Paylaş
ÖZLEM Çerçioğlu... Adnan Menderes’ten beri sağın kalesi olmuş Aydın’da Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) yüzde 44 oyla belediye başkanlığı kazandırmış bir kadın. Milletvekilliğini bırakarak geçtiği belediye başkanlığında 7’nci yılını dolduruyor. En başarılı belediye başkanları sıralamasında 4’üncü olan Çerçioğlu, kent içinde kalan arazileri kamulaştırarak, alışveriş merkezi (AVM) ya da gökdelen yerine yeşil alan haline getiriyor. “Kenti kadınlar kullanıyor. Yerel yönetimlerde daha fazla kadın olmalı” diyen Çerçioğlu, başarısının bir başka nedenini de parti ayrımı gözetmeden hizmet vermesine bağlıyor.
9 BİN DOLAR GELİR VAR
Aydın sosyo ekonomik olarak nasıl bir kent?
- Nüfusumuz 1 milyon 50 bin. Kişi başına düşen 9 bin dolar gelirle, üst sıralardaki kentlerden biriyiz. 17 ilçemiz var. Tarıma dayalı, yan sanayi ağırlıklı bir kent. Bir de turizm var. Kuşadası ve Didim bizim sınırlarımız içinde. Büyükşehir belediyesi olarak tarımsal üretim yapan üreticimize destek oluyoruz. Kadın kooperatifleri kuruyoruz. Bu yıl üç milyon adet çiçek üretimi yaptı kadınlarımız. Ön anlaşma ile onları satın alıp şehrin çeşitli yerlerinde kullandık. Bozdoğan’da yerli tohum üretimi yaptık. 3 milyon adet tohum topladık. Köyleri dolaşarak 300 yıllık tohumları sandıklardan çıkarttırdık. Çocukluğumuzun kokulu domateslerini üretir hale geldik. Fideleri dağıttık. Karacasu’da mantar üretimi yapıyoruz. Süt ve süt ürünleri kooperatifimiz var. Ürünleri satın alıyoruz kafelerimizde satıyoruz. Mezbahamız var. Sayısı 15’e ulaşan Eget şubelerimizde de ucuza et satıyoruz. Üretici çok zor durumda. Girdi maliyetleri çok arttı. Ama Aydın’da üreticinin başı dara düştüğünde ürününü biz satın alırız.
Nasıl bir kent ve belediye teslim aldınız? Neler yaptınız?
- Çok ciddi sorunlar vardı. Kentin içinde otogar vardı. 7 km dışarı aldık. Çevre bulvarı yaptık. Ana sloganımız ise daha yeşil bir Aydın. Kentin tam merkezinde 177 dönümlük bir arazi var Aydın Tekstil’e ait. Kamulaştırdık. 500 tescilli çam ağacı ve tescilli binalar var. Fuar alanı, çok amaçlı salonlar, spor, yürüyüş yolları yapacağız. Central Park gibi düşünün. Belediyeler genellikle böyle büyük yerleri alıp, AVM ve yüksek katlı binalar yaparlar. Biz tam aksine 5 bin ağaç daha dikeceğiz. İnsanların nefes alabileceği, sosyalleşebileceği alanlar yaratacağız. Yine Aydın merkeze 10 km uzakta Işıklı doğal yaşam parkı kuruyoruz. Kamulaştırma işlemleri başladı. İnsanlar istedikleri gibi yaşayacaklar. Biz mümkün olduğu kadar binadan kaçınıyor, doğal alanlar yaratmaya çalışıyoruz. Elbette imara açtığımız yeni alanlar var.
Hayaliniz Aydın’ın nasıl bir şehir olması?
- Çok fazla geziyorum. Avrupa’da yerel yönetim nasıl görüyorum. Farklı şehirlerden alıyorum, harmanlıyorum. Kent meydanı, otopark sorununu bitirdim. Kentler meydanlarıyla anılır. Bir Avrupa kentine gittiğinizde kentin merkezinde büyük devasa yeşil alanlarla karşılaşırsınız. Türkiye’de ise kentlerde böyle alanlar yok. Biz Aydın’ı daha yaşanabilir bir kent haline getirmek istiyoruz. Her belediye başkanı altyapı yatırımı yapıyor. Önemli olan kentteki insanların mutlu yaşayabileceği imkanları sağlamak. Hayatını kolaylaştırmak.
NÜFUSUN YÜZDE 50’Sİ KADIN
Kadın olmanız avantaj mı dezavantaj mı oldu?
