Paylaş
AYDIN Arı Yetiştiricileri Birliği (AYB) Başkanı Zeki Altın, “İlimiz arı ve arı ürünleri açısından çok uygun bir bölge” diyor. Birliğin şu günlerde en önem verdiği çalışma, sürekli eğitim ve verimliliği artırma çabaları. Hatırlanırsa, geçen yazımda bal üretimi açısından dünyada ikinci sırada olan Türkiye’de kovan başına ortalama verimin 17 kilogram olduğunu belirtmiştim. İşte sektörün bütün çabası söz konusu rakamı yukarı çekmek. Bu gerçekleştiği takdirde üreticinin eline daha fazla para geçecek. Tabii maliyetler de nispi olarak düşmüş olacak. Zeki Altın, ayrıca kamuoyundaki algıların farkında. Kaliteli ve güvenli arı ürünleri sunmayı temel amaç gördüklerini söylüyor.
Aydın AYB’nin 1500 üyesi, 200 bin dolayında da kovan mevcudu var. Ancak fiilen arı yetiştiriciliği yaptığı halde AYB üyesi olmamış çok sayıda üretici söz konusu. Altın, bu durumda olanları üye olmaya davet ediyor.
Aydın hayıt balı
Başkan Altın, il genelinde yöresel bal türlerinin üretimi, tanıtımı ve değer fiyatından piyasada yer bulabilmesi için uğraştıklarını vurguluyor. Nitekim yörede çok bilinen bir bal çeşidi olan ‘Aydın Hayıt Balı’nın tescili için Adnan Menderes Üniversitesi’ne başvurularını yapmışlar. Altın, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca başlatılan ‘Bal Ormanı’ projesini çok önemsiyor. Yöreye özgü bitkilerin korunması ve yeni bal bitkilerinin yetiştirilmesi açısından söz konusu projenin büyük katkı yapacağını ifade ediyor.
Beklentiler
Birliğin beklentilerine gelince; öncelikle arı konaklama yerlerinin artırılması, seçilen yerlerde kapasiteye uygun konaklama yapılması, tarımda kullanılan ilaçlardan arıya zarar vermeyenlerin tercih edilmesi ve kovan başına verilen desteklerin çeşitlendirilerek artırılması ilk sayılanlar.
· DESTEK YETERSİZ
Sadece Ege’nin değil Türkiye’nin önde gelen tarımsal sanayi bölgelerinden Balıkesir’de de arıcılık istenen düzeyde değil. Aslında potansiyel gerçekten çok büyük. Bu yüzden mevcut rakamlar sektör temsilcilerini tatmin etmiyor. Balıkesir AYB, 2003’te kurulmuş, üye sayısı ise 1230. Birlik Başkanı Mustafa Yazıcı, günübirlik uygulamaların değil, uzun vadeli planlamanın arıcılığın geleceğini güçlendireceğini söylüyor. Öncelikle kovan başına ödenen 7 liralık desteğin mutlaka artırılmasını talep ediyor.
· PAZARLAMA SORUNU
Bütün AYB başkanları gibi Mustafa Yazıcı da, binbir zahmetle üretilen balın ucuza alınıp, pahalıya satıldığına dikkat çekiyor. “Ürünümüzün değer fiyatı ile pazarlanması bizim çok önemli” diyor.
· NAKİL BELGESİ
Arı nakil belgelerinin biraz daha kolay hala getirilmesi ve tasarı halinde bulunan vize uygulamasının da bir an önce hayata geçirilmesinin üreticiyi rahatlatacağını anlatan Yazıcı, ormanlarda arı koyma yollarının açılmasını istiyor. Ben de bu vesile ile yine hatırlatayım; arı yetiştiriciliği ve arı yan ürünleri üretimi kırsal kalkınmada stratejik rol oynayan bir ekonomik faaliyettir. Desteklenmesi gerekir.
Paylaş