İrem Kalkavan

Bebeklerde egzersiz, zihinsel ve bedensel gelişime katkı sağlıyor

12 Mart 2020
En değerli varlıklarımız, çocuklarımızın da spora en az bizim kadar hatta bizden daha fazla ihtiyaçları var. Bu fiziksel aktivite, sadece çocuklarımızın kendi ayaklarının üstüne bastığı zamandan itibaren değil; zihinsel ve bedensel gelişimlerinin en önemli evresinde, yani ilk bir yaş döneminde de çok büyük önem taşır.

3-6 ay ve 6-9 ay bebeklerde yapılan bebek jimnastiğiyle, bebeğin hem bedensel hem de zihinsel gelişimini olumlu yönde etkiler. Özellikle bu dönemde bebeklerin hareketleri kısıtlıdır ve çevresiyle olan ilişkileri de oldukça sınırlıdır. Bu tür bir fiziksel çalışma bebeklerin kendi bedenleri hakkında farkındalık sahibi olmalarını da sağlamaktadır.

3-6 ay arasında yapılan egzersizler, bebeğin kapalı olan el ve ayaklarının küçük masajlar yardımıyla açılmasını ve kas gelişiminin daha hızlı olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda bu dönemde yapılan egzersizler, bebeklerin sırt üstünden yüz üstüne dönme yeteneklerini artırarak vücutlarının kuvvetlenmesine yardımcı olmaktadır. Boyun kaslarının gelişimi, bacak ve kol kaslarının uzaması ve yük taşıyabilir hale gelmesi bu dönemin en büyük özelliklerindendir. Yapılan egzersizlerle bunlar desteklenmekte ve bir sonraki gelişim dönemine bebeği hazırlamaktadır.

- Alınan kalsiyumun (anne sütü ya da hazır mama) kemiklerin her hücresine doğru oranda ulaşmasına,
- Bebeğin kas ve iskelet sisteminin gelişimine,
- Bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimine,
- Bebeğin dayanıklı olmasına, sakatlanma riskinin azalmasına,
- İleri dönemlerde ortaya çıkacak duruş bozukluklarının engellenmesine,

Yazının Devamını Oku

Bebeğe dokunmanın mucizesi…

28 Şubat 2020
Yaşamın ilk yılı bebeğin ruhsal gelişimi açısından oldukça önemlidir. Temel güven duygusunun oluştuğu bu dönemdeki anne ve bebek ilişkisi, son yıllarda pek çok araştırmaya konu olmuştur.

Doğum sonrası anne-bebek arasındaki bağlılık ve bakım, bebeğin yaşamını fiziksel, ruhsal ve duygusal olarak sağlıklı sürdürmesinde oldukça önemlidir. Bu nedenle bağlanma bebeğin psikolojik gelişimi ve dış dünya ile kurduğu ilişki açısından, temel süreçlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Anne ve babalar bebekle etkileşime girmek için çeşitli yollar kullanır. Bebek ile etkileşimi sağlama ve geliştirmede etkin bir yöntem olan dokunma, anne bebek arasındaki bağlanmayı etkiler.

Bebeğe dokunmaktan, okşamaktan ya da göz-göze temastan kaçınma, bebeği ile olumlu ve uyaran verici şekilde konuşmama, bebeği az veya çok besleme, emzirmekten kaçınma, bebeğe sözlü veya sözsüz olumsuz davranışlarda bulunma, anne-bebek bağlanmasını olumsuz yönde etkileyen maternal davranışlardandır.

Anne bebek bağlanmasının geliştirilmesinde dokunma ve göz teması kurmanın en kolay ve en doğal yollarından biri masajdır.

Dokunma ve masaj, bebeğin vücut temasını sürdürerek bebekte güven duygusunu güçlendirmenin ve annenin bağlanma davranışını geliştirmenin yanı sıra emzirme başarısını da destekler. Başarılı bir emzirme süreci, yeni doğanın fiziksel büyüme gelişmesini ve sağlığını olumlu yönde etkiler. Literatür incelemesinde; depresyonlu anneler, adolesan anneler ve prematüre bebeği olan annelerde, masajın anne bebek bağlanmasına ve emzirmeye etkilerini gösteren çeşitli çalışmalara rastlanmıştır. Sağlıklı bebeklere uygulanan masajın anne bebek bağlanmasına ve emzirmeye etkisini gösteren çalışmalar oldukça fazladır.

