Paylaş
Manİsa bir tarım ve gıda cenneti... Ne yok ki! Artık bundan sonra bütün ihtiyacımız olabildiğince kaliteli ve planlı üretim... Bu da yetmiyor, tarım ve gıdayı daha çok sanayi ve teknoloji ile buluşturmak zorundayız. Tabii bu süreçte özellikle küçük çiftçilerimize daha çok ve etkin destek sağlamayı da ihmal etmeyeceğiz. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi ile Manisa’nın tarım ve gıda geleceğini konuştuk.
Büyük potansiyel var
Hasan Çebi önce şu genel bilgileri veriyor: “İlimizin yüz ölçümü 13.201.000 dekar, işlenebilir tarım arazisi varlığı ise 5.139.757 dekar. Toplam tarımsal alanların yüzde 40’ı sulanabilir durumda. Tarım işletmelerinin kullandıkları arazilerin yaklaşık yüzde 30’u 20 dekar ve daha küçük parsel büyüklüğünde, yüzde 9’u da 100 dekardan büyük parsele sahip bulunmakta. İlimizin tarımsal arazilerinin 279.674.000 dekarı tarla, 895.435 dekarı zeytin, 738.226 dekarı bağ, 333.800 dekarı sebze ve 218.839 dekarı da meyve üretim alanı olarak kullanılıyor.”
Tarımsal sanayi
TÜİK 2012 yılı verilerine göre Türkiye toplam üzüm üretiminin yüzde 36’sı, çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90’ı, tütün üretiminin yüzde 52’si, zeytin üretiminin yüzde 13’ü, yumurta üretiminin yüzde 12,5’i, tavuk etinin yüzde 11,6 sı, mısır üretiminin yüzde 7,7 si, kiraz üretiminin yüzde 7,5’i, domates üretiminin yüzde 6,9’u ve inek sütü üretiminin de yüzde 5,9’u Manisa’da üretiliyor. Çebi, “İl genelinde tarımsal sanayi hızla gelişiyor. Toplam gıda endüstrisi işyeri sayısı 1.853 adet olup, meyve-sebze konserve salça işleme 142 adet, un ve unlu mamul işleme 888 adet, fermente ve salamura ürün 226 adet olarak faaliyet gösteriyor. Yanı sıra süt ve ürünleri işleme 69 adet, bitkisel yağ işleme 115 adet, et ve ürünleri işleme 33 adet, şekerli mamul işleme 44 adet, alkollü ve alkolsüz içecek 28 adet ve tasnif dışı 166 adet tesis bulunuyor. Tesislerin önemli bir kısmının yerel üretim yapan işyeri olmasına karşılık, ülke çapında ve ihracata yönelik üretim yapan gıda işletmeler de varlığını sürdürüyor. Ayrıca yine il genelinde 1.853 adet gıda üretim, 8.788 adet satış ve toplu tüketim yeri bulunuyor. Bu çerçevede asli faaliyetlerimizden biri olan gıda denetimlerine de taviz vermeden devam ediyoruz” diyor.
Çebi şu değerlendirmeyi yapıyor: “2012 yılı sonu itibarıyla Manisa’dan 196.603 ton kuru üzüm, 184.088 ton sofralık üzüm ihracatı yapıldı. Bunun yanında 39.741 ton kiraz, 18.745 ton bitkisel yağ, 11.234 ton domates, 50.852 ton kanatlı eti ve ürünü olmak üzere toplam 668.078 ton muhtelif gıda, konserve ve bitkisel ürünler ihraç edilmiş bulunuyor. Ayrıca yine 2012 yılında il genelinde 199.566 ton tavuk eti, 7.975 ton kırmızı et, 531.337 ton süt ve yaklaşık 1,88 milyar adet yumurta üretimi gerçekleştirildiğini belirtmek isterim. Bu çerçevede hayvansal ürünlerden tavuk eti üretimi ilimizin en önemli hayvansal üretim gelir kaynağını oluşturuyor. Türkiye’de organik üretim yapan çiftçilerin yaklaşık yüzde 7’si ilimizde faaliyet göstermekte. 2011 yılında il genelinde 1.055 çiftçimiz 97.838 dekar alanda 34.578 ton bitkisel tarım ürünü ve 568 ton süt ile yaklaşık 5 milyon yumurtayı organik olarak üretmiş bulunuyor. Manisa’da 283 adet tarımsal amaçlı kooperatif ve üretici birliğimiz var. Müdürlüğümüze kayıtlı bulunan 71.243 tarım işletmesinin yine yaklaşık yüzde 50’si (36.438 üretici) örgütlü olarak tarımsal faaliyette bulunuyor. Görüldüğü gibi olağanüstü bir tarımsal hammadde kaynağına sahibiz. İl Müdürlüğümüzün geleceğe yönelik planları modern ve verimli işletmeler yoluyla gıda sektörü üzerinde yoğunlaşmak olacak. Özellikle ihracata büyük önem veriyoruz. Tarımsal sanayici ve gıda işletmelerimizin dış pazarlarda daha etkin olabilmeleri için her türlü desteğe hazırız.”
Paylaş