Bizim jargonumuzda bir puronun yumuşaması, içtiğimiz puronun parmaklarımızın arasında yumuşayarak bir nevi süngere dönmesidir.
Bazen bu problem öyle bir hal alır ki, puroyu parmaklarınızla adeta dümdüz edebilirsiniz. Bu olayın en tipik nedeni puronun yapımında gereğinden az sayıda dolgu yaprağının kullanılmasıdır. Sonuç hiç hoş olmayan sert bir içimdir. Bir başka neden ise, puroların üretildikten sonra özel kurutma odalarında yeteri kadar kurutulmamasıdır. Bu yüzden bazı purolar yapraklardaki aşırı nemden dolayı şişerler. Böyle bir puronun içimi güzel olmayacak ve damağa ekşi/acı bir tat verecektir. Kaliteye önem veren tüm puro yapımcıları purolarını, üretim sonrası iklime de bağlı olmak kaydıyla en az 10 gün ve daha fazla süreyle vakum tertibatlı özel odalarda kuruturlar. Her zaman değindiğim, üretim tarihinden itibaren ilk üç ay içinde satın alınan purolar içlerindeki rutubet oranı diğerlerine nazaran daha yüksek olduğundan yeşil ya da genç purolardır. Bunların içim lezzeti her zaman kötü ve duman çekimi de zor olur. Mart ayında yurtdışında gittiğim bir puro gecesinde konuşan bir puro üreticisi humidor içindeki 20C/%70 nispi rutubet seviyesinin her puro için geçerli ve ideal olmadığını bilimsel olarak anlatınca ben de eski bildiğimin doğruluğundan şüphe eder oldum. 20C/%70'de çoğu puroların aşırı nemli olduğu tespit edilmiş. Konuşmacıya göre 18C/%68 nispi rutubet puroları humidor içinde hem kısa hem de uzun vadeli muhafaza etmek için çok daha doğru. Deneyip, sonucu lütfen bana bildirin.