Paylaş
Tekrarlı formlardan oluşan, içi boş, helezonik bir yapı olan ‘Gate of Zero’, kişinin dünyevilikten sıyrılıp öze ulaştığı sıfır noktasına işaret ediyor. Bu nokta, gündelik hayatın getirdiği endişelerin ve bireysel hırsların terk edilmesiyle tinsel bir özgürleşmeye açılan kapı. Adaya kalıcı olarak kazandırılan heykel, inziva merkezine ayak basan ziyaretçiler için geçit işlevi görüyor.
Yapıtlarında Mevlana’nın “birden bütüne felsefesi”nden yola çıktığını söylüyor. Yapıtlarında parçadan bütüne varmayı dert edinen sanatçı heykellerinde ortaya koymaya çalıştığı sorunun dünyanın başka bir yerinde, başka birinin sorunu olabileceği düşüncesine vurgu yapıyor. Hem içsel anlamda hem de üretim biçimi olarak, her bir birim elemanı birbirinin aynısı ve bir araya geldiklerinde bir bütünü oluşturuyorlar. Bodufushi Adası için özel olarak tasarladığı ‘Gate of Zero’ heykeli de sıfır noktasının ve birden bütüne anlayışının bir tezahürü.
Bir Türk sanatçının tasavvuf düşüncesinden yola çıkarak yaptığı eserinin dünyanın bir ucuna kalıcı olarak yerleştirilmesi büyük gurur.
Kent meydanlarına köfte, simit, karpuz heykeli koyan yöneticilere örnek olsun.
ONLİNE MÜZAYEDELER REKOR GETİRDİ
DÜNYANIN önde gelen müzayede evleri 2021 yılını rekor satışlarla kapattı. Sotheby’s, yaptığı açıklamada 2021’de 7.3 milyar dolarlık (95 milyar TL) sanat eseri sattığını belirtti. Bu rakamla müzayede evi 227 yıllık tarihinde rekor kırmış oldu. Sotheby’s bu yıl yaklaşık 20 müzayede ile 2020 sonuçlarını yüzde 71 oranında geride bıraktı. 2021’in en önemli müzayedesi Harry Macklowe’un koleksiyonunun satışıydı. Sadece bu satışın ilk partisi 676 milyon dolar hasılat elde etti. Satışın ikinci partisi mayıs ayında sunulacak.
YÜZDE 44 YENİ ALICI
Bu yıl müzayedelerde teklif verenlerin yüzde 44’ü yeni alıcılardı. Şirket, 2020’ye göre yüzde 66 artışla 5 milyon ila 50 milyon dolar fiyat aralığında 158 lot sattı. Ayrıca Sotheby’s, rakipleri gibi, hızla büyüyen dijital sanat dünyasına, NFT’lere kayıtsız kalmadı ve kimi satışlarda kripto para birimini kabul etmeye başladı: NFT satışları yaklaşık 100 milyon doları buldu.
KRİZDE SANAT ESERİ ALDILAR
Türkiye’nin önde gelen müzayede evi Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, özellikle pandemi döneminde çevrimiçi müzayedelerle daha geniş kitlelere ulaşıldığını, bunun da alıcı sayısını artırdığını söylüyor. Artam, “Türk sanatına ve sanatçısına olan bu ilgi artışı hızla devam ediyor olsa da dünya sanat piyasalarının çok gerisindeyiz. Dünya piyasalarında salgın ve sonrasındaki dalgalanmalar nedeni ile birçok alıcı, yanında güvenle tutabileceği sanat eserlerine yatırım yapmaya başladı. Çevrimiçi müzayedeler ile uluslararası alıcılara ulaşan Christie’s ve Sotheby’s müzayedelerinin bu yıl 7’şer milyar dolardan fazla ciro yapmaları da bunu gösteriyor” diyor.
Krize rağmen büyüyen ender sektörlerden biri sanat. Umarım böyle de devam eder.
PİLEVNELİ GALERİ’DEN YENİ YIL YEMEĞİ
BU yaz Bodrum’da açtığı sergiler ve kapısında uzun kuyruklar oluşan Refik Anadol sergisiyle başarılı bir sezon geçiren Pilevneli Galeri, çarşamba akşamı sanatçı ve galeri yöneticilerine yeni yıl yemeği verdi. Asmalı Cavit’in üst katını kapatan galerinin sahibi Murat Pilevneli yaklaşık 80 kişiyi ağırladı. Gece, ressam Ekrem Yalçındağ’ın Tünel’deki boğaz manzaralı atölyesinde after parti ile devam etti. Hemen herkesin yeni yıl dileği bir an önce sağlıklı günlere kavuşmaktı. COVID-19 varyantları yerine sanatın konuşulacağı yeni bir yıl dileğiyle.
Paylaş