Bu sebeple oksitosin yani annede süt yapmaya yarayan hormonun artması ve bol süt olması için fazlaca bebeğinize dokunun sevgili anneler... Erken doğum yapan anneler kucağına bebeklerini alamadıklarında kendilerini haliyle kötü hissediyorlar fakat bu süreçten hemen sonra masaj hem bebeğinize iletişim yolunuz olacaktır hem de sizin sütünüzü artıran en önemli faktördür.

Araştırmalar gösteriyor ki, bebekleri ile daha fazla zaman geçiren, dokunsal teması olan ve masaj uygulayan annelerin emzirme yeteneklerinin arttığı ve bebeklerini daha uzun süre emzirdikleri tespit edilmiştir.

Bebek masajı ile yapılan diğer çalışmalar; masajın anne bebek iletişimini güçlendirme, bebeğin seratonin düzeyini artırma, stres hormon düzeylerini azaltma, bebeğin uykusunu düzenleme, motor gelişimini ve koordinasyonu artırma, fiziksel büyümesini destekleme, bebeğin daha az hastalanmasını ve daha az tıbbi yardıma gereksinim duymasını sağlama gibi pek çok yararı olduğunu ortaya koymuştur.

Yazının Devamını Oku

Hastayken bebeğinize iyi gelecek masaj önerileri

19 Şubat 2020
Bebeğiniz her bebek gibi kış aylarında üşütebilir. Burun tıkanıklığı, sinüslerin dolması derken bebeğiniz rahat nefes alamayabilir. Soğuk algınlıklarında vücuttaki kan akışını hızlandırmak önemlidir. Bu sebeple bebeğinize masaj yaparak soğuk algınlığını en aza indirmesinde ona yardımcı olabilirsiniz.

Yüz masajı

- Elinize bir miktar bebek masaj yağı ya da losyonu alarak hafifçe bebeğinizin yüzüne sürün.

- Bebeklerde yüz masajına başlarken parmaklarınızı bebeğinizin alının ortasına ve şakaklarına koyup hafifçe yanaklarına doğru masaj yapabilirsiniz.

- Başparmaklarınızla da bebeğinizin göz kapaklarından şakaklarına doğru oval hareketlerle parmaklarınızı kaydırarak bebeğinize masaj yapabilirsiniz.

- Bebeklerin burnu çok hassastır, özellikle ilk aylar yumuşaktır. Bu nedenle de dikkatli olmanız gerekir. Başparmağınızı burnunun yanlarından bebeğinizin yanaklarına doğru hafif bir şekilde bastırarak ovabilir, çeneden kulak arkalarına doğru hafif hareketlerle bebeğinizin yüz masajını sonlandırabilirsiniz.

- Yüz masajı sırasında son derece yavaş ve yumuşak davranmanız gerekir.

Sırt masajı

Bebeğinizin sırtına masaj yaparak da rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Sırt masajını uygulamak için her iki elinizi sırtın üzerine yerleştirin. Boyundan kalçaya doğru, ellerinizi hafifçe kaydırarak bebeğinizin sırtını sıvazlayın. Uykudan önce yapılacak bu masaj, bebeğinizin daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olur. Bebek yüz üstü yatırılarak yapıldığı için güvenliğinden emin olun. Bebeğinizin başının sol veya sağ tarafa dönük olması gerektiğini unutmayın.

Yazının Devamını Oku

Bebeğinizin çok seveceği küçük oyun aktiviteleri

11 Şubat 2020
Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için masaj çok önemlidir. Anne karnında dokunmanın gücünü hisseden bebeğiniz, bebek masajıyla birlikte zihinsel ve fiziksel anlamda da gelişim gösterecektir. Masaj, bebeklerin özellikle dış dünya ile kuvvetli bağlar kurmasına yardımcı bir aktivitedir. Peki 6 ayı doldurmuş olan bebeğinizle birlikte nasıl eğlenceli bir aktivite yapabilirsiniz?

