Paylaş
İstanbul’da Adile Sultan Sarayı Sakıp Sabancı Kandilli Eğitim ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen imza törenine Hollanda Konsolosluğu, Lely International ve Triodor Software’den yetkililerin yanısıra sektörel paydaşlar ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Şems Ajans organizatörlüğünde hazırlanan törende Güney Marmara Bölgesi için Balıkesir’den Onet, Ege Bölgesi için İzmir’den Fenka Grup ve İç Anadolu Bölgesi için Kayseri’den Çapar Makine ile sözleşme imzalandı. Lely’nin Türkiye bayii olan bu şirketler aynı törende ilk müşterileriyle robot satış sözleşmesi de imzalamış oldu. Lely Türkiye Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Gönülol ile firma faaliyetleri ve Lely Süt Sağım Robotlarını konuştuk.
İnek yanına gidiyor
Lely Türkiye Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Gönül-ol, Lely’nin tarım sektöründe bir dünya lideri olduğunu belirterek, “Aynı zamanda süt sağım robotundan otomatik yemleme sistemlerine kadar eksiksiz bir çözüm portföyünü global tarım ve hayvancılık sektörünün kullanımına sunan tek şirket. Lely ürünlerinin tüm yazılımları Triodor yazılım firmasının Türk mühendisleri tarafından Türkiye’ de yapılıyor” dedi. Türkiye’nin süt sığırcılığı potansiyelinin çok büyük olduğunun altını çizen Gönülol, şöyle devam etti; “Lely ise süt sığırcılığı işletmelerinde otomasyon anlamında çözümler üreten, robot sistemleri üreten bir firma. 60 yıldır bu sektörde. Dünya çapında var olan 22 bin robotun 15 bini Lely’nin.En önemli robotumuz sağım robotu. İnsansız sağım işlemi yapıyoruz. Bu robot 24 saat çalışıyor. İnekler bu robotu ziyaret ediyor. Ortalama bir robot 65 adet ineği sağabiliyor. Dolayısıyla bizim en düşük süt sığırcılığı işletmesi 50 ve 50’nin üzerinde olanlar tek robotla bu işi yapabilecekler. Gerçekten robot her şeyi yapacak.
Aslında robot durduğu yerde sağıyor, inek robotun yanına gidiyor. Bir kabin gibi düşünün, hayvanlar istekli bir şekilde içeriye giriyorlar, dürtmeden etmeden orada sağılıp çıkıyorlar”.
Paylaş