.
Gül’ün Bağdat gezisi bu yönden önemli.
Bağdat-Ankara ilişkilerini sağlamlaştıracak. Ardından da, diğer dev adım gelecek: Kürt Konferansı.
MAYIS’TA PKK’YA SİLAH BIRAK ÇAĞRISI
Kuzey Irak yönetimi şimdiye kadar görülmemiş bir adım atacak.
Bütün Kürt kökenli partilerin katılacakları dev bir konferans toplayacak. Nisan sonu ile mayıs içinde Erbil’de bir araya gelecek olan Kürt partileri, PKK’ya “silah bırak” çağrısı yapacaklar.
Kimlerin katılacağı henüz kesin değil.Ancak, şu kadarını söyleyebilirim: PKK’ya silah bırakma çağrısına onay verecek her partiye konferansın kapıları açık olacak.
DTP, hatta PKK’da katılacaklarsa, bu koşulu önceden kabul etmeleri gerekecek.
Bu, tarihi bir adım sayılıyor.
Tahmin edebileceğiniz gibi, kolay değil. Zira Kürtler kadar kendi içlerinde bölünmüş toplum bulmak zordur.
Hem Talabani, hem de Barzani’nin büyük çaba harcamaları gerekecek. Başardıkları taktirde, bu defa Ankara’nın hareketlenmesive Kürt sorunu konusunda bazı adımlar atması beklenecek. Adına “Af”denmeden, bir nevi “Af” ve Kürt kimliğinin korunması anlamına gelen reformlardan söz ediliyor.
Talabani her zamanki gibi ümitli. Zor olmasına rağmen, PKK’nın devre dışı kalacağına inanıyor.
“Eğer, bu konferanstan çıkacak, silah bırakma kararına uymazlarsa, o zamanbizimbaskımız daha da artacak.”dedi.
Gerçekten de, PKK için artık karar verme süreci yaklaşıyor. Sorun, örgütün tek merkezden yönetilmemesi. En etkilisi hala İmralı, ancak dağdakiler bölünmüş durumdalar.
Bu süreci kazasız sürdürebilmek için, mayıs konferansından sonra, Neçirvan Barzani ve ardından da Mesud Barzani’nin Ankara ziyaretleri olacak. Henüz kesin tarihleri belli değil, ancaksembolik bir anlamı bulunduğundan, çok önem veriliyor.
İşte Cumhurbaşkanı Gül’ün “2009’da güzel şeyler olacak” dediği gelişmeler bunlar...
Paylaş