Paylaş
Dünya çapında gıda fuarları var. Almanya’da Köln’de ya da Fransa ve Japonya gibi ülkelerde böyle fuarlar düzenleniyor. Ama bunlar gerçekten uluslararası nitelik taşıyan çok önemli etkinlikler. Son zamanlarda Dubai Gıda Fuarı da büyük ilgi çekmeye başladı. Yıllardan beri yazar ve TV programlarımda söylerim, neden bizde de artık bu ölçekte gıda fuarları yapılmaz, gıda alanında müthiş bir potansiyele sahip olduğumuz halde niçin bu özelliğimizi küresel hale getiremeyiz? Tabii bir yandan gerçekçi olmamız da gerekiyor. Bu işler öyle göründüğü kadar kolay değil. Sahip olunan potansiyel tek başına yetmiyor. Organizasyon yeteneği de şart. Ancak ben şahsen bu hususta çok karamsar değilim. Sadece biraz zamana ihtiyacımız var. Bundan böyle sıra Türkiye’de diye düşünüyorum. Un, yağ ve şeker fazlasıyla mevcut, helvayı yapmanın vakti geldi. Halen İstanbul’da iki gıda fuarı yapıldığını biliyoruz. Şimdi de Türkiye’nin tarım ve gıda alanında en önde gelen ili olan İzmir’de bir gıda fuarı düzenlenmesi planlanıyor. Organizasyonu gerçekleştirecek Gençiz Fuarcılık Genel Müdürü Osman Gençer ile yeni Fuar projesini konuştuk.
İzmir bunu hakediyor
Osman Gençer, “FOODEX 2014 İzmir Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı’nı 23-26 Ekim 2014 tarihinde İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda hayata geçireceğiz. Bunun için hem umutlu hem heyecanlıyız. Çünkü İzmir zaten böyle bir Fuarı çoktan hak ediyordu. Bildiğiniz üzere gıda ve gıda teknolojileri inanılmaz bir genişlik ve çeşitliliğe sahip bulunuyor. Aslında gıda endüstrisinin önü çok açık. Üstelik Türkiye ve Ege Bölgesi bu bakımdan çok şanslı. Biz Gençiz Fuarcılık olarak bu etkinliğimizin ülke çapında ilgi göreceğine inanıyoruz. Yanı sıra Ege Bölgesinin gıda firmaları ve markalarının da Foodex İzmir’e büyük destek vermesini bekliyoruz. Bu projemizle Türk gıda sektörünün üretim ve pazarlama gücünü ortaya koyacağız. Katılımcı firmalarımızı nitelikli profesyonellerle buluşturacağımız, yeni pazarlara ulaştıracağımız, katılımcılarına ve ziyaretçilerine çok yönlü iş fırsatları sunacak organizasyonumuz
Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından kolayca ziyaret edilebilecek üç kıtayı buluşturan kentimizde gerçekleşecek. Bunun gerek ulusal gerekse yerel firmalarımız açısından önemli bir fırsat olacağını düşünmekteyiz” diyor.
Katılımcılar kimler
Öncelikle bir Danışma Kurulu oluşturuldu. Katılımcı, ziyaretçi ve etkinliklerin ağırlıklı olarak ele alındığı ilk toplantya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, Ege Un Sanayicileri Derneği Başkanı Haluk Tezcan, Ege İhracatçılar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Emre Çoğulu ve Fuarlar Şubesi Uzmanı Özlem Gökkan Vural, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ve AR-GE Müdürü Mustafa Yağcıoğlu, İzmir Ticaret Odası Fuarlar Masası Şefi Uğur Sülün, Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Ziya Çavdar, Ege Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Halil Nadas, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Ege Şubesi Genel Koordinatörü Hüseyin Değirmencioğlu, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hülya Yılmaz ve Kimya Mühendisleri Odası Ege Şube Başkanı Saadet Çağlın katıldı.
Geniş profil
Fuarın çok geniş bir katılımcı profiline sahne olacağını söyleyen Gençer, “Bunları kısaca saymak istiyorum. Gıda ve gıda teknolojilerinin perakendeci ve toptancıları, içecek sektörü, bölgesel ve ulusal gıda markaları, cafe, bar, restoran, kantin ve büfe sahipleri ve işletmecileri, market ve mağaza zincirleri, toptancı ve bayiler, marka sahipleri, dış ticaret firmaları, ikram ve konaklama tesisleri... Ayrıca süt, süt ürünleri, kaynak suyu, meyve suyu, yaş ve kuru sebze-meyve, ekmek ve unlu mamuller, hububat, bakliyat, bitkisel yağ ve zeytinyağı mekanizasyonu alanında faaliyet gösteren imalat sektörümüzün de yakın ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz. Nihai hedefimiz ise belli bir zaman dilimi içinde FOODEX İzmir’in uluslararası bir etkinlik haline gelmesidir” dedi.
Paylaş