Gıda mühendisleri rahatsız

Haberin Devamı

Okurlarımız fark etmişlerdir, yazılarımda giderek daha fazla gıda mühendislerinin sorun ve beklentilerine yer vermeye başladım. Bu tesadüf değil. Çünkü tarım ve gıda sektörünün stratejik önemi arttıkça, ziraat mühendisi, veteriner hekim ve teknikerlerin yanı sıra gıda mühendisleri de ekonomide ön plana çıkmaya başladı. Bu süreç devam edecek. Tabii her şey toz pembe değil. Mesleki sorunlar da bir yandan ağırlaşıyor. Gıda Mühendisleri Odası (GIDAMO) Genel Başkanı Petek Ataman ile güncel sorun ve beklentileri konuştuk.

Kadrolar dengesiz

Petek Ataman, “Gıda mühendisleri olarak uzun zamandır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca açılan kadroların dengesizliğinden son derece rahatsızız. Bunu çok çeşitli şekillerde ve defalarca dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Ta ki gerçekçi adımlar atılana kadar... Gıda güvenliğinin sağlanmasında konu uzmanlarının gereğince ve yeterince işin içinde olmasını sağlayana kadar... Bildiğiniz gibi, Aralık 2012’de çeşitli illerde gerçekleştirdiğimiz kitlesel basın açıklamalarını, 19 Ocak’ta Ankara’da ülkenin birçok noktasından gelen 500 gıda mühendisinin katılımı ile noktaladık. Ankara açıklamasının ertesi günü, Bakanlık’la bir görüşme yaparak sıkıntıları bir kez daha sözlü olarak bir heyet olarak ifade ettik. Ancak noktalananın bu konudaki çalışmalarımız olmadığını da vurguladık. Gıda güvenliğini sağlayacak koşullara ulaşılıncaya kadar bu çabalar devam edecek” diyor.

Haberin Devamı

Eylem sürecindeyiz

Ataman, “Şimdi haftalardır yeni bir eylem sürecindeyiz. Birimlerimizin olduğu illerde, başta iki büyük şubemiz İzmir ve İstanbul olmak üzere tüm birimlerimizde sürekli eylemler sürüyor. Meslektaşlarımız sokaklarda tepkilerini dile getirmeye devam ediyor. Ülke çapında süren bir de imza kampanyamız var. On binlerce imzayı ilgili Bakanlığa, Başbakanlık makamına ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ileteceğiz. Tüm tüketicileri birimlerimiz kanalıyla yürütülen bu kampanyaya destek vermeye davet ediyorum. Talebimiz istihdam değil, gıda güvenliğinin gereği gibi sağlanması... Tabii bu da istihdam olmadan olmuyor” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Gıda mühendisleri rahatsız

Gıda olmazsa olmaz

“İnsanlar birçok talebinden vazgeçebilir ama gıda tüketmekten vazgeçemez. Beslenmek hayatımızı devam ettirmenin olmazsa olmazı. Öyleyse gıda maddelerini güvenli, gerçekçi ücretlerle ve sürekli olarak tüketiciye sunacak mekanizmaları kurgulamak da kamunun vazgeçilmez görevleri olmalı” diyen Petek Ataman sözlerini şöyle sürdürüyor: “21. yy’da, tarım ve gıda potansiyeli güçlü, ürün çeşitliliği zengin bir ülkede gıda güvenliğinin sağlanması çok özel bir sorumluluk anlayışı, çok özel bir bakış gerektiriyor. Yeni Gıda Kanunu, getirdiği birçok olumlu yaklaşıma rağmen çok önemli bir konuda da sorun alanı oluşturdu. Gıda işletmelerinin sayıca yüzde 80’ini konu uzmanı istihdam etmek zorunluluğundan muaf tuttu. O dönemde Mecliste verilen mücadeleler sonuçsuz kaldı. Yani gıda güvenliğinin sağlanması bu konuda bilgisi olmayan işletmecinin birikimi ve vicdanına bırakıldı. Asıl sorun burada. Kayıt dışının yoğun olduğu ülkemizde, bilinen gıda işletmesi sayısı 50 bin... Oysa şu anda gıda mühendisi gibi bir uzman varlığının yasal olarak gerekli olduğu işletme sayısı yaklaşık 10 bin adet. Geri kalan 40 bin işletme bilgisi ve vicdanı neye yetiyorsa, onu yapıyor!”

Haberin Devamı

DANIŞMANLIK PROJESİ

Ataman şu açıklamayı yapıyor: “Yaratılan bu sorunu çözmeye yönelik olarak Bakanlığa ‘gıda danışmanlığı’ projesi sunduk. Projeyi sunduğumuzdan bu yana 1,5 yıl geçti. Daha henüz Bakanlıkta ‘Gıda Danışmanlığı’ sistemini oluşturmak için somut bir adım göremedik. Önerilen bu sistemde amaç gıda mühendisleri dâhil tüm konu uzmanlarının işletmede, küçük işletmeciye yüksek maliyetler getirmeden, maliyeti kısmen veya tamamen Bakanlığın üstlenmesiyle var olmasıdır. Temel sorun tam olarak gıda güvenliğinin sağlanması, başkası değil. Bir ülke düşünün, Gıda mühendisliği gibi gıdaya ve gıda güvenliğine özel bir mesleki formasyon oluştursun, üstelik bugün bu meslek birçok gelişmiş ülkede devrim olarak nitelendirilsin, ama bu mesleğin oluşumunda inanılmaz adımlar atmış olan bu ülke, bu potansiyelden yeterince faydalanmasın. İşte rahatsızlığımız bu.”

 

Yazarın Tüm Yazıları