Paylaş
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2023 İhracat Stratejisi kapsamında, 2023 yılında Türkiye ihracatının 500 milyar, gıda ürünleri ihracatının ise 55-65 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Dolayısıyla tarım ve gıda sektörleri artık mutlaka inovasyon ve teknoloji ile buluşmalı. Bu çerçevede Ar-Ge, yani araştırma ve geliştirme çalışmalarının önemi çok büyük. İşte bu strateji içerisinde Ege İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği koordinatörlüğünde 29-30 Mayıs 2012 tarihinde Swissotel Grand Efes’de düzenlenecek “Gıda Ar-ge Proje Pazarı” 2023 hedefine giden kilometre taşlarından biri olacak. TİM Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal ve Prof. Dr. Uygun Aksoy ile Gıda Proje Pazarı’nın hazırlık çalışmaları ve beklenen sonuçlarını konuştuk.
Ekonominin gözbebeği
Eli Alharal, “Tarım ve gıda sanayi, ülkemizin zengin tarımsal kaynakları ve genç iş gücü sayesinde ekonominin gözbebeği haline geldi. Zaman içinde gıda sektöründeki üretim artışı, diğerlerine kıyasla çok daha fazla gelişim gösterdi. Kalite ve güvenliğe verilen önemin artmasıyla birlikte gıdada güvenilen markalar ve paketli ürünler ön plana çıkmaya başladı” diyor. Prof. Dr. Uygun Aksoy ise, tarımın beslenme ve giyim gibi temel ihtiyaçları karşılamanın yanı sıra stratejik karakteri olan ana sektör olduğunu söylüyor.
Alharal, Gıda Ar-ge Proje Pazarı’nın amacının, ar-ge çalışmalarıyla teknolojide dışa bağımlılığı azaltarak, üretimde kaliteyi ve yenilikleri artırmak olduğunu anlatıyor. Tabii bu sayede üniversite-sanayi işbirliğinin güçlenmesi ve ihracatın artması mümkün hale gelecek. Aksoy’a göre, Türkiye hep teknolojiyi kullanan/taklit eden bir toplumsal geleneğe sahip. Oysa küresel tarım-gıda pazarında rekabet üstünlüğü, ancak teknoloji ve inovasyonla mümkün olabilecek. Teknoloji satın almak yerine, teknolojinin üretilmesi, sektörün yüksek katma değerli, yenilikçi üretimlere geçişi, kalite ve standartların yükselmesi ancak bu yolla gerçekleşebilecek. Aksoy, “Bu yüzden Ar-Ge’ye özel bir önem verilmeli” diyor.
KİMLER KATILMALI
Bitkisel, hayvansal ve su ürünleri kökenli gıda üretimi ve teknolojileri alanlarında özgün projeleri veya proje fikirleri olan akademisyenler ile gerçek veya tüzel kişi niteliğindeki tüm araştırmacılar Mayıs ayında yapılacak Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na katılabilecek. Aynı zamanda projenin Yürütme Kurulu Başkanı olan Eli Alharal, “Bu aslında büyük bir fırsat. Çünkü burada fikirler projeye dönüşebilecek, girişimcilerin finansmana ulaşmaları kolaylaşacak ve sanayicinin girişimciyle buluşması sağlanacak” diye konuşuyor. Proje Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Uygun Aksoy ise girdiden nanoteknolojiye, ıslahtan işleme tekniğine, ekonomi ve pazar geliştirmeye, tohumdan ambalaja, organikten biyoteknolojiye kadar tüm ilgili alanların kapsam içine girdiğini ifade ediyor.
GENİŞ BİLGİ İÇİN
Proje Pazarı’nın başarıyla gerçekleşmesi halinde gıda sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların Ar-Ge kapasitelerinin geliştirilmesi ve yüksek katma değerli ürünlerin üretim ve ihracatının artması bekleniyor. Zaten uzun vadede asıl amaç da bu... Prof. Dr. Aksoy, bu çerçevede gıda araştırma-geliştirme ulusal ağı oluşturulmasını çok önemsiyor. Bunun için gıda sektöründeki tüm paydaşların bir araya gelmesi ve Ar-Ge yapan araştırıcı ile bunu talep edenler yani sanayicilerin işbirliğinin öneminin altını çiziyor. Sonuç olarak doğrudan ya da dolaylı tarım ve gıda sektörleri ile ilgisi olan yenilikçi bir iş fikri veya projeye sahip girişimciler bu fırsatı iyi değerlendirmeli diye düşünüyorum. Daha geniş bilgi almak isteyenler ise Ege İhracatçılar Birliği web sitesinden yararlanabilirler.
Paylaş