Her kırıntının farkına varalım

16 Ekim Çarşamba ‘Dünya Gıda Günü’ idi... Konu fazlasıyla önemli ama yoğunluktan yazmaya ancak fırsat bulabildim.

Haberin Devamı

Meslek odalarının temsilcilerinin yanı sıra sektör mensupları da art arda açıklamalar yayınlayarak ‘Gıda’ya bir kere daha dikkat çektiler. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda üretiminde önemli bir noktada olan Türkiye’nin, olası krizlere karşı gıda güvencesini sağlamak zorunda olduğunu söylüyor. Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, Kimya Mühendisleri Odası Mehmet Besleme ve Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Turhan Tuncer yaptıkları ortak açıklamada ‘Dünya Gıda Günü’nün öneminin altını çiziyor.

Her kırıntının farkına varalım

Az sayıda ülkeden biriyiz

Şemsi Bayraktar, dünyadaki açlık sorununun çözümüne katkı yapacak az sayıda ülkeden biri konumunda olduğumuzu belirterek,şöyle diyor; “Türkiye doğal kaynaklar bakımından zengin, tarım alanlarının elverişliliği ve ürün çeşitliliği ile gıda arzı ve sürekliliğini sağlama açısından büyük bir potansiyele sahip. Tarımsal üretimin artırılması, diğer stratejik ürünler yanında özellikle yağlık bitkiler ve hububat üretiminin geliştirilmesi her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Tarım, kalkınmamızı daha fazla destekleyen bir sektör konumuna getirilmelidir. Amaç sadece yurt içi talebi karşılamak değil, üretim potansiyelimizi kullanarak gelişen dünya tarım ürünleri pazarından daha fazla pay almak olmalıdır.”

Haberin Devamı

İnsanlık mutsuz

Meslek odaları başkanlarının açıklamasında ise, “Biliyoruz ki dünyanın geri bırakılmış coğrafyalarında açlık kronikleşmiş bir sorunsa, açlıktan insanlar ölmeye devam ediyorsa, bu yeryüzünün ve bütün insanlığın en önemli sorunudur. Bugün dünyada yaklaşık 900 milyon insan aç! Bu bir insanlık ayıbıdır” deniliyor. Ayrıca açıklamada şu sözler dikkat çekiyor:

“Tarım ve gıda konusu gerek sağlık için gerekse egemenlik anlamında stratejik ve vazgeçilmez konulardır. Türkiye gibi potansiyeli yüksek bir ülkenin üretmesi, üreticisini koruması ve üretimin sürdürülebilirliğini sağlaması gerekmektedir. Üretmek zorundayız! Ürettiğimizi değerinden satabilmek zorundayız! Üretim yapılabilir koşulları sağlamak ve korumak durumundayız. Bunu özellikle küçük çiftçileri göz ardı etmeden yapmak son derece önemlidir.”

Haberin Devamı

Ortak deklarasyon

Gıda israfının boyutları, konuyu AB’nin gündeminin baş sıralarına taşıdı. Avrupa gıda zincirinden temsilciler, yayınladıkları “Her Kırıntı Önemlidir” başlıklı ortak deklarasyon ile çok önemli bir sosyal sorun olan gıda atıkları ile mücadele amacıyla ortaklaşa çalışmaya başladıklarını açıkladılar. Bu girişime destek veren Avrupa Parlamentosu, Çevre, Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi Başkanı Matthias Groote, konu ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Gıda atıklarının küresel gıda durumu üzerinde büyük bir etkisi bulunmakta ancak aynı zamanda gıda atığının önemli ekonomik ve ekolojik sonuçları da var. Gıda atığı ve gıda atığı ile mücadele için çözüm yolları konularında farkındalığı artırmayı amaçlayan Ortak Deklarasyon’u memnuniyetle karşılıyorum. Gıda atıkları konusunda; politikacılar, şirketler ve tüketiciler hep birlikte çözümün bir parçası olmalıdır.” Evet, ‘Gıda Atıkları’ konusunu giderek daha fazla tartışacağız. Bu kadar israfı dünya kaldırmaz...

Muazzam israf

Haberin Devamı

Günümüzde açlık dünyanın önde gelen sorunlarından biri olmasına karşılık her yıl gıdaların üçte biri çöpe atılarak israf ediliyor. Birleşmiş Milletler’e göre her yıl üretim ve tüketim zincirinde kayıp ve israf edilen yaklaşık 1,3 milyar ton gıdanın ekonomik değeri gelişmiş ülkelerde 680 milyar dolar, gelişmekte olan ülkelerde ise 310 milyar olmak üzere toplam 1 trilyon doları buluyor. Avrupa Birliği’nde de rakamlar ürkütücü boyutta. AB’de her yıl kişi başı 176 kilograma denk gelen toplam 89 milyon ton gıda israf ediliyor. İsrafın ekonomik karşılığı 11,4 milyar Euro’yu buluyor. Tüm gıda israfının yüzde 42’si evlerde, yüzde 39’u üretim safhasında, yüzde 14’ü yiyecek/içecek hizmeti sektöründe, yüzde 5’i de toptancı veya perakendeciler tarafından yapılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları