Dağlar turizme açılıyor

İZMİR Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) desteklediği, “Adım Adım Ekoturizm” projesiyle İzmir’in dağları turizme açılıyor. 140 bin liraya mal olacak projeyle Menderes ilçesi Efemçukuru-Çatalca ve Bornova ilçesi Karagöl-Kayadibi güzergâhlarındaki doğal, tarihi ve yerel kültürel mirasın korunması ve ekoturizmin ön plana çıkarılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Projeyi yürüten Ege Orman Vakfı’nın Genel Müdürü Metin Gençol, “Bu proje bu güzergâhdaki köylerde de büyük istihdam yaratacak. Köylerde 8’er saatlik eğitim verilecek. Buralara gezmeye gelenlere uzmanlardan eğitim alanlar rehberlik edecek” dedi. Proje Koordinatörü Kadir Bilgili de ekoturizmden 2 bin 500 kişinin fayda sağlayacağını belirtip, “Ekopazarda bu yörede yetişen doğal ürünler pazarlanacak. Köylülere katma değer sağlanacak” diye konuştu.
Bu projeyle yaratılan güzergahlar özellikle hafta sonları şehrin boğucu havasından kurtulmak isteyen İzmirlilere iyi bir alternatif olacağı şüphesiz.
* * *
Ben diyorum ki, bu proje bitince Efemçukuru-Çatalça güzergahını tırmanırken ve o muhteşem havza manzaralarını seyrederken yanımızda Çevre Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri de olsun. Bu harika yörelerde yetişen birbirinden nefis ürünlerden onlar da tatsın. Hatta, kurulacak ekopazardan onlar da alışveriş yapıp oraların ne kadar nadide yerler olduğunu görsün. Görsün ki, Efemçukuru’nda çıkarılacak altın madeni hakkında kararlarını bir kez daha gözden geçirsin. O havzada kurulacak barajın İzmir ve o yöre için ne kadar önemli olduğunu kavrasın.
* * *
Kayadibi-Karagöl güzergâhına gelince. Bu etap beni şimdiden heyecanlandırıyor. Homeros Vadisi’nin tepesinde kurulu Mümtazi Restoran’daki kahvaltıdan sonra terastan gördüğüm manzara bu parkurun bende doyumsuz manzaralara eşlik edeceği izlenimini doğurdu. Proje bitmedi ama, siz bu sonbaharda mutlaka oralara tırmanın ve kışa hazırlanan nazlı İzmir’i tepeden izleyin.

Haberin Devamı

Ucuz pil ithalatı yasaklansın

DOĞAYA atılan bir tek kalem pil 4 metrekare toprağı zehirleyip binlerce litre suyu kirletiyor, pillerin içinde bulunan nikel, katmiyum ve cıva, toprakta büyüyen bitkiler aracılığıyla insanlara geçiyor ve amansız hastalıklara neden oluyor. Onun için kullanılmış pilleri lütfen doğaya atmayın ve onların özel geri dönüşüm kutularında toplanmasını sağlayın.
Şimdi size çok hayati bir haber vereceğim ve devlet büyüklerimizi göreve çağıracağım. İsminin gizli kalmasını isteyen bir Çevre ve Orman İl Müdürü, ucuz pil ithalatının derhal yasaklanmasını istedi. “Serbest ticareti falan geçelim. Çin’den bir kullanımlık pili alıyoruz. Cihazımıza koyuyoruz ki, o ucuz pil bir gün sonra tükenmiş. Burada çok büyük bir oyun var” diyen müdür, “Çin elindeki tehlikeli atıkları ucuz pil adı altında ihraç ediyor. Tehlikeli atıkları ucuz ürün haline getirip satıyor. Biz de ucuz ürün aldık diye bayram ediyoruz. Tehlikeli atığı alıyoruz, evimize getiriyoruz, kimse farkında değil. Bunları başımıza bela ediyoruz. Bunun acilen önlenmesi lazım. Ucuz pilin tehlikeli atık olduğunun bilincine varılıp, yasaklanması gerekir. Benim ülkem çöp deposu değil. İllaki pil kullanılacaksa şarjlı pil kullanalım. Bizler zaten pillerin geri dönüşümünü sağlayamıyoruz. Bari sayısal olarak tehlikeyi azaltalım” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları