Gıda merkezi olma yolunda önemli adım

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde tarım ve gıda sektörü stratejik öneme sahip. Gıda Ar-Ge Proje Pazarları, hedefe ulaşmayı kolaylaştıran bir basamak olacak.

Haberin Devamı

“TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) İhracat Stratejisi kapsamında, 2023 yılında ülke ihracatının 500 milyar, gıda ürünleri ihracatının ise 55-65 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Dolayısıyla tarım, tarıma dayalı sanayi ve gıda sektörleri artık mutlaka inovasyon ve teknoloji ile buluşmalı. Bu çerçevede Ar-Ge, yani araştırma ve geliştirme çalışmalarının önemi çok büyük. İşte bu strateji içerisinde Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonunda 29-30 Mayıs 2012 tarihinde düzenlenecek ‘Gıda Ar-ge Proje Pazarı’ 2023 hedefine giden kilometre taşlarından biri olacak” diye başlıyor 3 Şubat 2102 tarihli yazım... Aradan yaklaşık 4 ay
geçti ve başvuruda bulunan 200’e yakın proje içinden uygun görülen 116’sı hafta başında yapılan etkinlikle sanayici ve girişimci ile buluştu. Şimdi söz sırası
TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal’da...
AR-GE kültürü
Alharal, “TİM’in 500 milyar dolarlık ihracat hedefi kapsamında tarım ve gıda sektörünün stratejik önemine çok inanıyoruz. Bu çerçevede ‘Gıda Ar-Ge Proje Pazarları’ söz konusu hedefe ulaşmak için çok önemli bir basamak olacak. Türkiye’de Ar-Ge kültürü sanayicilerde yerleşik ve yıllık bütçelerinde her yıl artan oranda yer almalı. Ülkemizde bugün şirketlerin Ar-Ge’ye ayırdıkları kaynak yüzde 1 civarında bulunuyor. Amacımız 2023 yılında bunu yüzde 3’ler seviyesine taşımak” diyor. Alharal, üstlendikleri görevin zorluğunun farkında olduklarını, ancak üniversite-sanayici işbirliğini artırdıkça üstesinden geleceklerine inandıklarını belirterek, “Artık Türk sanayicisi Ar-Ge’yi söylemden, eyleme geçirmek zorunda” diye ekliyor.
Uluslararası olacak
Eli Alharal’a göre, proje başvurularının ilk yıl olmasına rağmen 200’e yaklaşması öğrenci ve akademisyenlerin bünyesinde ne kadar yoğun bir enerji birikimi olduğunu gösteriyor. Esas olan saklı kalmış bu enerjiyi sanayiye enjekte edebilmek. Zaten yapılmak istenen de bu.. “Gıda Ar-Ge Proje Pazarları” bu konuda üniversite-sanayi arasında köprü görevi üstlenecek. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın her yıl belirli alanlarda ve uluslararası boyutta tekrarlanması planlanıyor. Bu sayede Türkiye gıda sektöründe rekabet üstünlüğü olan inovatif ürünler üretilebilecek. Yeni üretim-ambalaj-lojistik-pazarlama süreç ve teknikleri geliştirilebilir hale gelecek. Ve doğal olarak bu sürecin sonunda Türk markaları global oyuncu haline dönüşebilecek.

Yazarın Tüm Yazıları