Paylaş
Koalisyon ortakları zirvesinde önemli bir karar alınıyor. Ortaklar, bir kadro kıyımının yaşanmaması konusunda anlaşmaya varıyorlar.
Başbakan Bülent Ecevit, dün telefonda şöyle diyor:
‘‘Azınlık hükümetimiz döneminde atamaları ve terfileri kurala bağlayan kararnameleri çıkardık. Siyasal ayrımcılığı önlemek için ne mümkünse yaptık. Kararnameyi kaldıranlar sorumluluk altına girmiş olur.’’
Ecevit, kararname ile yaptıkları düzenlemeyle ilgili olarak, ortaklar zirvesinde bir rahatsızlığın dile getirilmediğini vurguluyor.
Kadrolaşma hareketinden en fazla çekinilen MHP'nin Grup Başkanvekili Ömer İzgi ise dün şöyle diyor:
‘‘Ortaklık hükümeti kuruyoruz. Ortaya çıkacak ürünü herkes paylaşacak. Şöyle bir eleman var, bu işi daha iyi yapar denilirse, bizde de aynı işi yapacak olan var diye diretmeyiz, verimi esas alırız.’’
Her ne kadar kurulacak koalisyonun üç ortağı bu konuda anlaşmaya varmış olsa da, eski ortaklar DSP ile ANAP arasında iki haftadır gizliden gizliye büyük bir kadro kavgası yaşanıyor.
Kavganın sebebi ise, milletvekili ve belediye başkan adayı olmak için görevinden ayrılan BOTAŞ, TEDAŞ ve MTA Genel Müdürleri'nin eski koltuklarına iadesi. Bir de DSİ Genel Müdür Yardımcılığı koltuğu.
Enerji Bakanı Ziya Aktaş, 18 Nisan seçimlerinde aday olan BOTAŞ Genel Müdürü Nevzat Arseven'in yerine, aynı yerde Daire Başkanı olan ve başarısı ile tanınan Gökhan Yardım'ı, MTA Genel Müdürü Cengiz Atak'ın yerine Halis Doğan'ı, TEDAŞ Genel Müdürü Kadir Ramazan Coşkun'un yerine de Osman Nuri Doğan'ı tedviren atıyor.
* * *
Aktaş, DSİ Genel Müdür Yardımcılığı'nda da ilginç bir düzenleme yapıyor.
Aktaş'ın selefi ANAP'lı Cumhur Ersümer, FP Lideri Recai Kutan'ın yeğeni, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Nabi Şavata'yı hakkındaki soruşturma nedeniyle görevinden 6 ay uzaklaştırıyor. Yerine de hemşerisi Teftiş Kurulu Başkanı Emin Erdoğan'ı getiriyor.
Şavata aklanıyor, 6 aylık uzaklaştırma süresi dolduktan sonra Bakan Aktaş'ı ziyaret ederek durumunu aktarıyor ve görevine iadesini istiyor.
Şavata, Kutan ile akrabalık ilişkisini, sürdürdüğü göreve yansıtmadığını vurguluyor. Bunun üzerine DSİ Genel Müdürü'nden bilgi isteyen Aktaş, Şavata'nın mesaisi üzerinde olumsuz bir söz işitmiyor.
Aktaş, Erdoğan'ı eski görevi Teftiş Kurulu Başkanlığı'na iade ederken, Kutan'ın yeğeni Şavata'yı da yeniden Genel Müdür Yardımcılığı'na atıyor.
Bu durum ANAP'ta kaşların çatılmasına neden oluyor.
Hatta bazı aracılar ile Aktaş'tan, Erdoğan'ın göreve iadesi ricasında bulunuluyor. Ancak bakan, bunların hiçbirini dikkate almıyor.
Seçim mağlubu üç eski genel müdür, görevlerine dönmek için başvuruyor.
Aktaş, üç genel müdüre eski koltuklarını vermeyeceğini, isterlerse bakanlık müşaviri olarak atamaya hazır olduğunu bildiriyor.
Araya ANAP milletvekilleri giriyor. Ancak Aktaş, geri adım atmıyor.
Bu gelişme üzerine devreye ANAP Lideri Mesut Yılmaz giriyor. Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'dan, üç genel müdürün göreve iadesinin sağlanmasını istiyor.
Özkan, Yılmaz'ın mesajını Aktaş'a iletiyor. Aktaş tavrını değiştirmiyor:
‘‘Ben DSP'den aday olanları da aynı görevlerine vermedim...’’
Hatta bir adım daha atıyor ve BOTAŞ, TEDAŞ ve MTA Genel Müdürlükleri'ne tedviren getirdiği kişilerin, asaleten atanmalarına ilişkin kararnameyi hazırlayıp başbakanlığa gönderiyor.
Yaşanan bu gelişmeler, bakanlık pazarlığını da etkiliyor.
DSP azınlık hükümetinin çıkardığı ‘‘siyasal ayrımcılığı’’ önleyen kararnameden kaynaklansa gerek, üç parti de kararname gerekmeden atama yapılabilecek kadrolara sahip Köy Hizmetleri ile birliklerin bağlı olduğu Sanayi Bakanlığı'nı alabilmek için yoğun mücadele veriyor.
Paylaş