Paylaş
KIRSAL kalkınma hem kamuoyu, hem de ekonomi medyasında daha fazla ilgiyi hak ediyor. Daha önce birkaç defa yazmıştım. Kırsal kalkınma iç göç ve işsizlikle etkin mücadelede çok güçlü bir uygulama. Şimdi yeni bir gelişme var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın (GTHB) ilgili kuruluşu olarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) hibe destekleri vermek üzere çiftçileri ve girişimcileri bekliyor. TKDK Denizli, Aydın, Manisa ve Uşak İl Koordinatörleri ile söz konusu hibe programının yaratacağı ekonomik ve sosyal sonuçları konuştuk.
İPARD programı nedir?
TKDK Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, şöyle anlatıyor: “IPARD Programı (Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı) 28 Şubat 2008 tari-hinde Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı. IPARD Programı, kırsal alanda sadece tarım ve hayvancılık değil, çevre, turizm ve sanayi gibi oldukça geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Tarımsal yatırımların desteklenmesi ve yönlendirilmesi, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, istihdamın artırılması ve yerel kalkınma stratejilerinin harekete geçirilmesini amaçlayan bütüncül bir yaklaşımı benimsiyor. Şu anda IPARD fonlarından 42 ilimiz yararlanacak. Biz de ‘Yatırım Sizden Destek Bizden’ sloganıyla yola çıktık. Sizin köşenizden bütün girişimcilere çağrıda bulunuyoruz. Çok ciddi destekler söz konusu. Ancak IPARD fonlarında süre kısıtı var. Eğer bu kaynakları kullanamazsak fonlar geri gidecek.”
Kırsal refah artacak
TKDK Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi ise, “Bilindiği gibi, kırsal kalkınma politikalarının en önemli amaçlarından birisi kırsal alanlarda göçün azaltılması ve kırsal alanlarda hayat standartlarının yükseltilmesi-dir. Bu sebeple uygulayacağı-mız program vasıtasıyla kırsal alanlarda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve mevcut işletme yapılarının güçlendirilmesinin yanı sıra gıda hijyeni, hayvan refahı ve ıslahı konularında AB normları yakalanmış olacak. Kırsalda yaşayan insanlarımızın gelir ve refah seviyelerinin artırılması önceliklerimiz arasında yer alıyor. Gerçekleşecek tüm bu gelişmeler ışığında çiftçi, üretici örgütleri ve işletmelerin proje yapma kapasiteleri ile birlikte tarımsal sanayi ve kırsal turizm de gelişecek” diyor.
Girişimciye büyük fırsat
TKDK Manisa İl Koordinatörü Ahmet Işık’a göre, kırsal bölgelerde yatırım yapmak isteyen girişimcileri büyük fırsatlar bekliyor. Işık, “AB fonlarından yararlanarak ülkemize getirebilece-ğimiz 874 Milyon Euro gibi bir miktar var ve devlet desteğiyle bu kaynak yaklaşık 1,2 milyar Euro’ya çıkıyor. Proje başvuruları da 15 Şubat 2013 tarihinde başlıyor ve 15 Mart tarihinde tamamlanıyor. Hibe desteklerimiz, makine-ekipman, inşaat gibi alanlar ve proje hazırlama aşaması, mühendislik, mimarlık ve danışmanlık alanlarında yapılan harcamalara verilecek. Projelerdeki hibe oranlarımız yüzde 50 ile yüzde 65 arasında değişen oranlarda olmak üzere karşılıksız olarak, yani hibe şeklinde gerçekleştirilecek. Yapılan harcamalarda KDV muafiyeti de olacağı hesap edilirse hibe oranların daha da artacağı açıkça görülür” diye konuşuyor.
Tanıtım çok önemli
TKDK Uşak İl Koordina-törü Ahmet Karataş da şu değerlen-dirmeyi yapıyor: “Tanıtım faaliyetleri-nin çok önemli olduğunu düşünüyo-ruz. Çünkü eğer biz Kurum olarak ne kadar çok insana ulaşırsak o kadar çok proje gelir. Halen tanıtım faaliyetlerini sürdürüyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli başta olmak üzere Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsası meclis üyelerine, hayvancı-lık ve gıda sektörü ile ilgili birçok sivil toplum kuruluşu ve işadamı dernekleri ile tanıtım toplantıları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Medyaya sürekli bilgi aktarıyoruz. Yine tüm ilçeleri dolaşarak burada bulunan muhtemel girişimcileri bilgilendiriyoruz. Yaptığımız her toplantının ardından Koordinatör-lüklerimizin ziyaretçi akınına uğraması tabii bizi sevindiriyor.”
Paylaş