Paylaş
TARIMSAL üretimde sorunlar tabii ki bitmiş değil. Ancak 62 milyar dolarlık bir ekonomik hasılayı yaratan sektör önümüzdeki yıllarda giderek daha fazla pazarlama sorunu yaşayacak. Somut bir örnek verelim..
Tire ilçesinde 15 bin ton kadar şeftali üretiliyor. Bu çok ciddi bir rakam. Ne var ki iş pazarlama ve satışa gelince dert başlıyor. Çünkü üretim planlaması bir yana, çiftçinin maliyeti, fiyat beklentisi ve nakit ihtiyacı satış şartları ile uyuşmuyor. Bu doğal olarak bütün ürünlerde aşağı yukarı böyle. 45 milyon ton yaş meyve sebze üretimiyle dünya dördüncüsü olmak büyük başarı, fakat halkımızın da çok ucuza meyve sebze tükettiği söylenemez. Peki bu neden böyle? Aslında bundan böyle yazılarımda sık sık bu konuyu ele almak istiyorum. Tarımsal üretim ve ticarette dağıtım ve pazarlama kanallarının iyi çalışıyor olması şart. Başka bir ifadeyle, tarımda lojistik uygulamaları artık çokça konuşuyor olmalıyız.
TAR-PAZ niye kuruldu
Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, ürünlerinin tanıtım, satış ve pazarlanması amacıyla Tariş Üzüm Pazarlama Gıda Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi’ni kurdu. Kısa adı TAR-PAZ olan ve iki ay önce faaliyete geçen firmanın yöneticileri, Türkiye genelindeki 40’a yakın bayi ile İzmir’de biraraya geldi. Genel Müdür Ruhkan Alkan’a ne yapmak istediklerini sordum. Alkan, “Tariş olarak en önemli misyonumuz kaliteli ve doğal ürünleri kaliteden ödün vermeden müşteriyle buluşturmak” diyor. İşte sorun da burada.. Nasıl? Ruhkan Alkan, TAR-PAZ’ı tamamen profesyonel bir yapı içerisinde oluşturduklarını söylüyor. Türkiye genelindeki tüm satış kanalları ve noktalarında Tariş Üzüm Birliği tarafından üretilen ürünlerin bulundurulması ve tanıtılması yönünde önemli adımlar attık, diye konuşuyor. Firma bünyesinde satış biriminin yanı sıra, pazarlama birimi de kurulmuş.
Tariş büyük marka
Sonuç olarak, Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin öncüsü Tariş’in dört birliğinin ürünlerinin kalitesini kimse tartışmıyor. Ancak pazarlama ve satış bütün tarımsal sanayi kuruluşlarını olduğu gibi Tariş’i de zorluyor. Bu çerçevede “Üreticiden tüketiciye en kısa yol” mekanizması etkin çalışabilmeli. Sorun bu.
ÜRÜNÜMÜZE GÜVENİYORUZ
Alkan’a göre, öncelikli hedef tüketicileri bilgilendirme çalışmaları olacak. “Tariş Üzüm Birliği’nin ürettiği bütün ürünler çok kaliteli, bu konuda tüketicilerimizi bilgilendireceğiz” diyor. Tabii ürünün kaliteli olması çok önemli, ama tüketici ile buluşturulması da en az o kadar önemli. Alkan uygulayacakları stratejiyi şöyle anlatıyor; “Tariş Üzüm Birliği’ne ait 36 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 53 bin metrekarelik bir alanda faaliyete başladık. Depolarımızda portföyümüzdeki her çeşit üründen yeterli stoğu bulunduruyoruz. Ayrıca hava koşullarından olumsuz etkilenmeyecek şekilde tasarlanmış geniş araç filomuzla farklı nitelik ve kapasitelerde mal taşıyabilme gücüne sahip durumdayız.”
ÜRETİCİYE DESTEK
Ruhkan Alkan, Tariş ve benzeri üretici odaklı örgütlerin mutlak surette desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. “Çünkü” diyor, “Çiftçimiz güçlü olmalı. Tariş tam anlamıyla bir çiftçi kuruluşu. Tüketicilerimiz de bu gerçeği dikkate alarak tercihlerini yaparsa, üreticiyi desteklemiş olur.” Tariş Üzüm Birliği Genel Müdürü Yurtcan Biryol ise, özellikle ürün pazarlamasının önemi üzerinde duruyor. Yurtcan’ın dikkat çektiği konu, üzüm ve mamullerinin tüketiciye en doğru kanaldan ulaşabilmesi. TAR-PAZ’ın bu amaçla kurulduğunun altını çiziyor.
Paylaş