MASAJ TOPU DENEMELERİ

Bebeğinizin pürüzsüz cildine dokunarak ona masaj yapmak biz ebeveynler için harika bir duygu. Masaj yapılırken çıkardığı sesler onun ne kadar keyif aldığının bir göstergesi ve oyun aktivitesinin belki de ilk belirtileri.

    Ona yumuşak bir top alarak masaj sırasında hem top ile oynamasını hem de masaj olmasına yardımcı olabilirsiniz.Böylelikle motor becerilerinin gelişmesine yardımcı bir aktivite oluşturmuş olursunuz.Topu ilk bebeğinize verdiğinizde biraz top ile vakit geçirmesini bekleyin, ardından topa alışan bebeğiniz vücudunada değmesine izin verecektir.Topu masaj yaptığınız bölgelere hafifçe dokundurarak o bölgenin adını bebeğinize söyleyeniz. Bu egzersizi tekrarlayarak yapın ve sonunda topu oynaması için bebeğinize verin.

BACAK MASAJI MUCİZESİ

    Bebeğinize yaptığınız bacak masajı bebekler için en eğlenceli masajlardan biridir. Bebeğinizin iki bacağını kavrayarak yaptığınız hareketler onun çok hoşuna gidecektir.Siz de bu masajı oyuna dönüştürmek için onun sevdiği bir şarkı ile masaja eşlik edin, bacaklarını kalçadan yukarı doğru kaldırıp indirin.Gaz masajı yapar gibi bacaklarını karnına doğru itin ve şarkı söylemeye devam edin.Ayaklarıyla tıpkı bir bisiklette ki gibi pedal çevirterek eğlencenin doruklarına çıkabilirsiniz.Bu masaj bebeğiniz uzuvlarını iyice analiz etmesine ve gaz problemi varsa çıkarmasına yardımcı olacak ve bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır. Eğlenmenizde cabası.

Keyifli ve sağlıklı dakikalar…

Bebeğinizin pürüzsüz cildine dokunarak ona masaj yapmak biz ebeveynler için harika bir duygu. Masaj yapılırken çıkardığı sesler onun ne kadar keyif aldığının bir göstergesi ve oyun aktivitesinin belki de ilk belirtileri.

Keyifli ve sağlıklı dakikalar…

Yazının Devamını Oku

Prematüre bebeklerde masaj mucizesi

5 Şubat 2020
Anne karnında 37. haftayı tamamlamadan doğmuş olan bebekler prematüre sınıfına girmektedir. Prematüre bebek bakımı hassasiyetle takip edilmesi gereken bir konudur. Bu sebeple dış dünyaya adapte olmaya çalışan miniğinize ona kuvvet katacak masaj ile başlayabilirsiniz. Prematüre bebek yeni dünyasına alışmaya çalışırken siz de onun hayatını kolaylaştırabilir, adaptasyon sürecini hızlı ve sağlıklı atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.

Prematüre bebeklerin bakımı, normal bebek bakımından biraz daha zordur. Onun uyku düzeni, beslenmesi, cilt bakımı çok daha ayrıntılı ve hassas olması gerekir. Doktorundan onay alınmadan vücuduna pek fazla şey süremezsiniz. Bu yüzden kullanacağınız bebek masaj yağının doktorundan onaylı, tamamen doğal ve parfümsüz olması gereklidir.

Bebeğinizin bu dönemi kuvvetli bir şekilde geçirmesi için doktorunuzdan aldığınız onay ile bebeğinizin belli noktalarına dokunarak ona masaj mucizesi ile destek olmalısınız. Prematüre bebeğin gelişi için ona masaj yapmak onu çok rahatlatacak ve stresini azaltacaktır. Annesi ile kuvvetli bağlar kurmasına yardımcı olacaktır.

37. haftadan önce doğan bebeğinize yaptığınız masaj hareketleri, aktif olarak eklemlerini çalıştırdığınız için bebeğinizin kemik gelişimine oldukça fayda sağlar. Bu yüzden masaj onun gelişimi açısından önemlidir. İstediğiniz zaman onu kucağınıza alamasanız bile bu şekilde iletişim kurabilir ve aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz sevgili anneler. Ama bunu uygularken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

Yazının Devamını Oku

Bebeğinizin sağlığı için spa ve bebek masajı

27 Ocak 2020
Avrupa ve Amerika’ da yaygın olarak yapılan, bebeklerin kan dolaşımını hızlandıran ve tüm motor becerilerine güç katan bir uygulama olan bebek SPA'sı ve hidroterapi nedir? Yararları nelerdir? Bebek SPA'sına kış aylarında ne sıklıkla gidilmeli?

Hidroterapi; bebekler için özel üretilen jakuzilerde belli ısıdaki sıcaklıkta, boyun simidi ile birlikte bebeklerin ilk su ile tanışması ve havuz deneyimine deniyor. Jakuzilerdeki hava kabarcıkları sayesinde bebeğin istemsizce el ayak oynatması bebeğin koordinasyonunu ve motor becerilerini kuvvetlendirmiş oluyor. Bebeğin göğüs kafesine değen hava kabarcıkları sayesinde bebeğinizin oksijen kapasitesi artmış oluyor. Bebekler bu uygulama ile sudan korkmuyor ve yüzmeyi çok küçük yaşlarda ebeveynlerinin katkılarıyla sevmiş oluyor.

Bebeğini düzenli olarak mesaj ve SPA'ya götüren her ebeveyn özellikle gaz ve kolik sancılarına iyi geldiğini fark ediyor. Bebeklerin rahatlaması anneyi de belli ölçüde rahatlatmış oluyor. Genellikle haftada bir öneriliyor.

Peki bebek SPA merkezlerinde yapılan bebek masajının faydaları nelerdir?

Bebek masajının tekniği değişmiyor elbette fakat burada su ile buluşan belli sıcaklıkta keyifli vakit geçiren bebek kendine masaj yapılmasına çok kolay bir şekilde izin veriyor. Jakuziden çıkan bebeğin kan akışı hızlandığı için belli noktalara doğru şekilde uygulanan masaj bebeğinizin her ihtiyacına cevap veriyor.

Uzman bebek masajı terapistleri eşliğinde yapılan bebek masajı düzenli yapıldığı zaman bebeğinizin sağlıklı gelişimine olanak sağlıyor. Hidroterapinin faydalarını göre bebeğiniz SPA merkezinde masaj olurken hem sosyalleşmiş oluyor hem de siz bebek masajına dair farklı teknikler öğrenmiş oluyorsunuz. Ebeveynlerin de SPA merkezinde sosyalleşmesi hem yeni doğum yapmış anne için hem de dış dünyaya alışmaya çalışan bebek için çok güzel bir aktivite. Bebeğinizin sosyalleşmesine, havuz deneyimi yaşamasına ve akranlarıyla küçük yaşlarda tanışmasına olanak sağlamış oluyorsunuz.

Aslında bebeğinizin gaz ve kolik ağrılarına bağlı olarak haftada bir götürebileceğiniz merkezler buralar. Ama kış ayı diye bebeği eve hapsetmek doğru bir tutum değil. Çünkü jakuzide zaman geçiren bebeğiniz kafası ve yüzü ıslanmadığı için soğuk algınlığı riski en aza inmiş oluyor. Bebek masajı olan bebeğiniz zaman geçirdiği için ıslanan bölgeleri kururmuş ve merkezlerden çıkana kadar bir hayli keyifli dakikalar geçirmiş oluyorsunuz. Bebekler genelde banyo yaptıkları zamanda dahi yaz olsun kış olsun üşütmezler. Soğuk algınlığı dediğimiz şey bebeğin dışarda bulunduğu süre zarfında ne tarz giyindiğiyle alakalıdır. Bu sebeple aslında bebekleri yaz ya da kış demeden her gün en az 10 dakika hava aldırmalıyız.

Yazının Devamını Oku

Bebeğinizin sağlığı için 3 masaj önerisi

20 Ocak 2020
Kış aylarında bebeklerde bizler gibi bazı üst solunum ya da gaz ağrıları, öksürük, balgam gibi şikayetler yaşarlar. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bebeğinize dokunmanın gücü ile yapacağınız doğru teknikteki masaj onun rahatlamasına yardımcı olacaktır.

BEBEĞİMİN BALGAMINI ÇIKARMASINA NASIL YARDIMCI OLACAĞIM?

Masajın bağışıklık ve sindirim sistemine olan pozitif yanıtları sayesinde bebeklerde balgamı en aza indirecek bir öneri. Küçük bebeğiniz de siz de hırıltı ve balgamdan şikayetçi iseniz bu teknik tam size göre.

    Bebeğinizi yumuşak bir zemine ya da dizinizin üzerine yüz üstü duracak şekilde yatırınız.İki avucunuzu bükerek bir kavis oluşturun ve eliniz üçgen gibi bir şekil alsın.Bebeğinizin bel bölgesinden başlayarak, kollarının hizasına kadar yavaş bir şekilde avuç içleri değmeyecek şekilde bebeğinize yavaş yavaş dokununuz.Elleriniz bir senkronizasyon oluştursun.Bir el öne doğru giderken diğer elde öndekini takip etmeliBasınız ise canını acıtmayacak sertlikte ve orta hızlı şekilde vurmalısınız.Bu uygulamayı günde 3 kere bebeğinize uygulayabilirsiniz. Bebeğiniz ne tam aç ne de çok tok olmalı.

Gaz çıkarmaya yarayan mucize...

Sanırım annelerin bana çok sorduğu sorulardan biridir gaz masajı. Bir annenin bebek bakımında en çok zorlandığı konulardandır. Bebeğinize ne yaparsanız yapın, hangi gaz damlasını verirseniz verin bir türlü çıkmaz bazen o gaz. Bebek masajının en etkili tekniklerinden biri de gaz masajı ve kolik sancılarını en aza indiren bu masaj tekniğidir.

Bebeğinizin her gün gazı olduğunu ve çıkaramadığını görmek biz anneleri çok üzüyor. İşte bu bebek masajı tekniği tam bebeğinize göre. Öncelikle işe karın bölgesine masaj yaparak başlamalısınız.

BEBEĞİME GAZ MESAJINI NASIL UYGULARIM?

Bu masajda bebeğin sakinlik durumu çok önemlidir, keyifli olması ve çok tok olmaması gerekir. Bebeğinizin masaj yaptırmak isteyeceği bir zaman dilimi belirlemelisiniz. Örneğin sabah uykusundan kalktığı zaman en ideal zamanlardan birisidir. Bebeğinizi sırt üstü gelecek şekilde düz bir zemine yatırarak;

    Hangi elinizi kullanıyorsanız o el ile göbek deliğinin bir parmak üzerinden işaret ve orta parmağınızla saat yönünde daireler çizerek başlayabilirsiniz.Daha sonra saat yönünde daireleri tam saat başlarında parmağınızı o yönde durdurarak devam edin. Yani göbek deliğinden başladınız saat 9’da durun, ovmaya devam edin. Saat 12’ de durun.Devam edin saat 15’te durun, derken bir tam günü bitirin. Bu masajı gazının çok olduğu dönemde her gün tekrarlayabilirsiniz.

Enerji akışını arttıran masaj

    Bebekler her sabah uyanında güne istediği gibi başlayamıyor bazen. Örneğin diş ağrısı, akşam çok uyandığı için halsizlik, Yenidoğan döneminde ise dış dünyaya adaptasyon ya da büyüme ağrıları gibi...Anneler olarak bu duruma bebeği doyurarak ve pış pışlayarak bir yere kadar gidebiliyoruz bazen. Bazen de annelerin de pili bitiyor.Bebeğimizin gelişim sürecinde ona en büyük desteği, ona masaj yaparak sağlayabilirsiniz. Gün içinde yapılan masajın bebeğin büyümesinde ki ağrılara, fizyolojik ve motor becerilerine iyi geldiği uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır. O halde bebeğinizin enerjisine kavuşması için çok pratik bir tekniği anlatmak istiyorum.Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve işe ayaklardan başlayın. Parmak ucuna yapılan bebek masajı bebeklere en çok kan akışını sağlayan bölgedir.Bebeğinizin küçük parmaklarını kendinize doğru her parmağı elleyecek şekilde çekin. Ayaklarla devam edin, ayağın iç kısmı Çin tıbbına göre iç organları temsil etmektedir. Bebeğinizin ayağının iç kısmına yumuşak bir dokunuşla ileri geri ovma hareketini 3-4 kez tekrarlayabilirsiniz.

Masajın bağışıklık ve sindirim sistemine olan pozitif yanıtları sayesinde bebeklerde balgamı en aza indirecek bir öneri. Küçük bebeğiniz de siz de hırıltı ve balgamdan şikayetçi iseniz bu teknik tam size göre.


Gaz çıkarmaya yarayan mucize...

Sanırım annelerin bana çok sorduğu sorulardan biridir gaz masajı. Bir annenin bebek bakımında en çok zorlandığı konulardandır. Bebeğinize ne yaparsanız yapın, hangi gaz damlasını verirseniz verin bir türlü çıkmaz bazen o gaz. Bebek masajının en etkili tekniklerinden biri de gaz masajı ve kolik sancılarını en aza indiren bu masaj tekniğidir.

Bebeğinizin her gün gazı olduğunu ve çıkaramadığını görmek biz anneleri çok üzüyor. İşte bu bebek masajı tekniği tam bebeğinize göre. Öncelikle işe karın bölgesine masaj yaparak başlamalısınız.

Bu masajda bebeğin sakinlik durumu çok önemlidir, keyifli olması ve çok tok olmaması gerekir. Bebeğinizin masaj yaptırmak isteyeceği bir zaman dilimi belirlemelisiniz. Örneğin sabah uykusundan kalktığı zaman en ideal zamanlardan birisidir. Bebeğinizi sırt üstü gelecek şekilde düz bir zemine yatırarak;

Yazının Devamını Oku

Bebeğime masaj yaparken nelere dikkat etmeliyim?

13 Ocak 2020
Bebek masajı anne ve bebek arasındaki bağı kuvvetlendirdiği için uzmanların en çok önerdiği şeylerden biridir. Annenin bebeğine bağlanmasını büyük ölçüde dokunarak hisseden bebek, ona gülücüklerle tepki verir. Sağlıklı bir bebek aslında düzenli olarak ne kadar çok masaj olursa bir o kadar vücudunda ki kan akışı hızlanacak ve büyümesine yardımcı olacaktır. Dokunmanın bebeklerin beş duyu organı için ne kadar önemli olduğunu bilmeliyiz.

PEKİ AMA BEBEĞİME MASAJ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM? 

Bunu birçok anne merak ediyordur. Bebeğinize masaj yaparken bası nasıl olmalıdır? Ne sıklıkta masaj yapılmalıdır? Gibi sorular her anne adayının ve annenin bebek masajıyla alakalı bilmesi gereken şeyler arasında yer alır. Bebek masajında dikkat etmemiz gereken şeylerin başında oda sıcaklığı gelir. Masaja hazırlıkta en önemli faktörlerden biri bebeğinize masaj yaptığınız odadır. Odanın daha önceden havalandırılmış olmasına dikkat etmek gerekir. Havasız bir ortamda bebeğiniz de huzursuz olacaktır. Termometrenizin oda ısısını 22-23 derece gösterdiğine dikkat etmenizde fayda vardır.

BEBEĞİNİZİN RAHATLAMASI İÇİN LOŞ IŞIK

Bebekler sesli ve çok aydınlık, parlak ışıkların olduğu ortamlarda belli bir şeye odaklanamazlar. Yeni doğdukları zamandan itibaren algıları açık olan bebeğiniz siz ona masaj yaparken odaklanması zor olabilir. Masaj esnasında sabit ya da hareketsiz durmaya bilir. Masajı güzel ve işlevsel yapabilmeniz için bebeğinizin de gevşemesine yardımcı olmanız gerekecektir. Bunun için bulunduğunuz ortamın çok aydınlık olmamasını tercih etmelisiniz. Bebeğinizin odağını yakalamak için loş ışık ya da az ışık alan bir yeri seçin. Hem bebeğinizin dikkati sizde olur hem de dış dünyayı tanımaya çalışan miniğiniz için huzurlu bir ortam yaratmış olursunuz.

Bebek masajını, yerde sert bir zeminin üzerine kendi örtüsünü sererek ya da alt değiştirme ünitesinde uygulayabilirsiniz. Böylelikle siz de yorulmamış ve emniyetli bir biçimde bebeğinize masaj yapıyor olursunuz.

MASAJ YAPARKEN BEBEĞİME NE ÖLÇÜDE BASI YAPMAM GEREKİYOR?

Bebek masajı yaparken önceliğimiz bebek olduğu için her zaman hassas olmamız gerekir. Masajın bebeğinizde faydasını görmek istiyorsanız önemli olan nokta bebeğinizin verdiği tepkiyi kontrol etmektir. Fazla yapılan basılarda istemsiz olarak cilt kızarmaları ya da daha farklı sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Siz eğer bu konuda kendinize güvensizseniz kesinlikle bir uzmandan bilgi ve eğitim almakta yarar var. Eğer masajı siz değil bir masaj terapisti yapıyorsa bebeğinizin sizi görebileceği bir yerde durmanız gerekir ki sizi gören bebeğiniz onun yanında olduğunuzu bilsin. Uzman ellerden yapılan masajlarda ebeveynler terapistlerin yaptıklarını uygulama yerinde öğrenme ve pratik yapma şansı bulmaktadırlar. Böylelikle bebeğinizle baş başa kaldığınızda doğru bası noktalarına bilinçli bir şekilde masaj yapabilesiniz. 

Bunu birçok anne merak ediyordur. Bebeğinize masaj yaparken bası nasıl olmalıdır? Ne sıklıkta masaj yapılmalıdır? Gibi sorular her anne adayının ve annenin bebek masajıyla alakalı bilmesi gereken şeyler arasında yer alır. Bebek masajında dikkat etmemiz gereken şeylerin başında oda sıcaklığı gelir. Masaja hazırlıkta en önemli faktörlerden biri bebeğinize masaj yaptığınız odadır. Odanın daha önceden havalandırılmış olmasına dikkat etmek gerekir. Havasız bir ortamda bebeğiniz de huzursuz olacaktır. Termometrenizin oda ısısını 22-23 derece gösterdiğine dikkat etmenizde fayda vardır.

Bebekler sesli ve çok aydınlık, parlak ışıkların olduğu ortamlarda belli bir şeye odaklanamazlar. Yeni doğdukları zamandan itibaren algıları açık olan bebeğiniz siz ona masaj yaparken odaklanması zor olabilir. Masaj esnasında sabit ya da hareketsiz durmaya bilir. Masajı güzel ve işlevsel yapabilmeniz için bebeğinizin de gevşemesine yardımcı olmanız gerekecektir. Bunun için bulunduğunuz ortamın çok aydınlık olmamasını tercih etmelisiniz. Bebeğinizin odağını yakalamak için loş ışık ya da az ışık alan bir yeri seçin. Hem bebeğinizin dikkati sizde olur hem de dış dünyayı tanımaya çalışan miniğiniz için huzurlu bir ortam yaratmış olursunuz.

Bebek masajını, yerde sert bir zeminin üzerine kendi örtüsünü sererek ya da alt değiştirme ünitesinde uygulayabilirsiniz. Böylelikle siz de yorulmamış ve emniyetli bir biçimde bebeğinize masaj yapıyor olursunuz.

Bebek masajı yaparken önceliğimiz bebek olduğu için her zaman hassas olmamız gerekir. Masajın bebeğinizde faydasını görmek istiyorsanız önemli olan nokta bebeğinizin verdiği tepkiyi kontrol etmektir. Fazla yapılan basılarda istemsiz olarak cilt kızarmaları ya da daha farklı sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Siz eğer bu konuda kendinize güvensizseniz kesinlikle bir uzmandan bilgi ve eğitim almakta yarar var. Eğer masajı siz değil bir masaj terapisti yapıyorsa bebeğinizin sizi görebileceği bir yerde durmanız gerekir ki sizi gören bebeğiniz onun yanında olduğunuzu bilsin. Uzman ellerden yapılan masajlarda ebeveynler terapistlerin yaptıklarını uygulama yerinde öğrenme ve pratik yapma şansı bulmaktadırlar. Böylelikle bebeğinizle baş başa kaldığınızda doğru bası noktalarına bilinçli bir şekilde masaj yapabilesiniz. 

Yazının Devamını Oku