Paylaş
Buna yönelik önerilerden oluşan bir mektup, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’a gönderildi. Mektupta ilginç öneriler var.
TURİZMDE en ağır krizlerden biri yaşanıyor. Seyahat acentelerinden otellere, sektörün her kesimi ‘bu krizi en az hasarla nasıl atlatırız’ın yolunu arıyor.
Hükümet de durumun aciliyetinin farkında. Bu nedenle “Turizm Acil Eylem Planı” adı altında önlemler paketi açıklandı. Ancak sektörde pek de rahatlama olmadı.
Yaşanan kriz ne yazık ki ekonomik değil, siyasi. Çevremizdeki yangın bizi de içine çekmiş durumda. Patlayan bombalar, Suriye sınırı ve Güneydoğu’da yaşananlar, Türkiye’nin güvenli ülke algısını yerle bir etti.
Almanya, İngiltere gibi ülkelerden yapılan rezervasyonlar iptal ediliyor, Rusya’dan her yıl gelen 4.5 milyon turistin, bu yıl 1 milyonu bile bulamayacağı söyleniyor. Bu krizden yarar sağlayacak ülke ise uçuş fiyatları Türkiye’den yüzde 80 daha pahalı olan İspanya olacak gibi görünüyor.
PROJELER YAPILMALI
Türkiye “güvensiz ülke” algısını değiştirebilir mi? Turizmcilere göre etkin bir algı politikasıyla değişebilir. Turizmcilerin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’a bir mektupla ilettiği önerileri ise şöyle:
Türkiye’yle ilgili olumlu algı yaratacak projeleri, birincisi turizm ve “lifestyle” medya mecralarında haber ürettirmek (konvansiyonel) ve ikincisi de tüm dünya kamuoyuna yansıyabilecek popüler kültürü de kapsayacak projeler yapılmalı.
İlk aşamada, yukarıda konvansiyonel olarak nitelediğimiz, “lifestyle”, gezi, gurme, destinasyon iletişimi yapan ve uluslararası alanda güçlü bir ajans ile işbirliği yapılmalı. Böylece eş zamanlı olarak birkaç ülkede, yüksek sinerjili etkin iletişim faaliyetleri yaratma imkanı doğacak.
SANATA YÖNELMELİ
Monocle, Wallpaper, Sunday Telegraph, Financial Times, CNN International gibi dünyadaki en önemli medya gruplarının önde gelen şahsiyetlerine ulaşmak da şart.
Alışılmışın dışında ‘büyük patlama’ etkisi yaratacak ve sektörel medyanın da üzerine çıkarak, popüler kültür mecralarına kadar yayılacak projeler geliştirilmesi gerekmekte.
Örneğin: MTV Avrupa Müzik Ödülleri organizasyonunun Türkiye’de düzenlenmesi, televizyon programlarının yapılarak ABD’de yayınlanması. Dünya çapında bir sanatçıyla açık havada modern sanat projesi oluşturulması, Türkiye ve Türkleri olumlu gösterecek uluslararası alanda gişe yapacak sinema filmi yapılması gibi.
Bu öneriler de gösteriyor ki, Türkiye algısının olumlu değişmesi için sanat, popüler kültür ve medyanın büyük önemi var. Bunlar algıyı değiştirmeye yeter mi zaman gösterecek...
Murat Ülker vazgeçti!
SATILIYOR mu satılmıyor mu? İstanbul Yenibosna’da Boyner’e ait Altınyıldız fabrikasının arazisinde inşa edilen ve 2010’da açılan Starcity için 2014’ten beri bu sorunun cevabı aranıyor.
Starcity Outlet Center yüzde 60 Ülker, yüzde 40 Boyner ortaklığı ile kurulan bir alışveriş merkezi. 47 bin 300 metrekare kiralanabilir alanı var. 140’a yakın marka da kiracı olarak yer alıyor. Yenibosna bölgesinin başarılı AVM’lerinden biri.
Satışın gündeme geldiği ilk tarih 2014...
Boyner Holding’e bazı fonlardan gelen talep üzerine satış fikri oluşmuştu. Ancak sonu gelmedi.
2015 sonlarında ise
80 milyon Euro bedelle yeniden satışa çıkan
Starcity için iki alıcı çıktı. Rusya’da büyük yatırımlarıyla tanınan, Türkiye’de de alışveriş merkezlerine sahip Rönesans Grubu ve Tahincioğlu.
Ancak öğrendiğime göre bir yandan ekonomideki sorunlar, diğer yandan Rusya krizi Starcity’nin satışını yine engellemiş.
Rönesans’ın Rus ortakla satın almayı düşündüğü Starcity’den, son dönemdeki gelişmeler üzerine vazgeçtiği belirtiliyor.
Öte yandan gayrimenkulu stratejik alanlarından biri olarak görmeyen ve Akasya AVM’deki hisselerini de elden çıkaran Murat Ülker’in de fikir değiştirdiğini öğrendim.
Murat Ülker’in satış için ortamı uygun bulmadığı ve satıştan şimdilik vazgeçtiği konuşuluyor.
Ülker’in ekonomide daha sakin ve istikrarlı bir ortamı beklediği anlaşılıyor. Böyle bir ortam ne zaman yakalanır, bekleyip göreceğiz!
İstinyePark İzmir’e geliyor
İZMİR, İstanbul’a benzeme yolunda adımlarını hızlandırdı. Bayraklı’da gökdelenler boy göstermeye başladı. Emlak fiyatları da İstanbul’u aratmayan hızla artıyor.
İzmir’e sınıf atlatacak sembolik yatırımlardan biri de Üçkuyular’da başlıyor.
İstanbul’da üst gelir grubunun tercih ettiği İstinyePark İzmir’e geliyor. Yatırımın gündeme geldiği tarih, 2013’e kadar gidiyor. Kente gönülden bağlı, eski bir İzmirli olarak bu yatırımın seyrini takip ediyorum.
Kentteki dönüşümü gören Doğuş Gayrimenkul ve Orjin Grubu, İstinyePark’ı İzmir’e de taşımayı düşündü. Üçkuyular’da bir bölümünü ihaleyle 56 milyon TL’ye aldıkları 340 bin metrekarelik bir arazi buldular. Bir süre davalar ve itirazlarla da karşı karşıya kaldılar.
Orjin Grup’un iki ortağından Zafer Kurşun’la karşılaştım. Kurşun, itirazların geride kaldığını söylüyor. Projeye göre 300 mağazalı AVM ile 211 odalı otel yapılacak.
İzmirliler arasında tartışma yaratan benzin istasyonu arazisinde ise temalı büyük bir yeşil alan olacak. Kurşun, inşaatın 2018 içinde tamamlanacağını belirtiyor.
İstinyePark, alışveriş merkezleri içinde en başarılı olanlardan biri. İzmir’e katkısı tabii ki büyük olacak.
İzmir’in bugüne kadar potansiyelini değerlendiremediği ortada...
Ancak gelişme, kalkınma sadece gökdelenler ve AVM’lerin sayısının artmasıyla mı olur?
Milli Piyango’yu ABD’li ortak istiyor!
MİLLİ Piyango özelleştirmesinde yeni şartnameler hazırlanıyor. Yıl içinde yeniden satış gündemde. Şans oyunları, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın elinde kalan son önemli varlıklardan. Satış için 2014’te ihale yapılmış, ihale de, Net Şans ve Hitay Grubu’nun
2 milyar 755 milyon dolarla en yüksek teklifi vermesiyle sonuçlanmıştı.
Ancak 2015 sonunda grubun dövizde yaşanan gelişmelerden dolayı yükümlülüklerini yerine getirmemesi yüzünden ihale iptal edilmişti. Net ve Hitay 20 milyon dolarlık teminatı yakmışlardı.
Yeni ihaleye Net Grubu katılacak mı? Bu soruyu Net Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk’a sordum. Kendisinin isteksiz olduğunu, ancak ABD’li ortakları Scientific Games’in girmek istediğini söylüyor. Tabii bazı değişiklikler olursa... Beklenti, ihalenin TL cinsinden yapılması ve sürenin 10’dan 15 yıla çıkarılması.
Bakanlık 2016’da özelleştirmeyi yapmaya kararlı. Yatırımcılarla görüşüyor, yönetmelik gözden geçiriliyor. İptal edilen özelleştirmede
8 milyar TL’yi bulan gelir, aynı rakamlara çıkar mı?
Bu da, yatırımcıların iştahına bağlı!
Paylaş