- Kadın belediye başkanı olarak negatif bir ayrımcılık yaşamadım. Nüfusun yüzde 50’si kadın. Şehri aslında kadınlar kullanıyor. Erkek çoğunlukla işe gidiyor, çarşıya, pazara kadınlar çıkıyor. Biz bir proje yaparken bilimsel olarak yaklaşıyoruz olaya. Önce anketler yaptırıyoruz mahallede. Özellikle kadınlara yönelik anketler. Ne görmek istiyorsunuz, ne eksiğimiz var diye soruyoruz. Yol mu altyapı mı istiyor? Bunları alıyoruz öne, o hizmeti hayata geçiriyoruz. Bizim belediyede en güçlü yanımız sosyal belediyecilik. Özellikle dezavantajlı bölgelere çok hizmet götürüyoruz.
Neler yapıyorsunuz?
- 6 kültür merkezi açtık. Bunlarda 14 bin öğrencimiz var dezavantajlı bölgelerimizde. Okullarda öğretmenlerin gösterdiği dersleri etütlerini yaptırıyoruz. Her türlü sportif faaliyetler,edebiyat, müzik çalışmalarımız oluyor. Çağdaş, modern bir gençlik yetiştirmeye çalışıyoruz Aydın’da.
BÜTÇESİ 910 MİLYON LİRA
Başarılı bir yerel yönetim nasıl olmalı?
- Yerel yönetimlerin daha bağımsız olması gerekiyor. Adı üstünde yerel yönetim. Yerinden yönetim. 81 seçilmiş meclis üyesi var belediyemizin. Sistem doğru oturtulmalı. Yanlış kullananlar da tabii ki var. İyi ayrım yapmak gerekiyor. Son yaşanan darbe kalkışması ile Türkiye çok zor bir süreçten geçiyor. Onun için iklimin değişmesi gerekiyor. Siyaset üstü olmamız, birleştirici, kucaklayıcı, hiçbir siyaset ayrımı yapmadan hizmet etmek gerekiyor.
Bütçeniz ne kadar? Ekonomik engeller çıkıyor mu?
- 2016 bütçe rakamı 910 milyon TL. ASKİ için de 320 milyon TL. Engele gelince siz aday olmadan önce her şeyi biliyorsunuz. Neyle karşılaşabileceğinizi biliyorsunuz. Bunları kabul ederek aday oluyorsunuz. Burası hiçbir belediye başkanının ağlama duvarı değildir. Hizmet yeridir. Yönetemeyeceksen olmayacaksın aday. Dert yanmayacak, hizmet üreteceksin. Zorluklar olacak aşma yolunu bileceksiniz.
CHP’li belediyelere çok sorun çıkarıldığı iddia ediliyor ama...
-Bol müfettiş geliyordu. 250 ön incelemeci geldi 2.5 yıl içinde. Gelsinler gelecekler. Baksınlar. Denetlenmekten korkmamak lazım. Ama herkese gelsin, adil olunsun. Adil ve eşit olsun. Belediyeler hizmet yeridir. Sıkıntılarımız var ama bunları bilerek aday olduk. Biz sanayicilerimize destek oluyoruz. Kentin ekonomisini kalkındırmak da önemli. Yatırımcıya destek olmak zorundasınız.
KILIÇDAROĞLU KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK UYGULUYOR
Sizden sonra Aydın’da kadın siyasetçi sayısı arttı mı?
- Kadın meclis üyelerimiz var. Büyükşehirde 39 üyeden 3’ü kadın. Sayı az ama başkanları kadın, benimle bu sayı 4. Yöneticiler hep kadın. Partide kadın kotamız yüzde 25. Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu kadınların önünü açıyor.
Projelerinizi belirlerken yönteminiz ne?
- Büyük projelerde sandık koyuyoruz, vatandaşın fikrini alıyoruz. Aydın’daki evlere giriyoruz. Başarının temeli bilimsel çalışma. Planlarımızı 20-30 yıllık yapıyoruz.
15 TEMMUZ DEMOKRASİ KAVŞAĞI
Adnan Menderes’in köyünde bir açılış yaptınız. Nasıl karşılandı?
- Merhum Başbakan Adnan Menderes’in köyü olan Koçarlı’nın Çakırbeyli Mahallesini’ne bir söz vermiştik. Düğün salonu ve muhtarlık binası yaptık. Bu tesisin böyle bir dönemde açılması bizim için çok önemliydi. Kaynaşma açısından çok önemli bir adım oldu. Ayrıca kent için ulaşımın önemli kavşaklarından birini de bitirmek üzereyiz. Adını 15 Temmuz Demokrasi Kavşağı koyacağız.
EN UZUN YAŞAM AYDIN’DA
Aydın’dan dışarı göç var mı?
- Göç vermiyor, alıyor. Çünkü Aydın’ın sebzesi meyvesi boldur. Bereketli bir kenttir, incirimiz, zeytinyağımız, narenciyemiz. Türkiye’de en uzun yaşayan kişiler Aydın’dadır. 21 ören yerimiz var. Afrodisias var, kültür turizmi de çok zengindir.
Paylaş