Paylaş
Ve devam ediyordu: “İstanbul öyle bir ‘evet’ demeli ki 99 yıl önce bu mübarek şehri ayaklarıyla kirletenlerden başlayarak Türkiye’ye kem gözle bakan kim varsa hepsinin yüreği titremeli...”
Neticede halkoylaması Erdoğan’ın hanesine “bir seçim galibiyeti daha” şeklinde eklendi ama ilk defa İstanbul’dan, kendi ifadesiyle “Nüfusumuzun yüzde 20’sini sinesinde yaşatan sevgili İstanbul’dan” ilk kez umduğu düzeyde destek gelmedi.
RAKAMLARIN ÖTESİNDEKİ MANA
Kendisi ve siyaseti açısından rakamların ötesinde bir anlamı, önemi olduğu açık İstanbul’un...
Neredeyse çeyrek asır önce, 27 Mart 1994’te yüzde 25.9 oy oranıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra kendisi ve siyaseti hiçbir yarışta geride kalmamıştı İstanbul’da.
İstanbul’da yüzde 51.35 “Hayır” çıkmasının “maksat hasıl olmuş iken” çok bir kıymeti olmadığını düşünenler çıkacaktır.
Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “tarz-ı siyaseti” hakkında biraz fikri olanlar bunun bazı neticeleri olacağını da kabul edecektir.
UFUKTA BİR FATURA
2011’de yüzde 49.8’i, 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 49.84’ü, 2015 Kasım seçimlerinde yüzde 48.92’yi tutturduğu İstanbul’da, hem de bu kez MHP ve BBP’nin de desteklediği bir yarıştan yüzde 48.85 ile çıkmanın faturası bir şekilde birilerine kesilecektir herhalde.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik’in halkoylaması sonuçlarıyla ilgili makalesinde de bahsettiğim faturanın izini sürmek mümkün:
“Ama bütün bunlar her şeyin günlük güneşlik olduğu anlamına gelmiyor... Halkımızın çoğunluğu Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi’ne ‘evet’ dedi... Ama ‘hayır’ diyenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Bunun iyi incelenmesi lazım... AK Parti’nin bazı yerlerde bilhassa Ankara’da ve İstanbul’da zayıf kaldığı ve alınan oyların Erdoğan’ın hatırına verildiği gözleniyor...”
DEĞİŞEN 10 İLÇE
İlçeler bazında bakıldığında durum daha ilginç bir hal alıyor.
2015 Kasım seçimlerinde AKP’nin önde çıktığı 10 ilçede fotoğrafın değiştiği ve “hayır” oylarının ağır bastığı ortada.
Bu ilçeler arasında “simgesel önemi büyük olan” Üsküdar ve Eyüp’ün bulunması, Beylikdüzü örneğinde görüldüğü gibi yüzde 10’luk gerilemelerin yaşanması ve tekrarlayalım MHP-BBP ittifakı, kampanya aşamasındaki orantısızlığa rağmen bu sonucun çıkması en hafifinden “manidardır”...
Mesela halkoylamasına saatler kala, 15 Nisan’daki Kartal mitingini şöyle noktalıyordu Cumhurbaşkanı Erdoğan:
“...Evet yarın akşam Kartal’ı takip edeceğim. Bakalım Kartal’da, sandıklarda, eyvallah, ne kadar evet çıkacak?..”
Kartal’dan yüzde 56.65 oranında “hayır” çıktı...
30 büyükşehirden 17’sinde “hayır” denilmesinin bir manası vardır ama “İstanbul Türkiye’dir, Türkiye İstanbul” diyen bir siyasetçinin gözünde bu mana daha derin olacaktır...
MADALYONUN DİĞER YÜZÜ
Madalyonun diğer yüzünde ise bir iyimserlik ışığı arayan, umutsuz, yılgın muhalefet için de bir mesaj okumak mümkün.
Tutup yeni bir Ekmeleddin İhsanoğlu keşfetmek yerine derslerine doğru çalışırlarsa, İstanbul başta olmak üzere diğer büyükşehirlerden, üç parçalı hale gelen haritadan bir umut sinyali kotarabilirler belki...
Çünkü ne demişler?
İstanbul Türkiye’dir, Türkiye İstanbul...
Paylaş