Paylaş
REŞAT Akkan, uzun yıllar özel sektörde yurtiçi ve yurtdışı üst düzey görevlerde bulunmuş eski bir akademisyen. 12 yıldır da Manisa’nın Salihli ilçesinde zeytin ve zeytinyağı üretimiyle uğraşıyor. Yani işletme yönetimi doktoralı bir çiftçi... Baba ocağı Salihli’ye dönüp bu kadar zamandır dişiyle tırnağıyla mücadele ettiğini yakından bilenlerdenim. Hemen geçtiğimiz günlerde Reşat Akkan çok büyük bir başarıya imza atarak, dünyada bile az bulunur bir sonuç aldı. Neydi bu, kendisinden dinleyelim...
Gölmarmara kıyısında
Dr. Reşat Akkan, “Çiftliğimiz eski Lidya Krallığının başkenti antik Sart şehrinin 5 kilometre kuzeyinde Antik çağın Gyges, bugünkü Marmara Gölü kıyısında. Markamızı dünyanın en zengin kralı diye bilinen Kresüs’ün (Karun) babası ve tarihin en uzun süre tahtta kalan krallarından Alyattes’ten aldık” diyor. Alyattes organik çiftliği, etrafı tellerle çevrili 335 dekarlık bir alana sahip. Araziyi 2000 yılında alınıp, zeytin tarımı için hazırlanmış. İlk fidanlar Ocak 2001’de dikilmiş. Halen yaşları 6 ile 12 arasında değişen toplam 10 650 zeytin ağacı bulunuyor.
İdealizmin peşinde
Akkan, yaptığı işi aslında bir idealistlik olarak tanımlıyor ve şöyle diyor; “Alyattes Organik Tarım Çiftliği ve İşletmesi’nde üretilen zeytinlerden elde edilen, organik zeytinyağı ve sofralık zeytinleri, ürün çeşitlerini birbirine karıştırmadan çevre ve insana saygılı bir şekilde tüketime sunuyor. Amacımız, zeytin ve zeytinyağına tutkulu olan aydınlık insanlara; üretim kontrollü, çiftlikten mutfağınıza kadar ilgili resmi kurumların ve daha da önemlisi denetimi sizlerin tarafından yapılabilen organik ve eşsiz bir ürün demetini uygun hizmet bedeli ile size ulaştırmak” diye konuşuyor.
Hasat elle yapılıyor
Alyattes Organik Çiftliğinde zeytin hasatının tümü elle yapılıyor ve olgunlaşan taneler (siyah olgunluk dönemi) Kasım başından itibaren üçer hafta ara ile üç defada toplanıp, yere düşmüş taneler kesinlikle üretime alınmıyor. Reşat Akkan, “Alyattes Organik Tarım Çiftliğinde ülkemizin en lezzetli sofralık siyah ve yeşil zeytinlerini en ideal koşullarda üretmeye çalışıyoruz. Domat ve Tekir gibi kendi yöremizin sofralık zeytinlerinin yanısıra, kuzeyimizdeki Ayvalık(Edremit) ve Gemlik (Trilye) ile güneyimizdeki Memecik çeşidi içinde ideal bir mini klima oluşturan yöremizde bu çeşitleri, kalite göstergeleri olan; ince zarlı, bol etli ve küçük çekirdekli olarak üretmekteyiz” açıklamasını yapıyor.
REKORA İMZA ATTI
Akkan, geçtiğimiz günlerde yüzde 0.08 yağ asit oranı ile sızma zeytinyağında Türkiye’de bir rekora imza attıklarını bildiriyor... Bu yıla kadar genellikle 0.17-0.22 arasında minimum asit seviyesine ulaştıklarını, yüzde 0.08 zeytinyağı yağ asit oranı ile sızma zeytinyağı elde etmelerinin 12 yıllık titiz bir sürecin sonucu olduğunu belirten Reşat Akkan, “Zeytinyağımızın kalitesini belirleyen bu düşük yağ asidi oranıyla Türkiye’de bir rekora imza attık. Organik sofralık zeytinde pazar lideri konumundayız ve bu konumu şu anda olduğu gibi zeytinyağı rekorlarıyla da perçinlemek istiyoruz” diyor.
Güreli’den onay
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanvekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli ise, Alyattes Çiftliği’nde üretilen 0.08 asit oranına sahip zeytinyağını tattığını, tadından ve nefasetinden büyük keyif aldığını ifade ediyor. Akkan, “Sayın Güreli’ye çok teşekkür ediyorum, bu sözleriyle hem moral verdi hem de ortaya çıkardığımız eserin önemini kamuoyuna takdim etti” diyerek, bundan sonraki dönemde yakaladıkları üstün performansı devam ettirecekleri işaretini veriyor.
Paylaş