Paylaş
Masama tepeleme yığılmış zarflar; kitaplar, dergiler, faks metinleri, bildiriler, mektuplar... Beş günü İznik Diyabet Kampı'nda, bir o kadarını da yaşlı annemin sağlık kontrolünde geçirdim, hepsi bu...
Birikmiş notlar, sorunlar. Başkent boşalmış, siyaset Anadolu'ya kaymış. En üstteki zarftan bir çağrı çıktı... ‘‘Bergama'dan Akkuyu'ya Türkiye'ye sahip çık’’ yürüyüşü bugün başlıyor. Şölen ola gençler, uğurlar ola!
Politika Dergisi'de Neyzen Tevfik'ten siyasi hicivler beni çekiverdi: ‘‘Hayliden hayli kalınlaştı yobazlık yeniden/ Softalık zorlu anırtı ile aldı yürüdü/ Kara bir kinle taassub pusudan çıktı yine/ Yurdu şahane cehalet yeni baştan bürüdü.’’ Üstat'ın hiç yayınlanmamış hicivleri: ‘‘Türkü yine o türkü/ Sazlarda tel değişti/ Yumruk yine o yumruk/ Ne var ki el değişti.’’ Son dize: ‘‘Aldıkça al, daldıkça dal, çaldıkça çal/ İstersen ver yüz arzuhal; ne sorgu var, ne sual...’’ Al o günleri, ört bugüne...
Bir zarftan Ali Haydar Veziroğlu'nun Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu'ya yönelttiği beş soru ve beş önerisi çıktı. Veziroğlu, İzmit Körfez geçişi ihalesinde 501 trilyonluk haksızlık ve kayırma olduğunu öne sürüyor. Büyük paralar... Veziroğlu, ‘‘Hakkımı arıyorum’’ diyor. Acaba duyan oldu mu?
BUĞDAY ALIMI Tarım Bakanı Mustafa Taşar'ın TMO alımları ile ilgili bir yazıma nasıl duyarlı davrandığını yazmıştım. TMO Genel Müdürü Adnan Maraşlı da, inceleme ve döküm fişlerini yolladı. Bu dönemde bu özenli çaba çok güzel. Maraşlı, ‘‘TMO buğday alımlarında üreticinin en ufak bir mağduriyetinin önüne geçilmesi için işlemler sarrafın altın tartması gibi hassas yapılmaktadır’’ diyor. Doğru, çünkü iki bin liralık kesintiler üretici için yıkım oluyor. Sürekli yağışlar yüzünden buğday bu yıl kilo tutmuyor. Kalite düştü. Biraz da enflasyonu düşürmek için olmalı; 40-42 liraya teslim alınan ürün miktarı çoğaldı. Tüccar piyasaya hiç girmiyor. Köylü perişan! Üreticiler, 1 Ağustos günü bir gün önce bomboş olan alım merkezlerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Neden? Sırf iki lira fazla alabilmek için. Bu görünümü ölçecek terazi henüz icat edilmedi. Maraşlı da benim gibi gözlem kantarında tartabilir. Buğday paralarının zamanında ödenmesi ise hükümet için artı puan, köylü memnun!
TÜRKEŞ'İN DERGİSİ Tuğrul Türkeş, haftalık siyasi dergi çıkarıyor. Yeni Harman'ın tanıtım sayısını mektubuna eklemiş. Yazar kadrosuna bakınca, MHP cephesinde bir çatlak olduğu anlaşılıyor. Oysa, Devlet Bahçeli'den sonra MHP'nin oy oranı yüzde 10'ların üstüne çıkmıştı. MHP bir parti daha doğurur mu, bilemem. Ama, ülkücü kadrolar zaten MHP kadar DYP'de ve ANAP'ta da var.
Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve devrimlerine inançla bağlı, laik ve demokratik cumhuriyetin temelinin Erzurum'da atıldığına inanan bir grup aydının Erzurum Kongresi Derneği'ni kurduklarını öğrendim. Heyecanlandım, tüylerim diken diken oldu. Genel Başkan Av. Erbaşar Özsoy, yardımcısı eski AA Genel Müdürü, kardeş gibi sevdiğim dostum Aytekin Yıldız. Genel Sekreter ise eski Keçiören Belediye Başkanı Hamza Kırmızı. Genel Sayman Cemal Ejder, üyeler ise Mahir Gürbüz, Celal Gemalmaz ve Ataol Çamlı... Bu dernek önemli.
NOSTALJİK CD'LER Son zarftan içime bir nostalji yayıldı; Zeki Müren ve Elvis Presley'in CD'leri... İstanbul Valisi Kutlu Aktaş'ın sanat danışmanlığına getirilen can dostum Sezen Cumhur Önal'ın gülümseyen fotoğrafı ve Artıhaber dergisinde yer alan ‘İlk gençliğimin sesi; Frank Sinatra’ ile ilgili yazısının üstünde sıcak bir not: ‘‘Sevgili İsmet Solak dostum, hepimizin hayatında O'nun sesinden ezgiler yok mudur? Sevgiler, selamlar. S. Cumhur Önal..’’
Olmaz mı Sezen Cumhur? Sinatra'dan, Dean Martin'den, Elvis'ten öne çıkan bir başkası yok ki! Biz de Zeki Müren'imizi yitirdik, boşluğu doldu mu?
Sıra geldi, Faruk Bildirici'nin Maskeli Leydi adlı eserine...
Paylaş