Paylaş
Sanayici asla siyasete bulaşmasın. Bu, benden tüm sanayicilere baba nasihati olsun. Çünkü ben siyaset mağduruyum. Benim en kötü tecrübem bugüne kadar bu oldu.”
İzmirli sanayici Selçuk Yaşar, birkaç yıl önce yaptığı bir sohbette 12 Eylül darbesinden sonra yaşadığı ve sonuçlarını yıllarca çektiği olayı böyle anlatıyordu.
İzmir’den doğan neredeyse tek marka olan Pınar’ın kurucusu Selçuk Yaşar, yıllar boyunca sıkıntısını yaşadığı, şirketlerini kapanmanın eşiğine getiren olayı şöyle anlatıyordu:
“12 Eylül askeri darbesinden sonra 1983’te seçimlere gidildi. İzmirli işadamları olarak emekli orgeneral Turgut Sunalp’in kurduğu Milliyetçi Demokrasi Partisi’nin (MDP) iktidar olacağına kesin gözüyle bakıyor ve her platformda görüşlerimizi açıkça dile getiriyorduk. Seçimde, daha önce Milli Selamet Partisi’nden aday olan Turgut Özal iktidara gelince, benden ve tüm İzmir’den intikam aldı. Bira yasağı getirdi, et ithalatını, süt tozu ithalatını serbest bıraktı. Pınar Et ve Pınar Süt o dönemde ciddi sıkıntılar yaşadı.”
Yaşar, siyaset nedeniyle Mesut Yılmaz döneminde de hedef haline getirildiklerini, 2001’de Yaşarbank’a el konulduğunu hatırlatıyor “Kısacası ben siyasete bulaştım, büyük ceza aldım” diyordu.
SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI
İzmir’den doğan en önemli markalardan birini yaratan, boya, matbaa mürekkebi, bira, süt, gübre, kağıt, su şişeleme, kültür balığı, entegre et tesisi gibi bir çok alanda ilklere imza atan Yaşar Grubu’nun kurucusu Selçuk Yaşar ne yazık ki sözünü en yakınındaki oğluna anlatamamış. Çünkü bildiğiniz gibi Yaşar Grubu, bugün yeni bir siyasi iletişim kazasıyla gündemde.
Baba Selçuk Yaşar’la siyaset nedeniyle ters düştüğü için uzun yıllar holding yönetiminden uzak kalan, son iki yıldır ise yönetim kurulu başkanı olan Selim Yaşar’ın referandum sonrası sosyal medyada yaptığı bir paylaşımın yarattığı bir kriz bu.
Üstelik kriz Selçuk Yaşar’ın hayatının 60 yılını verdiği çocukluğundan itibaren yeşil kırmızı renklerine bağlandığı Karşıyakaspor’la ilgili. Selim Yaşar, yaptığı paylaşımda “İzmir’de en yüksek ‘Hayır’ oyu Karşıyaka ilçesinde çıktı” diye basketbol takımının sponsorluğundan çekilebileceklerini açıklamıştı. Karşıyaka taraftarı bunu bir tehdit olarak yorumladı. Rahatsız eden bu paylaşım sadece Karşıyaka’dan değil Türkiye’nin birçok bölgesinden tepki aldı.
Selim Yaşar hemen özür diledi dilemesine ama ne yazık ki samimi görülmediği için sosyal medyada başlayan Yaşar Holding ürünlerine boykot çağrıları son bulmadı.
SELÇUK YAŞAR BİLMİYOR
Selim Yaşar’ın neden olduğu bu iletişim kazasını Selçuk Yaşar nasıl karşıladı diye merak ettim, araştırdım. Öğrendiğime göre 92 yaşındaki Selçuk Yaşar’a bu gelişmeler anlatılmamış. Yani Selçuk Bey çocuklarına siyasetten uzak kalması için yaptığı uyarıya rağmen Selim Yaşar’ın yarattığı bu yeni siyasi mağduriyetten habersiz.
İkisi de, Selçuk Yaşar’ın 12 kurucusundan biri olduğu TÜSİAD’ın üyesi olan Feyhan Yaşar ve İdil Yiğitbaşı, ortanca kardeşleri Selim Yaşar’ın kurumsal imajda yarattığı tahribatın kalıcı zarar vermemesi için çareler arıyor.
Holding yönetimi, Karşıyakaspor sponsorluğundan vazgeçmeyi kesinlikle düşünmediklerini söylüyor.
1980’den beri çeşitli dönemlerde siyasetten zarar gören Yaşar Grubu, Feyhan Yaşar ve İdil Yiğitbaşı ile CEO Mehmet Aktaş’ın oluşturduğu doğru stratejilerle krizleri aşmıştı.
Çalışan sayısı 7500 kişi olan, çiftçi, bayi, üreticilerle 500 bin kişiye dokunan grupta Feyhan Yaşar ve İdil Yiğitbaşı’nın çabaları, Selim Yaşar’ın yarattığı olumsuz imajı silebilecek mi? Zaman gösterecek...
