Antik Likya Yolu’ndaki huzur durağı ECESARAY MARİNA
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Ecesaray küçük ölçekli bir butik marina ve otel. Fethiye’de merkezi bir noktaya kurulmuş.
Denize kadar uzanan limon ağaçları, turkuvaz renkli berrak sularıyla tam bir huzur mekanı. Avrupalı yatçılar, özellikle teknede yaşamayı seçen emekliler çok seviyor bu marinayı. Dalaman Havaalanı’na karayolundan bir saat mesafede. 400 yat kapasitesindeki tesiste gümrük hizmeti de sunuluyor.
Fethiye uzun yıllar marinasızdı. Bir iskelesi vardı sadece. Toz duman içinde tankerler, küçük tonajlı gemiler gelir giderdi. Birkaç yazlık tesisi bulunan bölgede, 2004 yılına kadar ciddi bir tesis bulunmuyordu. Öğretim üyesi bir turizmci, Dr. Serdar Baş, girişimci işadamlarıyla el ele verdi. Önemli bir dönüşümü gerçekleştirdi. Ecesaray Marina ve Resort’u kurdu.
Bu tesis bana hep Boston’u çağrıştırır. Hamamı, saunası, suitleriyle hoş bir atmosfere sahip. Tesis, bir butik otel gibi planlanmış. Odalardan tekneleri görmek mümkün.
Gümrük hizmeti de verilen marina yurtdışına giriş çıkışlarda uğrak noktası. Akaryakıt ikmali yapılıyor, pasaport hizmeti sunuluyor. Bar, market, yüzme havuzu, spor merkezi gibi açık ve kapalı mekanlara sahip. Sağlık hizmeti alınabilecek merkezlere yakın. Sahil Güvenlik Komutanlığı hemen bitişiğinde. Acil durumlarda denizdeki yatçıların yardımına koşuyorlar.
Marinanın restoranı farklı mutfaklardan seçenekler sunuyor. Örneğin Akdeniz’in en güzel suflesini burada yiyebilirsiniz. Büyük davetler verilebilen restoranda, yaz aylarında nikah törenleri çok sık yapılıyor. Özellikle İngiliz çiftlerin gözdesi.
ÇEVRECİ TESİS
Marinanın ön bürosu 24 saat açık. Otelin çamaşır servisi yatçılara da hizmet veriyor. Atıklar için marina pontoonlarının hemen çıkışına dört ayrımlı bidonlar yerleştirilmiş. Cam, kağıt, plastik gibi atıklar ayrı ayrı toplanıyor. Marina girişinde, yakıt istasyonuyla birlikte bir de atık toplama bölümü bulunuyor.
Marinanın berrak sularında daima yüzlerce kefal görürsünüz. Kış aylarında bunları avlamak için yunuslar gelir.
Marina içinde çekek yeri yok. Bu hizmeti karşı kıyıda, marinaya yaklaşık bir mil uzaktaki tesislerden almak mümkün. 100 tonluk teknelere çekek hizmeti veren tesisin kaldırma vinci de bulunuyor.
Ecesaray Marina, kışlamak için de ideal bir tesis. Bu özelliği nedeniyle özellikle Avrupalı emekliler tarafından tercih ediliyor. Ne yazık ki Türkiye’nin turizm gelirleri açısından bu bir dezavantaj. Kısıtlı bütçeyle konaklayan yabancı yatçıların, harcamaları da düşük oluyor. Oysa bu tesislere üst gelir grubunun süper yatlarını çekecek önlemler alınmalı.
Ecesaray’ın çevresi konuk yatçılara dört mevsim gezecek, görecek birçok seçenek sunuyor. Kaş, Kalkan, Göcek gibi bölgelere ulaşmak çok kolay. Ayrıca Ölüdeniz’e günü birlik turlar düzenleniyor. Yürüyüşçüler, bisikletçiler için Likya Yolu doğa güzellikleriyle bezeli, nefes kesici bir rota. Bu arada kış aylarında bölgede sörf, yelken yapılabiliyor.
Eğer daha heyecanlı etkinlikler arıyorsanız, kalbiniz sağlamsa size Babadağ’dan paraşütle atlamayı önerebilirim.
Bu arada dikkatli okurum Feyzan Yüksel üç hafta önce, Port Göcek yazımda geçen Gemiler Koyu’nun adının Gemile Koyu olması gerektiğini yazmış. Dikkatli okuruma bilgisini bizimle paylaştığı için teşekkür ederim. Yazılarımda, yöre halkının kullandığı isimleri esas alıyorum. Sadun Boro da yazılarında, kitaplarında koyu bu isimle anıyor. (www.ecesaray.net)
Fethiye çevresindeki gezilecek, görülecek yerler
GÖCEK ADASI
Bir başka adı Kızlan Adası. Günlük gezi teknelerinin rotasında bulunduğu için çevresinde yoğun bir tekne trafiği var, sakin koy bulmak mümkün değil. Tavsiyem çevresinde tekneyle gezmeniz ya da açıklarında su sporları yapmak için uğramanız. Demirleme yapacaksanız batı yakasını tercih edin. Yine de gelen, geçen tekneler nedeniyle konaklamanız süresince sallanmaya hazır olun.
TURUNÇ PINARI KÖYÜ
Bölgenin en meşhur koylarından biri. Süper yatların, VIP teknelerinin uğrak yeri. Buna karşın sakin bir koy. Kıyıda güzel pınardan su için, ceviz ağacının altındaki restorana uğrayın. Bir aile işletmesi olan restoranda taze balıklar, ekolojik ürünler eşliğinde sunuluyor. Hele flüt ve gitar eşliğindeki klasik müzik dinletilerine rastlarsanız keyfinize diyecek olmaz.
ÖLÜDENİZ
Denizden ulaşmak isterseniz, uzun bir yolculuğu göze almanız gerekiyor. Ayrıca bölgede ölü dalga çok, gece tekneyi bağlamak zor. Tavsiyem teknenizi marinada bırakıp, Fethiye’den karayoluyla Ölüdeniz’e gitmeniz. Ölüdeniz, iyi bir yürüyüş alanı. Plajı iri taşlı. Belcekız kıyısı ise kumsal. Hafta sonlarında çok kalabalık olduğu için hafta içi günlerde gitmenizde yarar var. Ölüdeniz’e uğramışken, 2000 metrelik Babadağ’a çıkıp, bir uçuş öğretmeninin eşliğinde paratent ile maviliklere süzülmeyi deneyebilirsiniz.