Süper baba olmak hiç de zor değil

Haberin Devamı


 
BÜTÜN çocuklar babalarını evin direği ya da “eve para getiren kişi” olarak tanımlar. Oysa ki siz çocuğunuza arkadaş ve sırdaş olmak isteyebilirsiniz. Çocuklarınız için süper bir baba olmak istiyorsanız öncelikle yapmanız gereken kısa da olsa onlara zaman ayırmak. Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Özge Merve Türk, Bebeklik döneminden itibaren anne ile paylaşım içerisinde çocuğun temel bakım ve gereksinimlerine katılan bir baba modeli ideal bir model oluşturmakta, ergenlikteki sorunlarla daha iyi baş edebilmeye zemin hazırlamaktadır dedi. İşte Türk’ten bazı önemli ipuçları.

Çocuklar nasıl bir baba ister?
Çocukluk döneminde baba ve çocuğun oyun oynaması, zaman geçirerek birbirleri ile iletişim içinde olmaları ergenlik sürecini de etkilemektedir. Ergenler otorite sahibi, güvenilir bir baba figürüne sahip olmak isterler. İşte bu dönemde baba, destekleyen ve yönlendiren olmalıdır. Sorunları tehdit ve azar olmadan paylaşmalısınız. Birlikte zaman geçirmek ve güven veren konumda olmak ergen-baba ilişkisinde temel noktalardır. Bu, anlaşmazlıkların en aza indirgenmesini sağlar.

Haberin Devamı

 
Aranızdaki yaş farkı kaç olursa olsun paylaşım önemli
Çocuğunuz ile aranızdaki yaş farkı kaç olursa olsun aranızdaki paylaşım çok önemlidir. Sürekli olarak emirler yağdıran, tehdit eden bir baba çocuk ile iyi iletişim kuramaz. Anlamak, dinlemek ve düşünceleri paylaşmak gerekmektedir. Kısacası zaman geçirmek için ortam yaratın. Geçirdiğiniz zamanın süresine takılmayın. Önemli olan kaliteli zaman geçirmek yani çocuğunuz ile geçirdiğiniz sürede neler paylaştığınız, iyi bir iletişim içinde olunduğu zamandır.

 
Babalar her şeyi en son mu duymalı

Bu durumda annenin rolü çok önemlidir. Anne ve baba ortak bir noktada buluşabiliyor ise babanın ne tepki göstereceği endişesi en az seviyede olur. Ayrıca korkulan bir baba figürü çocuğun daha fazla hata yapmasına neden olur. Çocuk birçok konuyu paylaşmaz, yalan söyleyebilir. Bu nedenle net, anlaşılır şekilde sorunları doğrudan konuşarak paylaşmak, karşılıklı duygu paylaşımı sorunları daha iyi çözümlemeye yardımcı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları