Paylaş
ÇİFTÇİMİZ yüzyıllardır çiftlik gübrelerini tarımda kullanır ve bu gübrenin olgunlaşmadan kullanılmayacağını da bilir. Çiftlik gübresi dışarıda beklerse içindeki besin elementleri yağmurla yıkanır, yok olur. Beklerken suyu süzülüp yeraltı sularına karışır, kirlenmeye yol açar. Hastalık yapan organizmaları barındırır. Dana burnu, kadı lokması gibi zararlı böcekler ve sinekler için yataklık yapar. Açıkta bekleyen gübre ise koku üretir. İçindeki yabancı ot tohumları yüzünden tarlaya ve bahçeye verilince çok ot yapar, mekanik mücadele ve ilaçlama gerektirir. Tam yanmadan toprağa verilirse bu defa bitkiyi yakar, topraktaki yararlı mikroorganizmaları öldürür. İşte bu noktada tarımda kompost kullanmanın önemi ortaya çıkıyor. Uzun yıllardır İzmir’in Torbalı ilçesinde faaliyet gösteren Daydan Tarım ve Gıda Ürünleri İşletmesinde hayata geçirilen ‘HepYeşil Organik Gübre’ Danışmanı ve Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner ile doğru gübre kullanımının önemini konuştuk.
Mine Pakkaner, “Ülkemiz topraklarının Karadeniz ve Marmara Bölgesi dışında organik maddece çok fakir olduğunu biliyoruz. Bu durum özellikle organik gübreden başkaca bir besin kullanılamayan bir üretim sistemi olan organik tarımdan elde ettiğimiz verimi de düşürüyor. Buna bağlı yüksek fiyatlar yabancı pazarlarda rekabet şansımızı azaltıp, iç pazarda yaygınlaşmayı engelliyor. Toprağa organik madde kazandırmanın hızlı ve yararlı yolu ise kompost vermektir. Organik maddelerin mikroorganizmalar tarafından biyolojik olarak parçalanarak humusa dönüştürülme prosesine kompostlama işlemi diyoruz. Sonuç olarak ‘HepYeşil Organik Gübre’ kompostlanmış büyükbaş hayvan gübresidir” diyor.
Koyu renkli toprak
“Organik maddenin verimle olan bağlantısı çok önceden bilinir. Tarımın ilk yapıldığı zamanlardan bu yana koyu renkli toprakların daha verimli olduğu çiftçinin dikkatini çekmiştir” diyen Pakkaner, “HepYeşil Organik sadece bir gübre değil aynı zamanda toprak düzenleyicisidir. Hiçbir üretim sisteminde toprağa yeterli ve dengeli besinleri, organik maddeyi vermeden başarılı olmak mümkün değil. Üretici toprağına bol kimyevi gübre atmaya hazırken, organik madde her zaman ihmal edilir, küçümsenir. Oysa organik madde toprağın canıdır, mayasıdır. Toprağın işlenmesi, tava gelmesi, zenginliği, bereketi, verimi hep organik maddeye bağlıdır. Organik madde vermeden sürekli kimyasal gübre kullanmak toprağı zehirler. Topraklarımız aşırı kimyasal gübreleme, yanlış tarım ilaçları uygulama, aşırı sürüm gibi sebeplerle hızla canlılığını yitirmiş durumda” değerlendirmesini yapıyor.
Organik tarıma uygun
Pakkaner, özellikle Türkiye’nin ekolojik koşullarında ‘HepYeşil Organik’ gibi hayvansal orijinli kompost kullanılmasının organik tarımda başarılı olunması ve yüksek verimin olmazsa olmaz şartı olduğunu söylüyor. Pakkaner, “Gübremiz organik tarıma uygunluk sertifikası olan bir ürün. HepYeşil Organik, Daydan Tarım’ın hastalıktan ari süt sığırcılığı işletmesinde üretiliyor. Hayvanlara yedirilen yem bitkisi de çiftliğin kendi tarlalarında yetiştirilir. Gübremizin hammaddesi sadece süt sığırlarımızın dışkısıdır. Dışkıdan kompost üreten işletmemiz çevre sağlığına katkıda bulunan bir atık dönüşüm sistemi de uygulamış olmaktadır. Kısaca HepYeşil Organik çevreci bir üründür” şeklinde konuşuyor.
Kullanım alanları
Organik tarım sertifikalı ‘HepYeşil’, fidecilikte, fidancılıkta, zeytincilikte, bağcılıkta, bütün meyvecilikte, sebzecilikte açıkta veya örtü altı yetiştiriciliğinde, tarla tarımında, kaplı süs bitkileri yetiştiriciliğinde, repikajda, mevsimlik çiçek yetiştiriciliğinde, peyzaj alanlarında, parklarda fidan ve fide dikiminde, ev bahçelerinde, balkon saksılarında, iç mekân bitkilerinde kullanılabiliyor. Bu arada ürünler ve üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler www.hepyesilorganik.com web sitesi üzerinden ulaşım sağlayabilir; üretim ve satış müdürü Salih Ulay’dan destek alabilirler.
Paylaş