Paylaş
EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, çeşitli ekonomik ve sosyal konularda proje üretmeyi seviyor. Proje odaklı olmak her zaman yarar getiren bir özellik, devamını diliyoruz. Hüseyin Aslan’ın geçtiğimiz hafta kamuoyu ile paylaştığı “Tarım Kampusü” projesi de İzmir’in büyük tarım ve gıda potansiyeline farklı bir yaklaşım getiriyor. Aslan ile söz konusu ‘yenilikçi’ projeyi konuştuk.
Hüseyin Aslan, “Kontrolsüz göç, nüfus artışı ve artan gıda talebi İzmir’de tarım sektöründe üretimi, verimliliği ve kaliteyi yükseltecek yeni tarımsal projelere olan ihtiyacı gündeme getirmiş bulunuyor. Özellikle küçük işletmeler işgücü ve sermaye konusunda sorun yaşıyor. Teknolojik gelişmeler izlenemeyince, modern tarım uygulamaları da hayata geçemiyor. Bütün bunlar sonuçta verimlilik, kalite ve üretim yetersizliğini getirmekte” diyor.
Yeni yapılanma şart
Bu çerçevede yeni projelere olan ihtiyacın her zamankinden fazla arttığını söyleyen Aslan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bilindiği gibi, Bütünşehir Yasası ile belediye sınırlarının tüm ilçeleri kapsayacak şekilde büyümesi İzmir’in tarımsal yapısıyla birlikte alanını da genişletti. Böylece Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yeni bir örgütlenme ve yeni proje üretiminin önem kazandığını düşünüyorum. Tabii aynı zamanda belediye hizmet birimlerinde ‘görev tanımı’ değişikliği de zorunluluk kazandı. Bundan böyle gelir kaynağının büyük bölümü gıda, tarım ve hayvancılık olan Dikili, Bergama, Kınık, Beydağ, Kiraz, Tire, Ödemiş, Karaburun ve Çeşme ilçeleri ile bunlara bağlı belde ve köylerde üretimi, verimliliği ve kaliteyi artırmak, bu hususta yeni projeler ve stratejik plan hazırlamakla görevli bir ‘Genel Sekreter Yardımcılığı’ oluşturulmalı.”
Tarımsal dönüşüm
Yaptığımız görüşmede Aslan’ın dile getirdiği farklı projeler var. Bunlardan en dikkat çekici olanı ise şu; Tarımsal Dönüşüm kapsamında ilk defa İzmir’de Büyükşehir Belediyesi bünyesinde en az 10 hektarlık bir alanda “Tarım Kampusü” kurulması öngörülüyor. Kampüs, tarım ve hayvancılık alanında “Araştırma ve Geliştirme Merkezi” (ARGE) işlevini görecek. Kampüste sektördeki teknolojik gelişmeler ve yenilikler, AB’deki kredi ve fonlar araştırılacak, elde edilecek sonuçlar kooperatiflere, birliklere ve üreticiye anlatılacak. Ayrıca Tarım Kampusü’nde araştırma ve analiz birimleri kurulacak, üreticilerin yanı sıra üniversite öğrencileri ve bilim adamları bu birimlerde çeşitli araştırmalar yapacak, yeni stratejiler geliştirilecek ve uygulamalar yapılacak. Yanı sıra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İhracatçılar Birliği, Ticaret Borsası, üretici kooperatifleri, birlikler, ziraat odaları, Büyükşehir Belediyesi ve özel sektörün birlikte çalışacağı bir “Proje Atölyesi” ve “Tarım Meslek Yüksek Okulu” kurulması da öneriler arasında. Kampus içinde ayrıca ulusal ve uluslararası kongrelerin düzenleneceği bir Kongre Merkezi’nin hayata geçirilmesinin önemine değiniliyor.
Verimlilik artacak
Sonuç olarak Tarım Kampusü gıda, tarım ve hayvancılıkta üretimin, verimliliğin ve kalitenin artırılması için faaliyet gösterecek, projeler üretecek, araştırmalar yapacak. Kampusün öngörülen işlevleri arasında ulusal ve uluslararası kongrelere ev sahipliğinin yapılması, gıda, tarım ve hayvancılık sektörüne ara eleman yetiştirilmesi, böylece modern tarıma geçişin ve Avrupa Birliği’nin tarım kriterlerine uyumun kolaylaştırılması sağlanacak. Son söze gelince; ilginç ve tartışılması gereken bir proje. Kamuoyunda daha fazla ilgiyi hak ediyor.
Paylaş