Paylaş
Mardin Artuklu Üniversitesi’ndeyiz. Sahnede ülkemizin önde gelen orkestra şeflerinden Rengim Gökmen ve Etisan Holding Oda Orkestrası. Ünlü maestro müzik nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır sorusundan başlayıp bütün bu sorulara cevap veriyor. Anılarıyla renklendirerek verdiği bilgileri orkestranın seslendirdiği eserlerle de örneklendiriyor.
Çarşamba akşamı Mardin Artuklu Üniversitesi’nin akademik yıl açılışı, Etisan Holding’in Şef Rengim Gökmen’in öncülüğünde hayata geçirdiği ‘Klasik Müzik 101’ projesiyle yapıldı.
Konserde, Brahms’dan Mozart’a uzanan muhteşem bir repertuar ve Türk bestecilerin eserlerini de içeren bir programla gençlere ve Mardinli sanatseverlere farklı bir müzik yolculuğu sunuldu.
Salondaki öğrencilerin sorularıyla da katıldıkları gece hem bir konser hem de bir ders oldu.
HEDEF 40 ÜNİVERSİTE
Türkiye’de 30’u aşkın üniversitede teknoloji tabanlı ödeme sistemleri hizmeti veren Etisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mert Özgün, “Klasik müziğin büyüleyici dünyasına bir kapı açmak, gençleri ve sanatseverleri bu yolculuğa çıkarmaktan çok mutluyuz” diyerek başladı o gece yaptığı konuşmasına. Öğrencilerin hayattan keyif alacakları, yaratıcılıklarını artırıp onları vizyoner yapacak bir alan olduğu için klasik müziği seçtiklerini söyledi.
Proje, Ankara Gazi Üniversitesi’nden sonra ikinci kez Mardin’de gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde Kayseri ve Bingöl’de de tekrarlanacak. Mert Özgün projeyi daha da geliştirerek 40 üniversitede öğrencilerle buluşturmak istediklerini söylüyor.
Rengim Gökmen
MÜZİKLİ EĞİTİM ANLATISI
Dünyaca ünlü Şef Rengim Gökmen, toplumların eğitiminde müziğin önemli bir rol oynadığını söyleyerek bu projenin bir konser değil, müzikli eğitim anlatısı olduğunun altını çiziyor. Müziğin hem bireysel anlamda hem de sosyal anlamda insan beynini geliştiren en önemli olgulardan biri olduğuna dikkat çeken Gökmen, “Zannediyorum bu proje ile Anadolu’nun en uzak köşelerine kadar Türkiye’nin üniversitelerini dolaştığımız zaman çok daha büyük bir etki yaratacağız ve gençlerimizle daha sıcak bir temas kurarak sanata ve kültüre yaklaşımlarında önemli adımlar atmalarına biz de yardımcı olacağız. Büyük Atatürk’ün söylediği gibi ‘Hayatta musiki lazım değildir. Çünkü hayatın kendisi musikidir” diyor.
Müzik tarihinden başlayıp, çalgılara, klasik müzik ve pop müzik ile folklor müziğinin farklarına kadar müzikle ilgili akla gelebilecek her soruya cevap veriyor.
BURADA YATIR VAR KONSER YAPAMAZSINIZ
Şef Rengim Gökmen program sırasında renkli anektodlara de yer veriyor.
Yıl 2002. Devlet Opera ve Balesi sezon açılışını Mardin’de vereceği iki konserle yapacak. Rengim Gökmen yönetimindeki Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ilk konserini 18 Eylül’de Kasımiye Medresesi’nde verecek. Konser 19 Eylül’de de Cumhuriyet Meydanı’nda tekrarlanacak.
Kasımiye Medresesi’ndeki konser öncesinde orkestrayla prova yapıyor Rengim Gökmen. Mola verdikleri sırada yanına yaklaşan Mardin’li biri merakla ne yaptıklarını sorunca “Akşama konserimiz var onun provasını yapıyoruz” diyor. Adam, “Ama burada yatır var, konser olmaz” diyor.
Akşam konser saati, orkestra ve koro yerini alıyor. Şef sahneye adımını atıp tam konsere başlıyor yağmur da onunla birlikte bastırıyor. “Tam yedi kez sahneye girip çıktım” diyor Gökmen. Sonunda da konseri iptal ediyor. Ertesi akşam Cumhuriyet Meydanı’ndakini yapabiliyorlar.
Rengim Gökmen’in Kasımiye macerası burada bitmiyor.
Aradan yıllar geçiyor yine bir konser için Mardin’e Kasımiye Medresesi’ne gidecekler. Konser mekanını görmek için bir ekip daha önceden Mardin’e gidiyor. Bindikleri taksiye Kasımiye’ye gitmek istediklerini, orada konser için keşif yapacaklarını söyleyince taksici, “Boşuna gitmeyin, daha önce de bir adam konser yapmak istedi, yedi kere denedi ama başaramadı” diyor.
Paylaş