Paylaş
Yaklaşık bir ay önce (26 Ocak 2013, Cumartesi), ‘2013’te çıkacak albümler’i sıralarken laf Jimi Hendrix’e gelince şu notu düşmüştüm: “…Mart ayında ‘People, Hell & Angels’ adlı bir Hendrix albümü geliyor. Daha az bilinen şarkılarının hiç duyulmamış, farklı kayıtlarından derlenen bir albüm. Yani hiç yayınlanmamış şarkı beklemeyin; hiç duyulmamış hallerine hazırlık yapın.”
Albümle ilgili detaylar yayın tarihi yaklaştıkça netleşti, tartışmalar alevlendi. Ne tartışması?
Jimi Hendrix, adını ancak 1966’nın sonlarında Britanya’da duyurabilmiş, 1970’teki çoook erken ölümüne kadar efsaneye dönüşmüştü.
Yaşarken her biri klasik olan sadece üç stüdyo albümü, iki konser albümü (Biri Monterey Pop Festival albümüdür), iki adet de toplama albümü yayınlandı.
Monterey Pop Festival korsan kayıtları, içinde çalıp çalmadığı belli bile olmayan şarkılar, berbat ses kalitesine sahip konser albümleri, kafaya göre hazırlanmış ‘best of’ girişimleri uzun süre durdurulamadı.
Mirası üzerindeki yasal kavgalar ve bu süreç cilt cilt kitap olabilir.
BU NASIL GÖZ KULAK OLMAK?
Babası Al, yıllarca tek karar vericiydi. Jimi’nin kardeşi Leon’un mirastan reddini istedi ve başardı. Onun yerine Jimi Hendrix’in üvey kız kardeşi (Al Hendrix evlat edinmişti) Janie Hendrix’e devretti yetkileri.
2002’de Al Hendrix’in ölümünün ardından da davalar vesaire devam etti fakat neticede kazanan Janie Hendrix oldu.
Bugün Jimi Hendrix’in her türlü isim kullanım hakkı, eski kayıtları Experience Hendrix LLC adlı bir aile şirketine ait.
CEO da elbette Janie Hendrix. Uncut’ın Mart 2013 sayısında müzik dünyasında ve büyük ölçüde hayranları arasında sürekli tartışılan ‘Hendrix’in müzikal mirası’ üzerine güzel bir yazı yayınlandı.
Janie Hendrix, üvey ağabeyiyle 6 yaşındayken tanıştıklarını, birbirlerini çok sevdiklerini, Jimi’nin “Bundan sonra hep sana göz kulak olacağım” dediğini, kendisinin de “Merak etme büyüyünce ben de sana göz kulak olacağım” dediğini aktarıyor.
Ancak Hendrix hayranlarının bir bölümü, eski arkadaşları vesaire belli ki bu ‘göz kulak olma’ faaliyetlerinden pek memnun değil.
Hendrix’in mirasının saygısızca yönetildiğini, yaşasa asla izin vermeyeceği kayıtların yayınlandığını, rant sağlamak amacıyla kötüye kullanıldığını öne sürüyorlar.
PARA TUZAĞI ALBÜMLER
Mesela Outkast’tan Andre 3000’ın gayet de şahane olacağı söylenen Hendrix filmine taş koyulması çok ses getirdi geçen sene. Film elbette çekilebilir ancak Hendrix şarkıları kullanılamayacaksa bir Hendrix biyografisi çekmek ne derece manalı olur kararı size bırakayım.
Şirketin son yıllarda birbiri ardına yayınlanmasına izin verdiği Jimi Hendrix albümleriyle ilgili eleştiriler genellikle çok sert oluyor: Para tuzağı… Hayranlarının sevgisi istismar ediliyor… Kapakları bile özensiz vb.
Hendrix’in prodüktörlüğünü yapmış ve Hendrix’in ölümünün ardından kendisi de çok tartışılan (berbattırlar!) bazı albümlerin fikir babası Alan Douglas, nihayet “Hendrix dinleyecekseniz, üç stüdyo albümü ve bir konser albümü vardır; onları dinleyin, yeter” demek noktasına gelmiş.
Aynı fikirdeyim. Ancak bu tuzağa da düşeceğimi ‘People, Hell & Angels’ı alıp “Bir bakalım yahu neymiş” diyerek dinleyeceğimi biliyorum.
Sonradan pişman olacağıma emin olsam da olaylar böyle gelişecek… Büyüksün, çok büyüksün, en büyüksün Jimi Abi; öyle veya böyle…
Paylaş