Paylaş
İZMİR Ekonomi Üniversitesi bugünlerde 2. Agrindustrial Design, yani “Tarıma Dayalı Sanayilerde Tasarım” etkinliğine sahne oluyor. 26-28 Nisan 2012 tarihlerinde gerçekleşmekte olan etkinlik, özellikle “Tarımsal Sanayi” açısından çok farklı bir vizyon ortaya koyuyor. Dolayısıyla bütün tarım sanayicileri ve gıda sektörü yatırımcılarının dikkatini buraya çekmek istiyorum. Başka bir ifadeyle hiç konuşmadığımız bir konu olan “Tarım ve Tasarım” alanında farklı ve yeni gelişmeler var. İzmir Ekonomi Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Can Özcan, “Endüstriyel tasarım, seri üretilen kullanım nesnelerinin tasarım metodlarını ve bunlar için gereken entelektüel bilgi birikimini ve teknik yeterlilikleri kapsar” diye söze başlıyor.
Bilgi kirliliği var
Özcan, “Tarım konusu toprakta yaşanan olumsuz süreçlerden tohum alanına ve medyadaki bilgi kirliliğine de uzanan çok sayıda yanlışa bulaşmış durumda. Bunun içinden sadece aklın, bilimin ve de insancıl bilgeliğin araçlarıyla, yani tasarım araçlarıyla çıkmak mümkün. Bir diğer sorun ve soru da, tamam Avrupa birincisi bir tarım ülkesiyiz, ama bunun ekonomik faydası ve katkısının da aynı ölçekte olmadığının farkında değil miyiz? Siz de hatırlarsınız, ilk ‘Agrindustrial Design - Tarıma Dayalı Sanayilerde Tasarım’ etkinliğini 2005 yılında yapmıştık ve o zaman da özellikle zeytin, zeytinyağı, üzüm, şarap gibi alanlarda ülke ve bölgenin ekonomik katma değerinin ancak tasarım yoluyla artırılabileceğini vurgulamıştık. Bugün de aynı vurguyu daha geniş bir ölçekte, Akdeniz ölçeğinde, hatta dünya ölçeğinde yapmak istiyoruz” diyor.
Ekonomik değer yaratır
Yrd. Doç. Özcan, “Endüstriyel tasarım özellikle gıda sektörü için bir gereklilik taşıyor mu?” sorusuna, “Yeterince geç kalınmış bir soru” diye cevap veriyor. Özcan şöyle devam ediyor;
“Gıda mühendisliğinden mutfak sanatlarına, gastronomiye ve yeni ürün geliştirmeye kadar uzanan çok geniş bir alanda tasarımın önemini vurgulamak istiyoruz. Bugün İtalya’ya toptan, örneğin 5 litre olarak ihraç ettiğimiz zeytinyağının ekonomik değeri, İtalyan marka ve tasarımıyla etiketlenip şişelenmiş 250 mililitre zeytinyağından daha düşüktür. Endüstriyel tasarım sadece insanlar için daha iyi yaşam deneyimleri içeren ürün, hizmet ve sistemlerin tasarımı değil, aynı zamanda ekonomik değer yaratmanın da en temel aracıdır.”
ULUSLARARASI PROJE
Halen devam etmekte olan konferans, sergi ve atölye çalışmaları Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin en önemli uluslararası etkinliklerinden birisi konumunda. ‘Akdeniz, Gıda ve Tasarım’ olarak belirlenen çerçevede tarım ve tasarım konularını ilişkilendiren çok değerli çalışmalar burada dile getiriliyor, paylaşılıyor ve tartışılıyor. Bu aşamada Can Özcan, “Çin’den Brezilya’ya kadar uzanan uluslararası seçkin bir bilimsel topluluğun katılımıyla toplantılar gerçekleşiyor. Bütün bunların bir araya getirilmesinde bu etkinliğe gerçekten gönül vermiş bir ekiple çalışma ayrıcalığına sahiptim ve kan olmasa da ter ve gözyaşı da eksik olmadı bu süreçte. Bu yüzden etkinliğin sonuçları konusunda da alçakgönüllü olamayacağım” diye konuşuyor.
SEKTÖRE ÇAĞRI
Önümüzdeki yıldan itibaren Tarım Teknolojileri ve Gıda Bilimleri Fakültesi faaliyete geçiyor. Özcan, Tasarım Araştırma ve Uygulama Merkezi EKOTAM bünyesinde gıda ve tarım alanında faaliyet gösteren firmalara, kamu kurum ve kuruluşlarına ve sivil toplum örgütlerine de hizmet vermeye devam edeceklerini söylüyor. Ayrıca daha önce zeytinyağında gerçekleştirilen kapsamlı bir proje, Türkiye’nin yine önemli iki tarımsal değeri çay ve balda da sürdürülecek. Son olarak Can Özcan, özellikle tarım ve gıda sanayicilerine çağrıda bulunarak, “Tasarımın ek bir masraf değil ek bir kazanç olduğunu hatırlatmak istiyorum” diyor.
Paylaş