Kromel, makine üretiminde dünyayla yarışıyor

Satış ve Pazarlama Müdürü Basri Çalışkan, halen, alanında Türkiye’nin en yeni ve en iyi teknolojik altyapısına sahip iki fabrikayla üretim yaptıklarını söylüyor, “Yaklaşık 45 ülkeye ihracat yapıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

KROMEL, 1981 yılında Adapazarı’nda kurulmuş. Üç kardeşin ortak yatırım kararıyla faaliyete geçen firma gıda sektörünü hedef alarak yola çıkmış. Sürekli gelişme içinde olan Kromel, halen kendi alanında Türkiye’nin en yeni ve en iyi teknolojik altyapısına sahip iki fabrikasıyla üretime devam ediyor. Satış ve Pazarlama Müdürü Basri Çalışkan’la tarım ve gıda sektörünün yanı sıra firmanın Ege’ye yönelik projelerini konuştuk.

TEKNOLOJİYE DAYALI ÜRETİM

Basri Çalışkan, “Daha çok teknolojiye dayalı makine ve ekipman üretimine önem veriyoruz” diyor. Gerçekten de Kromel’in mevcut iki fabrikasında çeşitli kapasitelerde süt soğutma tankları, yeni teknolojiyle üretilen kaşar ve beyaz peynir üretim hattında kullanılan PLC otomasyonlu proses makinelerine yoğun talep var. Ayrıca yoğurt, ayran, tereyağı ve lor üretim hatları; sütlü tatlılar, tahin, pekmez, ketçap ve mayonez üretiminde kullanılan proses makineleri; özellikle son yıllarda yüksek oranda talep gören süt nakil tankerleri ve depolama tankları firmanın üretimini yapmakta olduğu makine ve ekipmanlar... Kromel, proje bazında orta ve büyük ölçekli tesisleri anahtar teslimi hayata geçirebiliyor.

Haberin Devamı

45 ÜLKEYE İHRACAT

Basri Çalışkan, “Her dönemde yenilenmeyi ve gelişmeyi tercih eden firmamız son dönemde kalite hedeflerini daha da yükselterek sektörünün öncü ve lokomotif firması haline geldi” diye konuşuyor. Yaklaşık 45 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Çalışkan, “200 çalışanımızla birlikte teknolojik altyapıyı nitelikli iş gücü ve yüksek hizmet kalitesiyle birleştirmeyi başardık” diyor.

KÜRESEL REKABETTE VARIZ

Kromel, yüksek teknolojiye dayalı üretim anlayışıyla küresel rekabetten korkmuyor. Bu hususta Basri Çalışkan’ın değerlendirmesi şöyle: “Artık makine ve ekipman üretiminde dünyayla yarışır hale geldik. Ancak ithalatın önünü kesmek için bir dizi önlemin alınması ve ülkemizde üretimini yapmış olduğumuz makine ve ekipmanın yüksek katma değerli olduğunu herkese duyurmamızın zamanı çoktan geldi. Türk ekonomisi büyüyor ama makine ithalatı da artıyor. Bu sağlıklı bir gelişme değil. Biz zaten en iyisini yapıyoruz. Yani ortada haksız rekabet var. Bu açıdan yerli üretim desteklenmeli. Boşu boşuna dışarıya döviz ödemeyelim.”

Haberin Devamı

EGE ÇOK ÖNEMLİ

Kromel’in 2012’de başlıca hedefleri sektördeki gelişmelere, teknolojik yeniliklere öncü olmak ve ihracat rakamını yüzde 10 artırmak... Çalışkan’a göre firmanın geleceğe yönelik stratejisi içinde Ege Bölgesi büyük önem arz ediyor. Potansiyel müşterilere daha yakın olmak ve onların ihtiyaçlarına hızlı çözüm bulabilmek için firmanın bölge müdürlüğünü oluşturma çalışmaları başlamış. Çünkü Ege Bölgesi, Kromel’in satışlarının neredeyse yarısını karşılıyor. Basri Çalışkan, “İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Aydın, Denizli ve Muğla’da bulunan firmalarımıza, birlik, kooperatif ve çiftlik sahiplerine daha yakın olmak önceliklerimiz arasında. Bu yüzden İzmir’de yeni bir yapılanmaya gidiyoruz” ifadesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

TARIMSAL SANAYİNİN ÖNEMİ

Çalışkan, Türkiye’de tarım, tarımsal sanayi ve gıda sektörlerinin öneminin yeterince anlaşılmadığına dikkat çekiyor. “Oysa” diyor, “Bu alanlarda büyük üretim ve yatırım potansiyeli var. Dolayısıyla hem çiftçimiz hem de yerli makine sanayicimiz daha fazla desteklenmeli. Bu sayede bir yandan daha kaliteli tarımsal üretim elde ederken, diğer yandan da dünya pazarlarına daha çok nitelikli ve yerli makine-ekipman ihraç etme şansımız olacak.”

Yazarın Tüm Yazıları