Hedef güvenli gıda

Son yıllarda tüketicilerin artan sağlık bilinciyle birlikte tarımsal ürünlerin üretim süreci de gün geçtikçe önem kazanıyor. Gıda güvenliği giderek ön plana çıkıyor.

Haberin Devamı

GIDA güvenliğinin giderek öne çıkması karşısında, çiftçilerin daha verimli ve kaliteli üretim yapabilmesi ortak bir hedefe dönüşmüş durumda. Tabii buna bağlı olarak çiftçinin ürünlerini daha yüksek fiyattan satabilmesi için üretim süreçlerini de mutlaka kayıt altında tutması gerekiyor. Sonuçta, bugün artık ‘Tarladan Sofraya Gıda  İzlenebilirliği’nin sağlanması gibi çok yeni, ama önemli bir süreçle karşılaşıyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) söz konusu yeniliği farklı bir projeyle değerlendirerek kamuoyuna sunuyor.. EİB Proje Koordinatörü Ekin Taşkın’la görüştük, “Neden iyi tarım?” sorusunun cevabını aldık.
Ekin Taşkın, “Tarım, tarımsal sanayi ve gıda sektörünün ekonomik ağırlığı bütün dünyada artıyor. Çok büyük bir katma değer zinciri sözkonusu. Ancak işin temelinde çiftçi var. Çiftçi mutlaka sürdürülebilir bir gelir kazancı içinde olmalı. Fakat tarımsal üretimin de kesinlikle verimli ve kaliteli olması gerekiyor. Bu yüzden üreticimiz iyi tarım yapmaya ve sürdürülebilir ürün kalitesini sağlamaya özen göstermeli” diyor.

Haberin Devamı

Projenin amacı

Taşkın, ‘İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji Projesi’ni İl Tarım Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi ve Ziraat Odası ile işbirliği yaparak hazırladıklarını anlatıyor. Bu arada İzmir Kalkınma Ajansı’ndan mali destek alındığını söylüyor. Projenin amacı, İzmir’de yerleşik tarımsal işletmeler ile tarımsal ürün ihracatçılarının gıda güvenliği ve sürdürülebilir üretim uygulamalarına yönelik Ar-Ge altyapısını geliştirmek ve nitelikli eleman istihdamı ile süreci desteklemek.. Ve bunun için tarımsal işletmeler, tarımsal ürün ihracatçıları, çiftçi ve tarım danışmanlarının kullanabilecekleri bir “İnternet Tabanlı Gıda İzlenebilirliği Sistemi”nin yaratılması planlanıyor. Yani asıl ‘yenilik’ burada. Bu sistem sayesinde İzmir’de yoğun biçimde üretimi gerçekleştirilen meyve ve sebzelerin, ekim aşamasından tüketiciye ulaşana kadar izlenebilmesi sağlanmış olacak.

İZLENEBİLİRLİK ÖNEMLİ

Sistem üzerinden çiftçi ve işletmeler ürünlerini izleyebilecek, tüketici ve ithalatçılar ise ürünü çiftçisine kadar takip etme imkanı bulabilecek. Pek tabii sistemin çiftçi ve tarım işletmeleri tarafından kullanılmasıyla da gıda ürünleri ihracatının kalite, altyapı ve rekabet gücünün geliştirilmesi desteklenmiş olacak. Ekin Taşkın, “Zaten bizim de asıl yapmak istediğimiz bu” diyor.

Haberin Devamı

57 MÜHENDİS EĞİTİLDİ

Tarımsal işletme ve ihracatçılarının izlenebilirlik altyapısını kendi bünyelerinde uygulamalarına teknik destek sağlamak üzere, 500 aday arasından seçilen 57 ziraat mühendisine 3 ay teorik ve pratik eğitim verilmiş. 40’ı fiilen işletmelerde çalışmaya başlamış bile. Ayrıca Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde model bir paketleme tesisi olarak izlenebilirlik sisteminin uygulanabileceği bir araştırma ve uygulama merkezi oluşturulmuş. Gerçi kamuoyu pek farkında değil, ama bunlar iyi gelişmeler.

WWW.ETARİM.ORG

Projenin bir ayağı daha var. EİB, tarladaki ürün izlenebilirliğini sağlayan ve çiftlik yönetimini destekleyen bir sistem geliştirmiş. Çiftçi bu sistem sayesinde tarlada gerçekleşen tüm işlemleri bilgisayar üzerinden rahatlıkla kaydedip, çiftlik yönetimini planlayabilecek. www.etarim.org sistemini çiftçilerin ücretsiz kullanabilecek olması da sisteme ilgiyi artıracak.

Haberin Devamı

WWW.GİDAİZLE.ORG

Ekin Taşkın, bu platformu özellikle işletmeler için hazırladıklarını ifade ediyor. Ancak bu internet sitesinden tüketiciler de yararlanabilecek. Sonuca gelirsek; iyi tarım ve yüksek bilgi Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor.

Yazarın Tüm Yazıları