Kansere karşı güçlü bitki brokolI filizi

SON yıllarda en önemli sağlıklı gıda gelişmelerinden biri olan ‘Brokoli Filizi’, içerdiği yoğun vitamin ve minerallerin yanı sıra antioksidanları ve çok güçlü bir “Anti-Kanserojen” madde olan Sulphoraphane (sulforafan) ile gündeme oturdu.

Haberin Devamı

Sulphoraphane, organizmanın kanser hücreleri ile savaşan doğal enzim sistemlerini aktive eden bir madde olarak dikkat çekiyor.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canfeza Sezgin şunları söylüyor;
“Bir grup bilim adamı tarafından 1992 yılında çok geniş bir çalışma başlatıldı. Bu çalışmada bilinen birçok sebze incelemeye alınarak deneyler yapıldı. Aynı yıl Dr. Paul Talalay ve ekibi brokolinin sağladığı sağlık faydalarının birçoğunun kaynağı olarak sulforafan molekülünü tanımladı. İlk araştırmaların ardından bazı brokoli çeşitlerinin içeriğindeki sulforafan molekülünün yararlı özellikleri keşfedildi. Sulforafan molekülünün miktarının brokoli türleri arasında farklılık gösterdiğini de tespit eden Johns Hopkins Üniversitesi bilim adamları, çalışmalarını sabit bir kaynak bulmak üzere yoğunlaştırdı. Bu amaçla laboratuvar ortamında 22 farklı tür brokoli geleneksel tarım yöntemleriyle birleştirildi ve sulforafan bakımından oldukça zengin yeni bir brokoli türü ortaya çıkarıldı. Söz konusu brokoli türünde koruyucu bileşen konsantrasyonunun 10 kata kadar artabileceği de saptandı. Çalışmaların beşinci yılında, geliştirilen yeni brokoli türünün tohumdan yeni çıkmış 3-4 günlük filizlerinin ise erişkin sebzeye göre sulforafan açısından 10-100 kat daha konsantre olduğu keşfedildi. Son yıllarda bilim dünyasında sulforafan konusundaki büyük ilgi ile birlikte 600’ün üzerinde bilimsel çalışmada sulforafanın farklı özellikleri değerlendirildi.”

DOĞAL SAVUNMA

Haberin Devamı

Brokolide bulunan sulforafanın vücudun doğal savunma sistemleri üzerine etkisini anlamaya yönelik yapılan bilimsel araştırmalarda ise; “Kanserojen maddelerin zararlı etkilerini ortadan kaldıran ve vücuttan atılımlarını kolaylaştıran enzimleri harekete geçirebileceği, farklı kanser tiplerinde hücrelerin çoğalma döngüsünü durdurabileceği, kanserde patolojik bir süreç olan anjiyojenezi (yeni damarların oluşması) durdurabileceği, kanser oluşumunda rol oynayan HDAC enziminin etkinliğini azaltabileceği, uzun etkili bir antioksidan olduğu görülmüş.”

 


 

Yazarın Tüm Yazıları