Müzeleri penguenler gibi mi gezeceÄŸiz?

Küçük bir video-haber olarak yayımlandı üç gün önce penguenlerin müze ziyareti.

Haberin Devamı

Kansas’taki Nelson Atkins Müzesi, dünyanın bütün müzeleri gibi insanlara kapılarını kapattı ancak virüs taşıma ihtimali olmayan penguenlere kapılarını açmış.

Kansas Hayvanat Bahçesi bir video paylaşarak penguenlerin müzede küçük bir keşif gezisi yaptıklarını duyurdu. Penguenler müzede eserlerin karşısında şaşkın bir şekilde duruyor ve kimisine uzun kimisine birkaç saniyelik bakışlar atıyorlar. Videolarda, penguenlerin Caravaggio ve Monet’nin tabloları önünde vakit geçirdikleri görülüyor.

Müzeleri penguenler gibi mi gezeceğiz

Penguenlerin şaşkın şaşkın müzede dolaşmalarını izlerken onların arasında kendimi görür gibi oldum.

Düşünsenize, evden çıkmayalı iki aydan fazla bir süre geçmiş, bırakın müze gezmeyi, adım atmayı neredeyse unutmuşuz. Bilgisayar ekranından dünyanın tüm müzelerini çevrimiçi dolaşıyorum, eserler hakkında bilgi alıyorum ama fiziki olarak kanepe, yatak ve bilgisayar ekranı üçgeninde sıkışıp kalmışım.

Haberin Devamı

Herhangi bir müzeye ilk adımımı attığımda, Humboldt penguenlerini aratmayacak acemilikler yapacağıma eminim.

Ä°ZMÄ°R ATAÄžA KALKTI

BİLİYORSUNUZ, 18 Mayıs tüm dünyada ‘Uluslararası Müzeler Günü’ olarak kutlanıyor. UNESCO tarafından ve 18-24 Mayıs tarihleri arası da ‘Müzeler Haftası’ olarak ilan edilmiş durumda. Penguenleri bu kapsamda mı müzeye götürüp gezdirdiler bilmiyorum ama ben Müzeler Haftası’na özel İzmir’den iki güzel haber vereyim. İzmir yeni müze ve sanat merkezleri ile resmen atağa kalkmış durumda.

MÃœTHÄ°Åž KOLEKSÄ°YON

Müzeleri penguenler gibi mi gezeceğiz

Birincisi, müthiş bir koleksiyona sahip olan Arkas Sanat Urla. Eylül ayında kapılarını açacak. Burası bir müze değil, Arkas koleksiyonunun sergileneceği özel bir sanat mekânı. Önceden rezervasyon yapılmak kaydıyla gezilebilecek bu yeni sanat mekânı iki kattan oluşuyor. Alt katta George Braque, Maurice de Vlamick, Moise Kisling, Henri Martin, Maurice Utrillo, Henri Edmond Cross, Andre Lhote, Henri Lebasque gibi post-empresyonist ve avangart sanatçıların tabloları ile Auguste Rodin, Camille Claudel, Alfred Boucher, Aristide Maillol’a ait heykeller bulunuyor. Üst katta ise 16-17. yüzyıllar Avrupa aristokrasisine ait miğfer, zırh ve savaş silahları; 16. yüzyıla ait Sezar, Kleopatra ve Marcus Antonius’u konu alan 6 parçalık tapisserie serisi öne çıkan parçalar arasında. Binanın dış bölümünde yer alan camekânlı bölümde ise Roma imparatorlarının mermer büstleri ziyaretçileri selamlayacak.

Haberin Devamı

YIL SONU AÇILACAK

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı da İzmir’in Konak ilçesi sınırları içinde, Alsancak liman bölgesinde yer alan, daha önce Yaşar Topluluğu şirketleri ve Yaşar Üniversitesi tarafından kullanılan, ‘korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescilli eski un fabrikasını müze haline getiriyor.

Yılda 60 bin ziyaretçinin beklendiği ve toplam 6 bin metrekare alana sahip olacak müzenin restitüsyon ve restorasyon çalışmaları son hızıyla devam ediyor. Müzenin 2020 yılının sonunda tamamlanması hedefleniyor. Selçuk Yaşar Müzesi, 2 bin 600 metrekare geçici ve kalıcı sergi alanları, kütüphane, 300 metrekare atölye alanları, yönetim bölümü, idari ofisler, yaklaşık 350 kişilik konferans salonu, kafeterya ve satış birimleri ile kent yaşamına yeni bir soluk getirecek.

Haberin Devamı

Selçuk YaÅŸar Müzesi’nde YaÅŸar Koleksiyonu’na ait çaÄŸdaÅŸ Türk resimlerinin yanı sıra YaÅŸar ailesi koleksiyonundan 19. ve 20. yüzyıllara ait halı ve kilimler ile arkeolojik eserlerin daimi sergi olarak dönemlik seçkiler halinde sergilenmesi planlanıyor. Müze ayrıca modern ve güncel sanata yönelik olarak Türkiye ve dünya çapında geçici ve dönemsel sergilere ev sahipliÄŸi yapacak.Â

ZİYARETÇİ YÖNETİM PLANI HAZIRLANIYOR

MÜZELER açıldığında yeni normaller nasıl olacak?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, haziran ayının ortalarından itibaren açılması beklenen müze ve örenyerleri ile denetimindeki özel müzelerin hazırlıklarına yönelik Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyeleri doğrultusunda birtakım kurallar getiriyor.

Haberin Devamı

* Hazırlanacak ziyaretçi yönetim planı ile bakanlığın denetimindeki özel müzelerin her birinde ayrı ayrı olmak üzere ziyaretçi potansiyeli, fiziki durum, sosyal mesafe, giriş ve çıkış güzergâhları, müze ve örenyerinde ziyaretçilerin geçireceği ortalama süre, müzenin koleksiyon türü gibi faktörler dikkate alınacak.

* Müze ve örenyerlerini gezerken maske kullanma zorunluluğu getirilmesi planlanan ziyaretçiler için girişlere el dezenfektanları, hijyen paspası, maske ve eldiven atık kutuları yerleştirilecek.

* COVID-19 kapmış kişiyi belirlemek amacıyla vücut ısısını ölçen termal kameralar da müze ve örenyerlerinin girişlerinde bulundurulacak.

* Ziyaretçilerin müze ve örenyerlerine temassız girişi için de gerekli tedbirler alınacak.

Haberin Devamı

* Sosyal mesafe standartları kapsamında, ziyaretçilerin olası yoğunlaşma alanlarına ve gerekli görülen bölümlere işaretlemeler yapılacak.

* Müze ve örenyerlerindeki dinlenme alanlarında koltuk, sandalye, bank gibi oturma grupları sosyal mesafe gözetilerek yeniden düzenlenecek.

Yazarın Tüm Yazıları