Çayyolu Platformu ve Uygun vakaları

ANKARA Hürriyet’in sayfalarından hatırlayacaksınız. Bir zamanlar çalışmaları ile sık sık sayfalarımıza taşınan ’çok kuvvetli’ bir sivil toplum kuruluşu vardı. Çayyolu Platformu..

Çok sayıda derneğin katılımıyla oluşturulan bu platform, bölgede mahalle mahalle, sokak sokak her sorunun peşinde koşan, çözen, gündeme taşıyan, pek çok aydının gıpta ile baktığı bir sivil toplum örgütü idi.

Kimlerle uğraşmadılar ki..

Seyfi Saltoğlu’ndan Burhan Yazar’a, ağır abi işadamlarından siyasetçilere kadar..

Bir STK olarak Çayyolu’na hizmetleri unutulmaz..

Çayyolu’nun ilçe yapılması için başlattıkları çalışmaya, AKP dışında bütün siyasi partilerin temsilcileri tam bir sosyal barış içinde, el ele katılmışlardı.

Danışma Kurulu toplantılarına katılanları görseniz, Bakanlar Kurulu’nun toplandığını düşünebilirdiniz. Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar’ın, ilk defa platformun resmi bir toplantısına katıldığında nasıl heyecanlandığına şahidim. Hatta biraz da ’çekindiğine’..

Sonra bir sürpriz gelişme yaşandı..

Çayyolu Platformu’nun efsanevi başkanı Engin Uç, Yenimahalle’de bir meclis üyesinin yaşamının yitirmesi nedeniyle yedekten meclis üyeliğine getirildi. , platform tüzüğüne hiç düşünmeden anında uydu ve aktif siyasi çalışmanın içine girdiği için istifa etti.

Ne olduysa ondan sonra oldu...

Platform eskisi gibi, ulusal gazetelere dahi konu olabilecek çalışmaları ile gelemedi bir türlü karşımıza.. Yıllarca büyük bir kuvvetle hemen her faaliyeti manşet olan bir sivil toplum kuruluşunun haber yapılması için, bana sağdan soldan rica telefonları geldiğinde de çok şaşırmıştım.

Bugün önümde, Çayyolu Platformu’nun ’Ekim-Kasım’ ve ’Aralık-Ocak’ aylarına ait iki bülteni duruyor.

Herhangi bir ilköğretim okulunun yayın ve iletişim kulübü (bizim zamanımızdaki eğitsel kol) belki daha iyisini yapabilirdi. Yine de çok insafsız olmamak gerek.. Sonuçta karşılığı içindeki reklamlarla alınsa bile, bir emektir. Saygı duyarız.. Platformun Ekim-Kasım sayısından düşeceğim tek not, Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar’ın isminin görebildiğim kadarıyla tek bir yerde bile anılmaması..

"Ne var bunda?" diyebilirsiniz..

Ama siz de benim gibi bu sayıyı takip eden Aralık-Ocak sayısını görseydiniz, eminim duraklardınız..

Yenimahalle Belediyesi kendisi bir bülten çıkarsaydı, Başkan Ahmet Duyar’a böyle iltifatlar, övgüler, sevgiler sıralamaktan imtina ederdi.

Hatta ’Sen de mi Brütüs?’ misali, emekli generalimiz Remzi Paşam bile..

Sizlere Çayyolu Platformu’nun bülteninden daha somut bir örnek aktarayım..

Yaşamkent, Konutkent, Koru Sitesi, Ahmet Taner Kışlalı, Ümitköy, Dodurga, Alacaatlı, Yukarı Yurtçu, Aşağı Yurtçu, Fevziye, Şehit Ali, Türkkonut ve Beysukent, yani tam 13 mahalle toplu ulaşım nedeniyle kıvranırken, platform bülteninde EGO 1. Bölge Müdürü Kazım Yaman’a otobüs sorununu çözdüğü için ’teşekkür ve şükran’ sunuluyor.

Şaka gibi..

Hükümetin Pursaklar’ı ilçe yaparken sırtını döndüğü Çayyolu bölgesinde Yenimahalle Belediyesi bütün sorunları ne zaman çözdü..?

Platformun bir önceki bülteninde esamesi okunmayan Başkan Ahmet Duyar, nasıl oldu da son sayıda süperstar oldu..?

Türk siyasi tarihi ansiklopedisinde ’K’ harfi bölümüne girmiş ’Kubilay Uygun’ vakalarıyla yıllardır karşılaşırım..

Özellikle de seçim dönemlerinde..

Ama ben, geçmişte duruşu ’düğme iliklettiren’ Çayyolu Platfomu’nun son ’duruşunu’ hiç anlayamadım..

Hayırdır inşallah..?

DÜZELTME VE ÖZÜR

Geçen hafta yayınlanan Haber Sokağı’nda, sevgili Teoman Yazgan’ın Türkiye’de tiyatronun tarihi anlattığı kitabını, yakında yayınlanacak olan bu kitapta bulunan bazı satırbaşlarını aktarmıştım.

Konunun verdiği heyecandan olsa gerek, iki önemli yazım hatasına düşmüşüm.

Birincisi, Devlet Tiyatroları’nın eski genel müdürlerinden Raik Alnıaçık’ın ismine, yazıda Raif olarak yer vermişim.

İkinci yanlışı ise, Casona’nın ’Ağaçlar Ayakta Ölür’ adlı oyununun adında yapmışım.

Hatalarımı hatırlatan Altay Çokaktaş’a teşekkür eder, düzeltir ve özür dilerim.
Yazarın Tüm Yazıları