YEREL seçimlerin üzerinden neredeyse bir ay geçti. İktidar partisi, özellikle kaybettiği belediyelerde, oy oranının önemli ölçüde düştüğü bölgelerde ’neden-sonuç’ ilişkisi kurmak için bir dizi araştırma yürütüyor.
AKP açısından Ankara’da da durum farklı değil. Başkent siyasetinde Büyükşehir oylarındaki düşüş, Gölbaşı, Etimesgut gibi ilçelerin kaybedilmesi hala kulislerde konuşulan, tartışılan bir konu..
Ancak konu Yenimahalle olunca, AKP’nin burada yaşadığı hüsrana dair gözlerden kaçan önemli bir detay var.
Yenimahalle, hizmet götürülen nüfus oranı açısından Türkiye’nin en büyük ilçelerinden bir tanesi..
Çayyolu, hiçbir coğrafi bağı olmamasına rağmen, yıllardır Yenimahalle Belediyesi sınırları içindeymiş gibi kabul edilip, bu belediye tarafından yönetiliyor.
Bundan 4 yıl önce Ankara Hürriyet, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının Çayyolu’nun ilçe yapılması için yürüttükleri güçlü kampanyalara geniş yer vermişti.
O dönemde ve sonrasında, AKP dışındaki bütün siyasi partiler Çayyolu’nun ilçe yapılmasının kaçınılmaz olduğu konusunda tam mutabakata varmış, hatta bir ortak metine imza da atmışlardı.
Bütün Ankara ayağa kalkmış, Çayyolu’nda neredeyse hiç oy alamayan AKP ise bütün bu seslere ve çağrılara kulağını tıkamıştı.
Bugün için de durum farklı görünmüyor.
Ne var ki AKP’nin bu umursamazlığının faturası ağır oldu.
Bu seçimde Çayyolu’nun Yenimahalle’de kalan bölgesinden CHP’ye yaklaşık 35 bin oy çıktı. Ve CHP Yenimahalle’de AKP’ye 22 bin oy fark attı.
Yani Çayyolu sağduyunun sesine kulak verilip ilçe yapılsaydı, CHP büyük ihtimalle Çankaya ile birlikte Ankara’nın ’en prestijli’ iki ilçesine birden sahip olacaktı.
Böyle bir durumda CHP’nin Yenimahalle’de seçimi kazanamayacağını düşünebilirsiniz.
Bu ihtimale kısmen katılmakla birlikte, bu tezi çürütebilecek detaylar da var.
Yeni seçilen CHP’li Yenimahalle Belediye Başkanı, bir ’Çayyolu sakini’.. Ekibinin kilit isimleri de aynı şekilde Çayyolu’nda oturuyor. Bu seçime girilirken Çayyolu ilçe olsaydı, CHP Yenimahalle’de farklı bir siyasi strateji yürütmek zorunda kalacak, belki ’Yenimahalleli’ bir ismi aday gösterecekti.
Sonuca bakıldığında, AKP Çayyolu’nu ilçe yapmamak gösterdiği direnç nedeniyle Yenimahalle’yi kaybetti. Yenimahalle ise kendisi ile coğrafi bağı olmayan Çayyolu bölgesinde yaşayan isimlerin ağırlıkta olduğu bir ekip tarafından yönetiliyor.
Yakında Yenimahalle Belediye binası Çayyolu’na taşınıp da, Yenimahalle’de bir semt birimi açılırsa hiç şaşırmam..