Paylaş
DAHA önceki yazılarımda da arı yetiştiriciliğinin kırsal kalkınmaya yaptığı katkıları vurgulamıştım. Gerçekten de bal, polen, propolis, arı zehiri ve arı sütü gibi ürünlerin yetiştiriciliği, kırsal ekonominin güçlenmesi ve çeşitlenmesi açısından çok olumlu rol oynuyor. Çünkü küçük sermayelerle yapılabilen bu faaliyet kırsalda işsizlikle etkin mücadele ve iç göçün önlenmesi bakımından bilinenin ötesinde etki yaratabiliyor. Ancak üreticilerin de arıcılığı en bilinçli biçimde yapıyor olmaları şart. Çünkü bu alanda büyük potansiyel olduğu kadar ciddi sorunlar da yaşanıyor. Bu çerçevede arı yetiştiricisinin eğitimine özel bir dikkat çekmekte fayda var. Son dönemde İzmir’de geliştirilen yeni bir proje ise, tesisleşme ve arıcı eğitimi açısından çığır açacak bir niteliğe sahip. Uzun yıllardır başarılı ve etkin sosyo-ekonomik projelere imza atan Ege Orman Vakfı, bu defa Türkiye’ye örnek olacak bir strateji belirlemiş. Proje Koordinatörü Orman Yüksek Mühendisi Kadir Bilgili ile sözkonusu stratejiyi konuştuk.
Modern depolama tesisi
İzmir ve çevresinde tüm bölge arıcıları için modern bir arı ürünleri ambalajlama, paketleme ve depolama tesisinin kurulması amaçlanıyor. Söz konusu tesis İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle Karşıyaka’nın Sancaklı köyünde hayata geçirilecek. Kadir Bilgili, Proje ortaklarının Karşıyaka Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı, Karşıyaka Halk Eğitim Müdürlüğü, İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği (İZARIBİR), ETAE ve İzmir Ticaret Borsası olduğunu söylüyor. Proje’nin iştirakçileri ise, Ege TV ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. Tesise gelen arı ürünlerinde ambalajlama öncesi yapılacak denetimler yoluyla ürünlerin güvenirliğinin sağlanacak olması çok önemli.
Tüketici rahat olsun
Tüketici gönül rahatlığı ile bu merkezde üretilen arı ürünlerini yiyebilecek. Ayrıca tesise getirilen ürünlerin ambalajlama ve paketleme maliyetlerinin düşük olması sayesinde tüketiciye uygun fiyatla piyasaya arzı sağlanabilecek. Sancaklı Tesisinde satışa hazır hale getirilen ürünlerin dağıtımı ise İZARIBİR tarafından gerçekleştirilecek.
Eğitim önemli
Projenin eğitim ayağına gelince; İZARIBİR’in 1600 kayıtlı üyesi bulunuyor. Bu üyelerden Karşıyaka bölgesinde 100, Menderes’te 100, Kemalpaşa’da 75, Ödemiş’te 150, Bergama’da 200 ve Menemen’de 100 katılımcı olmak üzere toplam 725 kişiye eğitim verilmesi planlanıyor. Kadir Bilgili, “Arıcılık eğitimlerin mutlaka uygulamalı olmalı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (Arıcılık Bölümü’nden alınan bilgiye göre Türkiye’de her yıl yüzlerce kurs açılmasına rağmen uygulama yapılmadığından çoğunlukla verimli olamıyor. Bu yüzden projede yer alan uygulamalı eğitim çok önemli sorumluluk ve görev üstlenmiş durumda” diyor. Teorik eğitim 6 ilçe merkezinde, uygulama eğitimi ise ETAE’de yapılacak. Toplam süresi 20 saat olan ve ETAE uzmanları tarafından gerçekleştirilecek eğitimin sonunda arıcılara sertifika verilecek.
Yeni bir çığır
İZARIBİR Başkanı Fikri Barkan, “1600 üretici adına bu örnek projenin hayata geçmesini sağlayan bütün kurum ve kuruluşlara şükran borçluyuz” açıklamasını yapıyor. Fikri Barkan, “Bölge arıcılığında açılacak bu yeni çığır tüm ülkeye yayılacak; daha bilgili üretim sonucu zaten kaliteli olan ürünlerimiz daha da beğenilir olacak” diyor. Toplam 156 bin lira maliyeti olan tesisin Mayıs 2012’de hizmete girmesi planlanıyor. Söz konusu rakamın yüzde 90’ı İZKA, yüzde 10’luk kısmı ise Ege Orman Vakfı’nca finanse edilecek.
Paylaş