Paylaş
Bu yıl 13. Ulusal Tarım Öğrencisi Kongresi (UTOK - 13) İzmir'de düzenleniyor. Ben de bu vesileyle hem kongre hazırlıklarını görüşmek hem de öğrenci kardeşlerimizin beklentileri hakkında bilgi almak üzere, Hürriyet Ege'de bir toplantı düzenledim. Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Oğulcan Christopher Coşkun, Ege Üniversitesi (EÜ) Tarım Topluluğu Başkanı Sıla Koru, UTOK - 13 Grup İçi Koordinasyon Birimi Ekip Üyesi Sude Nur Başak ve UTOK - 13 Sponsorluk ve Mali İşler Birimi Ekip Üyesi Can Ahmet Aydın'ın katılımıyla 2 - 4 Mayıs 2024 tarihlerinde İzmir'de yapılacak olan etkinliği konuştuk. Genç arkadaşlarımıza şimdiden sonsuz başarılar diliyorum. Bu düzeyde yapılan çalışmaların, öğrenci kardeşlerimizin gerek yeni bilgiler edinerek, deneyim kazanmaları gerekse mesleki hayata hazırlanmaları açısından ne kadar yararlı olduğunu yakından biliyorum.
İLKİ 2011’DE YAPILDI
İlk sözü alan Düzenleme Kurulu Başkanı Oğulcan Christopher Coşkun, önce genel bilgileri paylaşıyor: "UTOK 1. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi 12 - 14 Mayıs 2011 tarihlerinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve Ziraat Fakültesi Tarım Topluluğu öncülüğü ve Türkiye genelinde 26 üniversiteden 216 ziraat fakültesi öğrencisinin katılımıyla gerçekleşti. Öğrencilerin perspektifinden bilgi ve fikirleri dile getirme, tarımsal faaliyetleri irdeleme ile birlikte aksaklık ve eksikliklerin iyileştirilmesi konularının ele alındığı ve bu amaçla lisans ve lisansüstü öğrencilerinin bir araya geldiği bilimsel bir kongre oldu. Ulusal Tarım Öğrenci Kongreleri her yıl başka bir üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Bu yıl, UTOK - 13'ün ana teması: “Tarımda İnovatif Çözümler” olacak. Bu çerçevede vizyonumuzu şöyle tanımlamak istiyorum; "İnovatif yani yenilikçi ve fark yaratmaya çalışan ziraat fakültesi öğrencileri olarak, ülkemizin farklı ziraat fakültelerinden gelen katılımcılarla hem sosyal hem de tarımda inovatif çözümler üreten, yenilikçi düşünceyi destekleyen şirketleri yakından tanıyarak farklı bakış açıları kazanmak istiyoruz. Bizler, gelenekselin dışında, bilim temelli ve ileri görüşlü gençleriz; ülkemiz tarım sektörü için katma değerler üreten bireyler olma yolunda adım atacağımız bir kongreyi oluşturmayı hedefliyoruz."
ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK
UTOK - 13 Düzenleme Kurulu olarak öğrenci arkadaşlarının farkındalık kazanacağı, bakış açılarını genişletebileceği ve çeşitlendirebileceği bir kongre düzenlemek için çalıştıklarını söylüyor ve ekliyor Oğulcan Christopher Coşkun: “Tarım sektörü içerisinde yer alan vizyoner kurum, kuruluş ve şirketlerin destekleriyle ülkemizin tarımsal potansiyelini, girişim ve girişimcilerini tanıtan böyle bir organizasyonun, öğrencilerimiz için taşıdığı önemin farkındayız. Sosyal, kültürel ve akademik fikir paylaşımının önemini de vurgulayan kongremizi, genç öğrenci arkadaşlarımıza ve geleceğin ziraat mühendisi meslektaşlarımıza, en iyi şekilde hazırlayıp sunmayı amaçlıyoruz.”
KONGRE EVİNE DÖNDÜ
"Tarımda İnovatif Çözümler" temasının kendileri için ayrı bir anlam ve önem taşıdığını vurgulayan EÜ Tarım Topluluğu Başkanı Sıla Koru ise “İlki 2011 yılında temsilcisi olduğumuz EÜ Tarım Topluluğu ışığında düzenlenen ve gelenekselleşerek 13 yıldır ulusal düzeyde yaşayan bu kongreye, topluluk olarak ikinci kez ev sahipliği yapıyor olmanın haklı gurur ve sevincini yaşıyorum. Kongremizin evine dönüşünün anısına, klasikleşen kongre modelinden çıkarak geliştirdiğimiz zirve modeliyle geleceğin tarım uygulamalarında söz sahibi olacak ziraat fakültesi öğrencilerimiz için yeni projeler geliştirmeleri yönünde motivasyon yaratmayı hedefliyoruz” diyor.
HİÇ UNUTULMASIN
Kongrenin yine İzmir'de düzenleniyor olması belli ki genç mühendis adaylarını bir hayli heyecanlandırmış ve mutlu etmiş… Çünkü UTOK - 13 Grup İçi Koordinasyon Birimi Ekip Üyesi Sude Nur Başak da aynı konuya vurgu yapıyor: “Bundan 13 yıl önce ilk kez Ege Üniversitesi’nde düzenlenen, Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi bu yıl tekrardan evine dönüyor. Kongremiz, ülkemizdeki ziraat mühendisi adaylarını tek çatı altında toplayarak, gelecek yıllarda faaliyette bulunacakları meslek disiplini adına bilimsel ve sosyal açıdan bilgi edinmelerini hedefliyor. Bu doğrultuda, Türkiye'mizin dört bir yanından UTOK - 13'e katılım sağlayacak öğrencilerimizi en rahat edecekleri şekilde ağırlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Öğrenci arkadaşlarımızın, yıllar geçse de hiç unutmayacakları bir etkinlik olabilmesi bakımından, bir yandan yararlı, diğer yandan da eğlenceli geçen bir Kongre olarak UTOK - 13'ü hatırlamaları için çok çalışıyoruz.”
YOĞUN KATILIM
UTOK-13 Sponsorluk ve Malî İşler Birimi Ekip Üyesi Can Ahmet Aydın ise kongreye katılımla ilgili şu bilgileri veriyor: “Ülkemizin dört bir köşesinden gelecek arkadaşlarımız var. Yirminin üzerinde üniversiteden 750 öğrenci arkadaşımızı bekliyoruz. Bu gerçekten büyük bir proje. Böylesine büyük bir projede görev aldığım için böyle bir projenin parçası olduğum için hem mutlu hem de gururluyum. Kongremizin verimli ve başarılı olabilmesi yönünde arkadaşlarımızla birlikte çok çalışıyor ve büyük emek veriyoruz. Ancak en iyi sonucu alacağımıza da inanıyoruz."
Paylaş