Önce takvim sonra icraat

Başbakan Davutoğlu seçim vaatleri ve hükümet programındaki reformlar için gelecek hafta takvimi açıklayacak.

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun takviminde başta gelir vergisi reformu olmak üzere yasa değişikliklerinin de ne zaman yapılacağı yer alacak.

 

HÜKÜMET seçim vaatlerinin ne zaman uygulamaya gireceğini takvime bağlıyor. Başta asgari ücret zammı, emekliye 100 lira seyyanen zam gibi vaatlerin yer alacağı takvim için 100 gün, 6 ay ve 1 yıllık programlar oluşturulacak. Böylece hangi vaadin ne zaman gerçekleşeceği takip edilebilecek ayrıca hükümetin planladığı reformlar da bu takvimlendirmede yer alacak. Ekonomi bürokrasisi de vaatleri takvimlendirmek için gece gündüz çalışıyor. Sona gelen çalışmalarla oluşturulan program önce Bakanlar Kurulu’na sunulacak ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanacak. Başbakan Davutoğlu da Brüksel dönüşünde gazetecilerle yaptığı görüşmelerde de takvimin hazırlandığını ve gelecek hafta bunu açıklayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı



UMARIM UZLAŞIRIZ


Davutoğlu muhalefet liderleriyle görüştüklerini ve güzel bir başlangıç yaptıklarını dile getirerek “Bu ülkenin geleceği bağlamında iktidar ve muhalefet görüşmeleri önem taşıyor. İlk adım bütçeydi. Bütçe konusunda bir uzlaşı sağlarsak kalıcı bütçe bağlamında” diye konuştu. Bütçenin ardından diğer reform ve yasaların geldiğini ve bir çoğuna muhalefetin itiraz etmeyeceğini düşündüğünü vurgulayan Davutoğlu şöyle devam etti: “Daha önce bizim iktidarın ilk yıllarında AB ve demokratikleşme bağlamında reform ve yapılan çalışmaları da birlikte yürütmüştük. Muhalefet liderlerinden randevu isteyeceğim. Gelecek hafta bir programda ayrıca zikredeceğim. Özel konuda, 3 aylık 6 aylık, 1 yıllık reform ve vaatler takvimini hayata geçirip ele alacağız.

 

HANGİ REFORMLAR


Geçen seneden kalan bazı reformlar var. Kişisel bilgilerin korunması gibi. İnsan hakları alanında atılacak reformlar ve kalan reformlar var. Şeffaflık, siyasi etik, bunlar yetişmediği için kalan reformlar. Alevi vatandaşlarımızın hakları ile ilgili düzenlemeler ver. Bunlara herhangi bir itiraz geleceğini düşünmüyorum. Şeffaflıkla ilgili, siyasi etikle ilgili düzenlelemeler, yargı reformu. Mutabık kaldığımız birçok husus var. Mesela Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun ikiye bölünerek hakimler ve savcılar kurulunun ayrı olması. Anayasa değişiklikleri içinde Meclis’te mutabık kalınan 60 madde var, bir de CHP ile koalisyon görüşmelerinde mutabakat içinde olduğumuzu gördüğümüz maddeler var.”

Haberin Devamı


YASALAR DEĞİŞİYOR


Yasal düzenlemelerle yapılacak reformları arka arkaya getireceklerine dikkat çeken Davutoğlu “Hemen yapılabilecek bütçe bir, reformlar ve vaatler iki, içtüzük değişikliği üç. Biraz daha orta vadede gündeme getireceğimiz reformlar var. Gelir vergisi, vergi usül kanunu, vergi kanununda yapılabilecek reformlar gibi yine ekonomik anlamda yatırım ortamını iyileştirmek için yapılacak reformlar var. Bunları bir hafta 10 gün sonra açıklayacağım” dedi.

 

'ZİHNİMDEKİ YOL HARİTASI'

 

BAŞBAKAN Davutoğlu, zihnindeki yol haritasının 4 aşamalı olduğunu belirterek, “Bir kalıcı bütçe, hazır reformlar ve vaatler, iç tüzük ve daha fazla müzakere gerektiren yasalar konusu. Beşinci diyelim buna mini bir anayasa paketi veya genişletilmiş bir kapsamlı anayasa yazımı konusunda zeminin hazırlanması ve bunların konuşulması. Bu anlamda benim zihnimdeki yol haritası bu şekilde” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

ANAYASA TOPLUMUN MALI


BAŞBAKAN Davutoğlu Anayasa değişikliklerini ilişkin şöyle konuştu: “Anayasa konusunda hepsi ile konuşacağım hiçbir yöntem empoze etmeden yöntemi de birlikte konuşalım diyerek konuşacağım. Yani şöyle olsun, 3 olsun 4 olsun değil. Önce hepsini denemek lazım çünkü anayasa toplumun malıdır. Bütün muhalefeti denemek lazım. Hatta bütün bunu takvim içinde sivil toplum temsilcileri ile de bir görüşme programı oluşturacağım. Aydınlarla ilgili konularla sivil toplum temsilcileriyle. Bütün partiler bir arada olursa ne ala.”

 

Yazarın Tüm Yazıları