YARGININ bütün kararlarına ’kahramanca’ meydan okuyarak, ismini evinin bulunduğu Angora Sitesi’nin önünden geçen caddeye veren Seyfi Saltoğlu, bu dönem kent yönetiminin dışında bırakıldı. Ancak, yargının ’ismi bir buvara verilecek nitelikleri taşımıyor’ kararına rağmen, o caddedeki ’S. Saltoğlu Bulvarı’ tabelası hala duruyor.
Son bir aydır bu caddede hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bölge sakinleri hatırlayacaktır, Saltoğlu Bulvarı’nın ortasında belki de 5 defa çökmeler, deformasyonlar yaşandı. Çöken asfalt, her seferinde belediye tarafından onarıldı. Defalarca çöktü, defalarca onarıldı.
Geçmişte Ankara Hürriyet’e demeç veren uzman kişiler, Angora Sitesi’nin bulunduğu yönden bir toprak kayması yaşandığını açıklamışlardı.
Bugünlerde S. Saltoğlu Bulvarı’nda büyük çapta bir çalışma sürüyor. Angora Sitesi’ni toprak kaymasından kurtarmak için fore kazıklar çakıldı, dev istinat duvarları örüldü. Bulvarda derin bir hafriyat kazısı ise halen sürüyor.
Çayyolu’ndaki fısıltı gazetelerine göre, bulvarın altında bir sıcak su kaynağı var ve toprak kaymasının nedeni de bu..
Teknik konuları, teknik adamlara bırakmak en doğrusu.. Ama benim kent adına yöneltmek istediğim sorular var:
- Angora Sitesi’nin zemin etüdü kimin tarafından yapıldı? Bu etüdte toprak kaymasına ilişkin bir öngörüde bulunuldu mu?
- Büyükşehir Belediyesi S. Saltoğlu Bulvarı’nı yapmadan önce bir zemin etüdü yaptırdı mı, böyle bir etüd yapıldıysa bulvar nasıl oldu da defalarca çöktü?
- İlgili müteahhit ve firmalar hakkında herhangi bir yasal inceleme, soruşturma başlatıldı mı?
- Zeminde yaşanan sıkıntı önceden öngörülseydi, bugün büyük ihtimalle yüksek maliyetli çalışmalar yapılmasına gerek kalmayacaktı. Önceki çalışmalar ile birlikte son çalışmanın bedeli kimin tarafından, hangi gerekçe ile karşılanmaktadır?
Aslında soruları sürdürmek mümkün. Ama şimdilik en azından bu soruların cevaplarının verilmesi, bu hataların bedelinin hatayı yapanlar tarafından mı yoksa vatandaşın vergisi ile ödendiğine açıklık getirilmesi, kamu vicdanı açısından yararlı olacaktır.
Gözünü Avrupa Birliği’ne dikmiş bir Türkiye’nin Başkenti’nde, artık çöküşlerin faturasının vatandaşa kesilmemesi gerekiyor.
Bu S. Saltoğlu için de geçerli..
KENT içi trafik ne zaman kilitlense, aklıma Büyükşehir Belediyesi’nin eski Proje ve Etüd Daire Başkanı Murat Doğru geliyor. Murat Bey şehir içinde yaptığı kavşaklarla övünüp, "Ankara’nın herhangi bir noktasından diğer noktasına gitmek en fazla 15 dakika sürüyor" açıklamasını yapmıştı. Üstelik, bunu yabancı konukların katıldığı resmi bir toplantıda söylemişti.
Dün sabah kentin herhangi bir noktasından diğer bir noktasına tam 1 saat 15 dakikada ulaştım.
Trafiğin kilitlendiği kavşak ve caddelere, emeği geçenlerin isimleri verilmeli. Doğru kent hafızasının oluşması için önemli bir girişim olacaktır.
Kenti şekillendiren bürokratlar, 15 dakika ile 1 saat 15 dakika arasındaki farkı böylelikle öğrenebilir belki de..