MİLLİ bayram ve anma günlerini düşündüğümde, böyle önemli törenleri neden hep sıkıcı ’protokol yinelemeleri’ne çevirdiğimizi hiç anlayamam.
Habercilikte bir terim vardır: ’takla attırmak’
Yani bir haber metninin birkaç kelimesini, biraz da kurgusunu değiştirip sanki yeni bir haber, yeni bir metinmiş gibi sunmak..
29 Ekim’lerde, 30 Ağustos’larda, 23 Nisan’larda devletin zirvesinden en alt kademedeki yöneticisine kadar söylenenlere, yayınlanan mesajlara bir bakın..
Aynı ’donuk mesaj’ın, defalarca takla attırılmış halleri pek çoğu..
Oysa milli bayramlar ve anma günleri, geçmişi yeni nesillere daha anlaşılabilir bir dille anlatmak için önemli fırsatlardır.
Geçmişe daha sıcak, daha canlı dokunabilmek için özel anlardır..
GÜL BAHÇESİNDE DESTAN
Yenimahalle Belediyesi’nin bu yıl Çanakkale Şehitlerini Anma Günü nedeniyle düzenleyeceği etkinliğin detayları, kalıpları kırma iddiası taşıması nedeniyle beni heyecanlandırdı.
Geçtiğimiz yıllarda çok sayıda öğrenciyi Çanakkale’ye, savaşın yaşandığı topraklara götüren Yenimahalle Belediyesi, bu yıl bütün Ankara’yı Çanakkale’ye götürecek. Daha doğrusu, Çanakkale destanını Ankara’ya taşıyacak.
12-15 Mart tarihleri arasında Demetevler 75. Yıl Gül Bahçesi’nde Çanakkale savaşı canlandırılacak, cepheden getirilen anı eşyalar Ankaralılarla buluşturulacak.
’Şehittenkale: Çanakkale’ adını taşıyan etkinlikte, parka kurulacak dev dekorlarla, Çanakkale Savaşı dramatize edilecek. Tiyatro oyuncuları, askerimizin siperde yaşadıklarını, özlemlerini, hüzünlerini canlandıracak.
İLK DEFA SERGİLENECEK
Cephedeki sahra hastanesi, aslına sadık kalınarak kurulacak.. Hatta askerimizin nasıl beslendiği anlatılacak, vatandaşlara mehmetçiğin o dönemde yediği yiyeceklerden ikram edilecek.
Etkinlikte, savaşta kayıtlara geçen fotoğrafların yanısıra, komutanların fotoğrafları, şehit subayların mektupları ve resimleri de ilk defa sergilenecek.
Çanakkale’de mehmetçiğin kullandığı tabancalar, süngüler, mataralar, hatta savaşın hangi şartlarda kazanıldığına şahitlik eden perişan vaziyetteki postallar da Ankara’da olacak.
Ziyaretçiler, savaşta önemli bir nokta olan ’Kumandanların Çadırı’nı da görsel sunumlarla izleyecek. Çanakkale Savaşı’nın canlandırıldığı alanda, 2 uçak gökyüzünde dolaşacak.
Gerçek silah sesleri, kum torbaları, mühimmatlarla Çanakkale destanı, Ankara’da canlanacak.
Böyle bir etkinliğin, yeni nesiller için saatlerce sürecek bir tarih dersine bedel olduğunu düşünüyorum.
Ve donuk protokol mesajlarından çok daha faydalı olduğunu...