Paylaş
20 yıldır futbol maçına giden biri olarak ben de haberi, kulüp başkanlarının görüşlerini, dikkatle okudum.
Öncelikle fikrimi söyleyeyim, sonra konuya değişik noktalardan yaklaşmayı deneyelim. Ben futbol maçlarında polisin görev yapmasını istemeyenlerdenim.
Bunun nedeni de açık. Polisin gerilimli anlarda sergilediği davranışlar kitle psikolojisiyle taban tabana zıt. Polisin, öfkeli ve büyük bölümü gençlerden oluşan kitleyi kontrol altına almak için şiddet uyguladığında neler yaşandığına defalarca şahit oldum.
Olaylar kısa sürede yatışacağına daha da alevleniyor, şiddet stad dışına taşıyor ve klişe tabirle “yeşil sahalarda görmek istemediğimiz sahneler” gerçekleşiyor.
Polisin (stadyum içinde) yerini özel güvenlik görevlilerine bırakması fikri emniyet teşkilatı için de yararlı olacak.
Özellikle “büyük” maçlarda geniş güvenlik önlemleri alabilmek amacıyla kadronun büyük bölümünün stadyum ve çevresine aktarılması, emniyet müdürlerinin kadro sıkıntısı yaşamasına yol açabiliyor. Bu durum belki İstanbul ve benzeri büyük illerdeki geniş kadrolara sahip teşkilatları zorlamayabilir.
Fakat Anadolu illerinde ciddi problemlere yol açıyor. Son olarak Yozgatspor-Galatasaray maçı için Yozgat”a gittiğimde, çevre illerden takviye güç getirildiğine şahit oldum.
Uzun lafın kısası, polisin stadlardaki görevini özel güvenlik şirketlerine “kademeli” olarak devretmesi hem futbol taraftarının, hem de emniyetin işine geliyor.
* * *
Ancak madalyonun bir de diğer yanına bakmak gerekiyor. Emniyet teşkilatı, bildiğim kadarıyla futbol maçlarında görev yaptığında Futbol Federasyonu’ndan veya kulüplerden ek bir gelir talep etmiyor. Yani kulüpler ceplerinden bir kuruş çıkmadan güvenlik meselesini hallediyor.
Ama İçişleri Bakanı’nın tasarısı kabul edilirse, kulüpler için ek bir masraf doğacak.
Fenerbahçe yöneticisi Nihat Özdemir “Biz bu işi kaldıramayız. Emniyet mutlaka işin içinde olmalı. Ayrıca kulüplere ayrı bir mali yük getirir” diyerek işin bu yönüne dikkat çekiyor.
Özdemir ve yine Fenerbahçeli Osman Yalçın dışında diğer kulüp yöneticileri hemen “Biz hallederiz” demişler. Fakat iş başa kalınca görüşleri değişir mi onu şimdiden bilemem.
Ayrıca Türkiye’de onbinlerce kişinin güvenliğini sağlayacak kalibrede bir güvenlik şirketi bulunduğunu sanmıyorum. “Security” tabelası asanın güvenlik şirketi kurabildiği göz önüne alınırsa, başka bir tehlike daha beliriyor ufukta: Stadlarda görev yapacak güvenlik şirketlerinin ve şirket elemanlarının yeterlilikleri.
Şu anda üç büyük kulübün stadında kısıtlı sayıda da olsa özel güvenlik elemanı bulunuyor. Ama bu güvenlik elemanları, kitlesel olaylarda ne derece etkili olabilir, bilemiyoruz.
Bildiğimiz tek şey, konunun “Bekleyelim nasıl olacağını görürüz” denilemeyecek kadar ciddi olduğu.
Polis stadlardaki görevini “kademeli” olarak bırakırken, yerine geçecek şirketlerin de sıkı bir denetçisi olmalı. Yoksa stadlarda faciaya davetiye çıkarılmış olur.
Paylaş