Dünyada gelecek tarım ve gıdada

Dünyada yeni zenginlerin tarım ve tarımsal sanayilerden çıkacağına inanan Sökeli Altınöz Tarım Makinaları Genel Müdürü Ziya Altınöz, sektörün stratejik önemine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

BUNDAN 60 yıl, hatta biraz daha geriye gidelim.. O günlerin ekonomik şartları içerisinde tarım makinaları ve traktör imalatı yok. Sadece yurtdışından gelen makinaların montajı ve traktörlerin tamiri yapılabiliyor. Ama tarımsal potansiyel de çok büyük. Aydınlı girişimci Metin Altınöz sektördeki fırsatları görüyor ve Söke ilçesinde Altınöz Tarım Makinaları Ltd. Şti.’ni kuruyor. 1950’li yıllar Türkiye’de tarım sektörünün hızla büyüdüğü bir dönem. 60’lı yılların başına gelindiğinde ise artık ufak tefek tarımsal makina imalatına başlanıyor. Aradan geçen 50 yılı Metin Altınöz’ün oğlu tarım makinaları yüksek mühendisi Ziya Altınöz değerlendiriyor..

Yenilikleri izledi 

Aynı zamanda firmanın genel müdürlüğünü de yapan Ziya Altınöz, “son 50 yılda birçok sanayi dalında olduğu gibi tarım makinaları da önemli bir gelişme gösterdi” diyor. Firma olarak hep yenilikçi bir tutumla değişen ekonomik şartlara en iyi biçimde uyum sağlamaya çalıştıklarını söylüyor Ziya Altınöz.. Nitekim Türkiye’de ilk defa çift diskli gübre serpme makinasını Altınöz imal ediyor.

Haberin Devamı

Tarım makinaları rekabetin yoğun olduğu sektörlerden biri. Dolayısıyla yenilikçi bakışın yanısıra AR-GE, yani araştırma ve geliştirmeye özel bir önem vermek gerekiyor. Ziya Altınöz, “Bu alanda çok duyarlıyız” diyor. İşletmede halen 35 personel ile imalat ve AR-GE birimlerinde 4 mühendis çalışıyor. Buna bağlı olarak firma son yıllarda daha çok özgün tasarımlara yönelmiş durumda. Özellikle direkt anıza ekim tekniği ve frezeli çapa makinasının Türkiye’de yaygınlaştırılması için çaba harcıyor. Bu arada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Aydın Sanayi Odası’nın 2010 yılı anketinde “Sanayi Dalında AR-GE Birinciliği” kazanmış olmalarından da gururla bahsediyor Altınöz.

200 FARKLI MOODEL 

Sökeli firma 200 farklı modelde tarım makinaları imalatı yapıyor. 15 ülkeye ihracatı var. Altınöz, ısrarla AR-GE diyor. TÜBİTAK tarafından Mayıs ayında kabul gören AR-GE proje dosyasına ek olarak , Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) AR-GE makina tasarım projesinin desteklerinden faydalanarak yeni bir yatırım yapacaklarını söylüyor. Altınöz, söz konusu yatırımla hem bölge istihdamını, hem de tarımsal mekanizasyonu destekleyici yeni ürünleri tarımın hizmetine sunmak istediklerinin altını çiziyor.

2011 HEDEFİ  

Haberin Devamı

Özellikle müşteri memnuniyeti odaklı ve sıfır hata ile imal edilen makina yapımına odaklanan Altınöz’ün satış sonrası hizmetler konusunda da memnuniyetin artırılması çabaları devam edecek. Ziya Altınöz, dünyada yeni zenginlerin tarım ve tarımsal sanayilerden çıkacağı inancında. “Türkiye’nin bu alanda taşıdığı büyük potansiyeli
yeni girişimcilerin iyi değerlendirmesi gerekir” diyor.

SEKTÖR ÇOK ÖNEMLİ

Altınöz, tarım ve gıda sektörünü son derece stratejik önemde görüyor. Önümüzdeki 50 yılda dünyada oluşabilecek açlık ve kıtlık tehlikesine özellikle dikkat çekiyor. “Öyleyse simdiden enerji tasarrufu sağlayan, erkenciliği ön plana cıkararak ülkemiz gibi iklim koşullarının son derece uygun olduğu direkt ekim tekniği ile bir yılda iki ürün yetiştirebilme imkanlarının yaygınlaştırılması gerekir” diyor. “Bu çerçevede tarımsal süreklilik, ürün planlaması ve bölgesel destek politikalarının geliştirilmesi şart” diye konuşuyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları