Gıda sektöründe AR-GE stratejik önem taşıyor

Haberin Devamı

Gıda sektöründe AR-GE stratejik önem taşıyor

Bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Gıda AR-GE Proje Pazarı’na ilgi yine büyük oldu. Bu ve benzeri çalışmalar genelde Türkiye daha özelde İzmir’in gıda potansiyelinin katma değere dönüşümü açısından çok olumlu sonuçlar doğuracak. Projenin temel amacı gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin ortaya çıkması ve tarıma dayalı sanayinin üretimde hayata geçmesi olarak gösteriliyor. TİM Gıda AR-GE Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal ile 3-4 Haziran 2013 tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirilen etkinliği konuştuk.

Yüzde 2’ye razıyız
Eli Alharal, “Ekonomi Bakanlığı ve TİM desteğiyle Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) koordinatörlüğünde düzenlenen yarışmamıza Türkiye’den 374, yurtdışından 36 proje katıldı. Bunlar arasında 176 tanesi sergilenmeye layık görüldü. İlk üçe giren proje sahiplerine de törenle ödül verildi. Birbirinden ilginç eserlerin yarıştığı etkinlikte fındık küspesinin gıda, ilaç ve kozmetik ürünleri yapılabilmesine yönelik proje birincilik ödülü aldı. Aslında gelen projelerin yüzde 2’si bile sektöre kazandırılsa, bu AR-GE anlamında büyük başarı olacak” diyor.

Haberin Devamı

Yenilikçi  olmalıyız
Alharal, “Türkiye sahip olduğu kendine özel coğrafi konum sayesinde tarım ürünlerinin neredeyse tamamını üretecek durumda. Dünya pazarında önemli bir tedarikçi konumuna gelme şansımız var. İhracatımızda gıda ürünlerinin ayrı ve özel bir yeri bulunuyor. Son verilere göre tarım ve gıda ürünleri ihracatı 16 milyar dolara ulaşıyor. 2023 ihracat stratejisiyle öngörülen 500 milyar dolar içinde de tarım ve gıda ihracatımızın payının 55 milyar dolar olması hedefleniyor. Söz konusu ihracat hedefine ulaşılması ise ülkemizin tarım ve gıda alanında sahip olduğu potansiyelinin realize edilmesine bağlı. Bunun için gıda alanında üretim, sanayi, paketleme, nakliye, pazarlama, tüketim dâhil her aşamada ve tüm alt sektörlerdeki AR-GE ve yenilikler stratejik önem taşımakta” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Sanayi ile bütünleşmeli
Alharal son olarak şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bu yılki yarışmada, Türkiye’den 374 projenin yanında 11 ülkeden 36 başvuru aldık. Toplam 410 başvurunun büyük kısmının üniversitelerden geldiğini gözlemledik. Etkinliğimiz, gıda alanındaki AR-GE çalışmaları yürüten araştırmacılar arasında büyük ilgi gördü. Değerlendirme kurulumuz, 176 projeyi sergilenmeye layık buldu. Türk Gıda Sektörü’nde yenilikçi fikirlerin sanayi ve ihracat sektörleriyle buluşmasına aracılık eden TİM Gıda AR-GE Proje Pazarı’nı bu yıl Avrupa’nın Ar-Ge çalışmalarının yürütüldüğü en önemli üniversiteler arasında yer alan Hollanda’nın Wageningen Üniversitesi ile “Bilimsel ortaklık” anlaşması imzalayarak uluslararası düzeye taşıdık. Türk gıda sektörü olarak yüksek katma değerli, doğrudan tüketiciyi hedefleyen ürün ihracatına ihtiyaç duyuyoruz. Bu çerçevede TİM Gıda AR-GE Proje Pazarı’ndan beklentilerimiz çok yüksek. Sektöre rekabet gücü kazandırılması açısından söz konusu çalışmalara büyük önem veriyoruz. Buradan çıkan projeler mutlaka sanayi ve ihracat sektörü tarafından üretime yönlendirilmeli. Dünyada 1,4 trilyon dolar tarım ürünleri ihracatı oluyor. Hedefimiz, bundan daha fazla pay almak. Türkiye’de günümüzde işletmeler, AR-GE’ye yüzde 1 civarında pay ayırıyor. Önümüzdeki dönemde bu oranı kademeli olarak artırıp 2023’te yüzde 3’e çıkarmayı hedefliyoruz. TİM Gıda AR-GE Proje Pazarı etkinliklerimiz, bu hedefe ulaşmamızda tetikleyici rol oynayacak.”


 

Yazarın Tüm Yazıları