Elbette sanayicilerin, iş insanlarının siyasetle ilişkisi kişisel tercihlerle sınırlı kalmalı, siyaset de iş dünyasından elini çekmeli, kamunun gücünü tehdit olarak kullanmamalı. Demokrasinin özü herkesin tercihine saygı göstermek. Ekonomiyle siyaset ilişkisinin sınırları belirsizleşince, olan yatırımlara, çalışanlara, zaten az olan milli kaynaklarla yaratılan fabrikalara oluyor...
LA FAYETTE SONUNDA TÜRKİYE’DE
Türkiye turizmde, perakendede ciddi bir kriz yaşıyor. Birçok marka gidiyor ama iyi şeyler de oluyor!
Dünyanın en yüksek binalarından Burj Khalifa’nın, Dubai Mall’un yatırımcısı Emaar Properties’in Kadıköy’deki alışveriş ve yaşam merkezi Emaar Square Mall 28 Nisan’da açılıyor. Emaar Türkiye’nin Satış, Pazarlama ve Kiralamalardan Sorumlu Kıdemli Direktörü Arzu Uludağ Elazığ, AVM ile 5 bin kişiye istihdam sağlanacağını ve yılda 25 milyon ziyaretçi beklediklerini söylüyor.
AVM’de Gucci, Hermes gibi ünlü markalar mağazalarla yer alacak. Bu arada Demet Sabancı Çetindoğan’ın kişisel çabası ile ikna ettiği Fransa’nın ünlü perakende markası Galeri La Fayette de nihayet Türkiye’de açılıyor. Daha önce Tarlabaşı projesinde yer alacağı öne sürülen marka, 10 bin metrekare alanla Türkiye’ye Kadıköy’den girmiş olacak. Demet Sabancı Çetindoğan, asıl açılışın Eylül’de yapılacağını söylüyor. Bu açılış Türkiye’nin hala ünlü markaların gündeminde olduğunu gösteriyor.
GAMA’DA PATRON EVREN ÜNVER
1950’li yılların başı... İstanbul Teknik Üniversitesi’nden üç mühendis mezun olur. Erol Üçer, Uğurhan Tunçata ve Yüksel Emirtan... 6 yıl boyunca Anadolu’nun farklı yerlerinde mühendislik bilgilerini arttıran üç arkadaş, daha sonra yanlarına müteahhit arkadaşları Raif Mumcu’yu da alarak Gama Holding’i kurarlar. O yıllarda arkadaşların ortak bir vizyon etrafında birleşerek şirketler kurması yaygındır. Tıpkı Tekfen, Mesa, Anadolu Grubu, STFA gibi... Ancak Gama’nın bir farkı vardır. Erol Üçer’in sözleriyle “kısa pantolonlu mühendisleri” şirkete alıp yüzde 40 ortak ederler. Gama bugün artık sadece
müteahhitlik firması değil, 17 ülkede faaliyet gösteren, 20 bin çalışanı olan bir holding. Kurucu üyeler artık yaşları nedeniyle yönetimde değiller. Şirkette ikinci, üçüncü kuşağın girmesiyle sahip sayısı 42.
YÜZDE 20 ORTAĞI
Geçen ay Türkiye’nin 50 yıllık bu önemli firmasında sürpriz bir karar açıklandı. Adını 2015 yılında Mesa’nın çoğunluk hisselerini alması nedeniyle duyduğumuz Evren Ünver, şimdi de Gama’nın yüzde 20 ortağı oldu. Bir zamanlar yatırım fonu Turkven’in kurucu ortaklarından olan Evren Ünver 1971 doğumlu bir girişimci. 1999 yılında kurulan özel sermaye şirketi Turkven’in üç kurucusundan biri olan Ünver, 2014’de fondan ayrılmış. Daha sonra kişisel olarak yabancı fonlara yatırım danışmanlığı yapan Ünver, son yatırımlarıyla Ankara’nın bu önemli iki müteahhitlik firmasının da ortağı oldu. Hatta Gama’da yüzde 20 hisseyle en büyük ortak haline geldi.
42 ORTAK VAR
Gama’nın mart ayında açıkladığı bu hisse satışıyla ne hedefleniyor? Bu sorunun yanıtı için önce Mesa’yı hatırlamak iyi olacak. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, çok ortaklı yapılarda ikinci, üçüncü kuşakların devreye girmesiyle şirketlerin yönetilemez hale geldiğini söylüyor ve kendi şirketinde bu sayının en son 48’e çıktığını belirtiyor. Evren Ünver’e hisse satışı ile durumun toparlandığını söyleyen Boysanoğlu, “Ünver yabancı fon getirdi mi?” sorumu “Hayır” diye yanıtlıyor. Hatta çoğunluk hisselerini de geri aldıklarını açıklıyor.
Mesa gibi Gama’da da çok küçük paylara sahip 42 ortak var. En büyük ortak yüzde 15 ile Erol Üçer. Kulislerde satış kararının tıpkı Mesa’da olduğu gibi şirketin giderek yönetilemez hale gelmesinden kaynaklandığı hatta hisse satışının devam edebileceği konuşuluyor.
Mesa da Gama da çok önemli şirketler. Binlerce çalışan var. Milyarlarca liralık yatırım sözkonusu.
SON 24 SAATTE BUNLAR OLDU
Paylaş