Rakiptiler şimdi ortak bir hayalin peşindeler

Haberin Devamı

“SAKİN şehir” ilan edilen Seferihisar’da kabına sığmayan iki adam var.
Biri Belediye Başkanı Tunç Soyer, diğeri İzmir Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği (İKKYB) Başkanı Özer Türer. Tunç Soyer daha seçileli iki yıl oldu, ama İzmir’in küçük bir ilçesini ülke gündemine sokmayı başardı.
Özer Türer ise üç yıl önce 150 üyesi olan Koyun ve Keçi Birliği’ni aldı; 6 bin üyeye getirdi. 81 il arasında en güçlü küçükbaş birliği şu anda İzmir’de. İşin bir başka ilginç tarafı da var. Türer, 2009 yerel seçimlerinde AK Parti adayı olarak Soyer’in rakibiydi. Ne beklersiniz? Kavga etsinler, birbirlerinin ayağına çelme taksınlar, öyle değil mi? Hayır; onlar öyle yapmıyor. Son derece olumlu bir işbirliği içindeler. İkisi de başarılı, vizyoner ve gerçekten etkin insani ilişkilere sahip yöneticiler.

Haberin Devamı

Soyer aslında hukukçu ama tarım ve hayvancılığın katma değerine çok inanmış bir belediye başkanı. Ve İzmir’de Seferihisar merkezli olarak rakibi tarafından hızla geliştirilen küçükbaş hayvancılık projelerine balta vurma yolunu değil; tam aksine destek olma erdemini seçmiş. Tabii bu davranışı puan hanesine hep artı yazıyor.

Panayırdan çıkan mesaj

Soyer ve Türer’e göre geçen hafta sonu yapılan 2. İzmir Koyun Keçi Panayırı’nın kamuoyunca iyi algılanması gerekiyor. Etkinlik bir “kırsala özlem” ya da “nostalji”nin ötesinde yeni bir ekonomik faaliyet olarak görülmeli. Türer, “Bir yandan küçük üreticileri bir araya getirdik, diğer yandan Türkiye’de ilk defa keçi sütünde soğuk zincir sürecini başlattık” diyor. Türer’e göre üreticinin örgütlendiği 77 il arasında bu gelişme “devrim” niteliğinde. “Çünkü” diyor, “Keçi sütünde kalite ve hijyenin sağlanması yetiştiriciyi olduğu kadar hem sanayici ve tüketiciyi olumlu etkileyecek.” Dolayısıyla İzmir’de 6 bin küçük üreticinin örgütlenmesi aslında tam bir kırsal kalkınma hareketi.

KEÇİ SÜTÜ VE PEYNİRİ

İKKYB Başkanı’ndan keçi sütü ve peynirine büyük talep olduğunu öğreniyoruz. Ancak ortada söz konusu talebi karşılayacak miktarda arz yok. İzmir’de sezonda günlük ortalama 100–150 ton kadar koyun keçi sütü bulunuyor. Market ve pazarlarda koyun ve keçi sütü ürünleri olarak satılan birçok ürünler ise tağşişli yani katkılı.

SAKİN ŞEHİR’DE GELECEK

Haberin Devamı

Özer Türer özellikle modern süt keçiciliğine gelen yatırım talebini şaşırtıcı buluyor. Yeni yatırımcılara “Hesabınızı çok iyi yapın” diyor. İlgi fazla, ama moda ile fizibilite de birbiriyle karıştırılmamalı. Başkanı Soyer de aynı görüşte. Panayırın gerek ilçenin tanıtımı, gerek küçükbaş hayvancılığın potansiyelini kamuoyuna anlatma yönünde çok etkili olduğunu düşünüyor.

ÜRETİCİYE YÜKSEK FİYAT

Birlik, İzmir Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle süt toplama merkezlerini 16 ilçeye genişletmiş durumda. Üreticiye ödenen fiyat ise litre olarak koyun sütünde 1.80 lira, keçi sütünde de 1.30 lira. İnek sütünün 50 kuruşa kadar düştüğü bu günlerde küçükbaş sütüne ödenen rakamlar gerçekten çok iyi. Aslında sektörün geleceğini de bugünkü fiyatlar üzerinden okumamız mümkün.

 

Yazarın Tüm Yazıları