Paylaş
TETA Teknik Tarım Ltd. Şti., özellikle süt mekanizasyonu alanında ülke çapında isim yapmış bir firma. Daha çok hayvancılıkta ve özellikle büyükbaş hayvancılıkta, mühendislik, danışmanlık ve projelendirme konularında çalışıyor. Hayvansal üretim konusunda uzman olan zooteknistler tarafından kurulmuş olan firma ayrıca makine ve ekipman temini hizmetlerinin yanı sıra yem sanayinde de makine ve ileri teknoloji konusunda çözümler sunuyor. TETA Teknik Tarım Yönetim Kurulu Üyesi ve yüksek ziraat mühendisi Başat Tömek’le firmanın özellikle yeni geliştirilen ürünlerini konuştuk.
İlklere imza attık
Tömek, “TETA olarak kendi alanımızda birçok ilki başlatmış ve başarmış olduğumuzu söylemek isterim. Hemen örnek verirsek, çok sayıda büyük işletmenin profesyonel anlamda projelendirilmesi, ilk diyagonal sağımhanenin kurulması, doğal şartlarda hayvan barındırmaya uygun ilk ahırların tasarımı, ilk bilgisayarlı sürü yönetim sistemi ve ahır içi otomasyonun kurulması gibi yeniliklere imza atmanın gururunu taşıyoruz. Ancak bütün bu yeniliklerin kaynağı babam Doç. Dr. Ömer Tömek ve bizlerin Ar-Ge ve inovasyona verdiği önemdir. Araştırma ve geliştirme çalışmaları sayesinde TETA, sektörün öncüsü olmuştur” diyor.
Enerjiden tasarruf
Başat Tömek, aynı zamanda “Yeşil Çiftlik” temalı, yani ciddi bir enerji tasarrufu sağlayan sistemler geliştirdiklerini söylüyor. Bunlar çiftlikte yerinde-zamanında kullanmayı esas kılan sistemler... Tömek, “İşletme sahipleri bu farkları hesaba döktüklerinde ne kadar avantajlı, enerji kullanımında ise sorumluluk sahibi olduklarını ve çevreyi de daha az salınımla koruduklarını anlayacaklar. Burada onlara doğru sistemi yine TETA gösterebilir” şeklinde konuşuyor.
YENİ ÜRÜNLER
TETA’nın yeni geliştirdiği ürünlerin en önemlisi olarak “frekans konvertörü” gösterilebilir. Bu konvertör, sağım makinesinde ihtiyaç duyulan kadar pompaya emiş üretmesini, fazla emiş havası üretmemesi, dolayısıyla da sıfır kayıp ve mümkün olan en az enerji kullanılmasını ayarlayan bir sistem. Diğer örnekler ise şunlar: Süt soğutmada plakalı soğutucu kullanımı, 6 dakikada yüzde 99 homojenlik
te yem karışımı sağlayan SEKO yem dağıtma römorku kullanımı, hayvanların serinletilmesinde kullanılan fanın yeterli büyüklük, hava gücü ve etkinlik yaratmasıyla elektrikte ve adette önemli tasarruf sağlanması, son olarak da ahırda sürekli çalışarak gübreyi uzaklaştıran, 3.5 metre genişliğinde toplam 200 metre boyunda gübre kanalını sadece 0.55 kW elektrik motoruyla sıyıran bir sıyırıcı kullanımının hizmete sunulması.
YATIRIMCIYA MESAJ
Başat Tömek, “Yatırımcıların ilk etapta doğruyla yanlışı ayırt edebilecek bilgi birikimine sahip olmamaları çok doğal. Ancak yatırımları için teknoloji ve donanım seçimi yaparken mutlaka ekipman sağlayıcıların bilgi birikimini tartıp akıl-mantık süzgecinden geçirmeleri şart” diyor. Tömek’e göre, olayı başlangıçta bütünsel inceleyemeyen yatırımcılar yapılan hatalı seçimleri çok geç ve pahalıya öğreniyor. Hayvancılıkta maliyetler yüksek ve kazançlar işletme maliyetlerinin en aza indirilmesiyle sağlanabiliyor. Hayvan refahı sağlanmalı, çalışan güvenliği ve rahatı temin edilmeli. İşte bütün bu gerçekleri hesaplayamayan yeni yatırımcıların hüsranla karşılaşması kaçınılmaz hale geliyor. Satış kaygısı olmadan gerçeklerin anlatıldığı doğru adres olarak kendi firmalarını gösteren Başat Tömek, son olarak şunları söylüyor: “TETA’nın bilgili kadrosu sürekli olarak makineleri, sistemleri ve güncel gelişmeleri takip ederek yeni ürünleri geliştiriyor. Biz tüm yatırımcılara bunu anlatmaya çalışıyoruz. Aksi halde, hayvan ve meme sağlığı başta olmak üzere, gereksiz elektrik ve mazot kullanımıyla ciddi ekonomik boyutlu zararlar oluşuyor. İşletme batma noktasına geliyor.”
Paylaş