Paylaş
Bulaşıcılığı yüksek öldürücü bu hastalık idrar, kan, salya, kusma sonucu çevreye yayılır, bunlara temas eden bir başka kedinin enfekte olma ihtimali yüksektir ancak karma aşıları yapılmış olan kediler hastalığa karşı bağışık olduklarından virüsle temas etseler bile hastalanma riskleri oldukça düşüktür. Hastalık yavru kedileri olduğu gibi yetişkin kedileri de etkileyebilir.
*
İshal, dışkıda kan, yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı hastalığın başlıca semptomları arasındadır.
Ağız ve burun boşluğu yolu ile vücuda giren virüs lenf yumrularında tutular. Çoğalarak kan yoluyla diğer organlara yerleşir.
Virüs enfekte kedinin beyaz kan hücrelerine saldırı.
Hayvanın bağışıklığı düşer bu da diğer hastalıkların oluşumuna zemin hazırlar. Kanlı ishal nedeniyle kırmızı kan hücreleri azalır ve hastada anemi baş gösterir.
İLAÇ TEDAVİSİ YOK
Virüs kaynaklı bir hastalık olduğundan ilaçla tedavisi yoktur.
Hastayı yoğun bakımda tedaviye almayı tercih ederiz. Kaldığı süre içinde bağışıklığını güçlendirmek, ateşini düşürmek, iştahını yükseltmek, ishalini sonlandırmak, sıvı kaybını takviye etmek için gerekli olan tedavileri uygularız. Biz hastamıza virüsle savaşacağı silahları veririz geri kalan iş hastaya düşer.
*
Hastanın izole bir ortamda kalması önemlidir.
Tedavi süreci hastadan hastaya değişir; kimi kısa sürede sağlığına kavuşur kimi ise maalesef yaşam savaşını kaybedebilir.
İyileşme eğiliminde olan hastanın taburcu edildikten sonra evde çok iyi bakılması gerekir. İyi beslenmesi, barınması, diğer kedilerle bir araya getirilmemesi, sokağa çıkarılmaması, reçete edilen ilaçların düzenli kullanılması yönünde hasta sahibine tavsiyelerimiz olur. Bunlar sağlandığı sürece durumu çok daha iyiyece gidecektir.
Hastalıktan korunmanın tek ve en önemli yolu karma aşılarını ihmal etmemektir.
Sağlıkla kalın.
Paylaş