Benim merkezi idarem, senin mahalli idareni fena eder!

Kurthan FİŞEK
Haberin Devamı

Vedat Dalokay gittiydi. Recep Tayyip gitti, İbrahim Halil gitti, Karatepe ve Yıldız yolcu oldu. Merkezi idare, mahalli idarelere her zaman baskındır bu memlekette...

‘‘Bonapartizm’’ böyle çalışır.

Yüzünü görmediğin kişi, yüz yüze temasta olduğun adamı görevden alır.

Pazar keyfinizi kaçırmayalım, sorulara geçelim...

* * *

1 Belediye başkanı halkın oyuyla seçilir. Oysa, ‘‘Stadtrichter’’ görev unvanını taşıyan tarihin ilk belediye başkanı, Avusturya-Hapsburg hanedanından Kral VI. Leopold'un tâyiniyle işbaşına gelmişti. Görevini hangi hukuka dayanarak yaptı?

a. Ius mercatorum (tüccarlar hukuku)

b. Ius civitatis (hemşehriler hukuku)

c. Ius iuratorum (yargıçlar hukuku)

d. Hepsi

2 İlk belediye başkanımız ‘‘tayinlik’’ti. Bizans'tan devralınan su, kanalizasyon, ulaşım gibi sorunları çözecek birilerini demokratik seçimle bulmak mümkün değildi. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un başına kimi koydu?

a. Ayak Naibi Süleyman

b. Kadı Burhaneddin

c. Şeyh Bedreddin

d. Öbür Bedreddin (Dalan)

3 Büyükşehirlerin en büyük sorunu iç göçtür. Fırat-Dicle'nin batısına geçmek için, ‘‘padişah fermanı’’ (pasaport) şartı koymuştu Osmanlı... Tutmadı. En etkili tedbir, Cumhuriyet'le geldi. Ankara'nın belediye başkanlarından biri, şehrin bütün girişlerine jandarma yerleştirdi, at-eşek sırtında gelen, çeket ve kravatı olmayan herkesi sınır dışı etti. Kim?

a. Mehmet Ali bey

b. Ali Sururi bey

c. Nevzat Tandoğan

d. Ali Dinçer

4 Belediyelerin bir başağrısı da genelevlerdir. Belediye meclisinin ilk toplantısında maraza çıkar. İki belediye başkanı, göreve başladıkları an, belediye sınırları dahilindeki genelevleri kapatmışlardı. Biri açtı. Kim?

a. Selahattin Filtekin (Kars)

b. İbrahim Halil Çelik (Şanlıurfa)

c. Halil Ürün (Konya)

d. Hiç biri

5 Evinizin hemen yanında ‘‘Ziya-ül Hak Parkı’’ var. Yani, ‘‘Kardeşim Ziya'nın Parkı’’... Ertesi sabah uyanıyorsunuz, parkın adı ‘‘Zülfikar Ali Butto Parkı’’ olmuş... Alışmak zor... Diyelim, alışacaksınız. En yakınınızdaki tesis adlarından hangisinin değiştirilmesini isterdiniz?

a. Ahmet Kenan Evren

b. Tahsin Şahinkaya

c. Nurettin Ersin

d. Nejat Tümer

e. Hepsi

6 Fransa'daki Nazi işgali sırasında, sokakların isimleri değiştirilmiş, hepsine ‘‘büyük Alman büyükleri’’nin isimleri verilmişti. Almanlar kovulduktan sonra, sokak ve mahalle isimlerinin değiştirilmesi konusunda, ‘‘moratoryum’’ ilan edildi Fransa'da... Bizde de aynı şeyler oluyor. Yirmi yıldır oturduğunuz sokağın yedi yıl önceki ismini hatırlıyor musunuz?

a. Evet b. Hayır

CEVAPLAR: 1)c, 2)a, 3)c, 4)a, 5)e, 6)b.

Yazarın Tüm Yazıları