Gıda ve tarımda da sanayi kadar iddialı

Haberin Devamı

Denizli, coğrafi bölgeler içinde Ege Bölgesi’nde yer alıyor. Ancak Ege, Akdeniz ve Geçit bölgesi iklim şartlarını taşıması sebebiyle narenciye ve tropik ürünler dışında hemen her türlü ürünün kolaylıkla yetiştirilebileceği bir karaktere sahip. Bu arada il genelinde tarımsal sanayi ve gıda sektörüne yönelik girişimler hızla artıyor. Zaten Denizli, Türkiye’de girişimcilik ruhunun en güçlü olduğu illerden biri konumunda. Denizli’de tarım ve gıda sektörünün geleceğini İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu ile konuştuk.

Tam bir gıda deposu
Sezgin Kutlu, “Tarımsal alanda rakım 130 metreden başlayarak bin 700 metreye kadar çıkıyor. İl genelinde 376 bin 738 hektar alanda tarım yapabiliyoruz. İklim ve ekolojideki bu farklılıktan dolayı toplam 124 türde tarla ve bağ-bahçe ürünü ekonomik olarak yetiştirilebiliyor. Söz gelimi 9 bin 322 ton kekik üretimiyle Ege Bölgesinin yüzde 87’sini, ülke üretiminin yüzde 85’ini gerçekleştirerek birinci sırada yer almaktayız. Tütüne alternatif olarak ilimizde yaygınlaştırılan kekik, merkeze bağlı Gözler beldesinde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait Kekik İşleme Tesisi’nde baharat ve kekik yağı olarak işlenerek yurt dışına ihraç ediliyor. Ayrıca 33 bin 420 ton çerezlik ayçiçeği üretimi sayesinde Ege Bölgesi’nin yüzde 89’unu, toplam üretimin de yüzde 20’sini yapıyoruz. Bu alanda yine bir numarayız. Baklan, Çal ve Çivril ilçelerimizde çok kaliteli çerezlik ayçiçekleri yetiştiriliyor ve bölgede bulunan özel sektöre ait tesislerde işlenerek yurtiçi ve yurtdışına pazarlanıyor” diyor.

Haberin Devamı

Gıda ve tarımda da sanayi kadar iddialı

Leblebide lider
Leblebinin özellikle Serinhisar ilçesi ve Tavas-Kızılca beldesinde üretilip kuruyemiş sektörüne satıldığını söyleyen Kutlu, “Ülkemizde yaklaşık 30 bin ton leblebi üretimi yapılıyor, Denizli olarak bu miktarın yaklaşık 24 bin tonunu karşılıyoruz. Yanı sıra 23 bin 288 ton nar üretimiyle toplamdaki payımız yüzde 11. Son yıllarda kapama nar bahçeleriyle hızlı bir yükseliş gösterdi. Özellikle Merkez Irlıganlı, Kocadere ve Küçükdere bölgelerinde yetiştirilen Hicaz narı kalite, renk ve aromasıyla dikkat çekiyor ve büyük oranda yurtdışına gönderiliyor. Elmada da iddialıyız. En büyük üretici illerinden biriyiz. İlimizde yaklaşık 1,5 milyon meyve veren elma ağacı bulunuyor. Çivril ilçemiz, uçsuz bucaksız elma bahçeleriyle en büyük üretim bölgemiz. Soğuk hava depoları ve elmayı en son teknoloji kullanılarak yerinde işleyen tesisleri ile doğrusu göz kamaştırmakta. Çivril Emirhisar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde kurulan elma tasnif ve ambalajlama tesisi Türkiye’de bir ilk” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

JEOTERMAL SERACILIK
Denizli 375 bin 794 ton üzüm üretimiyle Türkiye’de Manisa’dan sonra 2. sırada yer alıyor. O kadar ki yaş çekirdeksiz üzüm ihracatının büyük bir kısmı bu bölgeden yapılıyor. Ancak Denizli’nin son dönemde çok göze çarpan özelliği jeotermal seracılığın hızla gelişmesi. Sezgin Kutlu, söz konusu büyük potansiyeli şöyle anlatıyor; “Denizli Gerek doğal su kaynakları gerekse de yeraltı su kaynakları ile oldukça şanslı bir il konumunda. Sarayköy ve Gölemezli’den fışkıran jeotermal su kaynakları bunun en büyük göstergesi. İl genelinde 472 dekar alanda jeotermal ısıtmalı modern seralar bulunuyor ve bu alan her geçen gün genişliyor. Yakın zamanda Organize Sera Sanayi Bölgesi’nin de kullanıma açılmasıyla jeotermal sera alanlarımız katlanarak artacak.”

Haberin Devamı

Gıda ve tarımda da sanayi kadar iddialı

SÜT MERKEZİ
Denizli’de 2003 yılında 79 bin baş olan büyükbaş hayvan varlığı 2011 yılı sonu itibarıyla 212 bin 499 başa ulaşarak yüzde 268 artış sağlanmış. Bunun tamamına yakını kültür ırkı hayvanlardan oluşuyor. Yine 2003’te 143 bin 700 ton olan süt üretimi 2011 yılı sonu itibarıyla 544 bin tona ulaşarak yüzde 378 artış göstermiş. Sezgin Kutlu, “Üretilen bu sütler Bakanlığımız ve Valiliğimizin destekleriyle kurulan 131 adet kamu ve 504 Özel olmak üzere toplam 635 adet süt toplama ve soğutma merkezinde toplanıyor. Soğuk zincir ve süt kalitesi korunduğu için bu sütler il içi ve il dışı 34 firma tarafından alınıyor. Yakın gelecekte Denizli çok önemli bir süt üretim ve sanayi merkezi olacak” ifadesinde bulunuyor. Sonuç olarak Denizli sahip olduğu büyük potansiyelin akıllıca değerlendirilmesiyle ülkenin en güçlü tarım ve gıda merkezlerinden biri olabilir. İzleyip, göreceğiz.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları